20. prosince 2009
Obsah dílu
Itálie: Grappa — Španělsko: Valencie — Guatemala: káva a kardamom — Belgie: humři
- Příroda
- Cestování za přírodou
- Světová příroda
- Společnost
- Společnost - cestování
- Česká společnost
- Společnost - svět
Části dílu
01:13
Itálie: Grappa
Bassano del Grappa leží nějakých 80 kilometrů severozápadně od Benátek. Jak mnohým zcela správně napovídá název, na své si tu mohou přijít milovníci tekuté italské speciality – grappy. Vyrábí se v nesčetných příchutích a variacích a popíjí se při mnoha příležitostech. Chutná skvěle, ale vyplatí se ostražitost: obsah alkoholu v některých druzích grappy se může vyšplhat až na 60 %! Stačí malá neopatrnost a snadno se připravíme o řadu historických zajímavostí Bassana.
07:30
Španělsko: Valencie
Teď se společně podíváme do španělského přímořského města Valencie. Určitě víte, že je známá svou moderní architekturou a odvážnými urbanistickými experimenty, nebo že to jí lemuje spousta lákavých pláží. Ale možná netušíte, že se právě tady zrodila vyhlášená specialita, která daleko přesáhla hranice kraje. Jak se říká: Mnoho lidí za hranicemi Španělska si myslí, že paella je typické španělské jídlo, ale Španělé vědí, že paella je typické jídlo Valencie.
13:43
Guatemala: káva a kardamom
Plody kávovníku ochutnali poprvé lidé v Etiopii. Do světa ji uvedli islámští nájezdníci i požitkářské evropské mravy. Dnes se ale nejvíce kávy suveréně vyprodukuje na západní polokouli. Vedle Brazílie a Kolumbie dominuje i poměrně malá Guatemala. Kromě kávy se právě tady pěstuje i kardamom, z jeho plodů se vyrábí jedno z vůbec nejdražších koření na světě. A někteří lidé si dokonce šálek kávy bez téhle příměsi vůbec nevychutnají.
19:29
Soutěž
A je tu soutěž. Zůstáváme v Guatemale a ptáme se: Kdo je nejbližším příbuzným kardamomu v rostlinné říši?
A) zázvor
B) křen
C) kmín
A) zázvor
B) křen
C) kmín
20:01
Belgie: humři
Bára Šámalová představí tradiční vánoční pochoutku z Belgie – u nás máme kapra; v zemi, která je symbolem sjednocené Evropy, na sváteční tabuli servírují humry. Bára sledovala jejich pouť z rybářských sítí až na talíř a návdavkem přidá i recepty. Delikátní humří maso se připravuje na různé způsoby – vařené ve vlastní šťávě, na grilu nebo se smetanovou omáčkou. Je to jednoduché. Podle našich tipů si o Vánocích můžete humra uvařit i u vás doma.
27. prosince 2009
Přehled dílů
21. dubna
Rakousko: Wolfgangsee — Jemen: Sokotra — USA: Aljaška
21. 4. 2024 na ČT1
14. dubna
Mexiko: Estero El Salado — Francie: Montpellier — Slovinsko: Izola
14. 4. 2024 na ČT1
7. dubna
Chorvatsko: Mljet — USA: Pella — Argentina: Iguaçu
7. 4. 2024 na ČT1
31. března
Švýcarsko: Fasnacht — Kypr: Velikonoce — Slovensko: Čičmany
1. 4. 2024 na ČT24
24. března
Island: Termální prameny — Německo: Bavorský les na talíři — Laos: Původní kmeny
30. 3. 2024 na ČT24
17. března
Botswana: Delta řeky Okavango — Slovensko: Kysuce — Gruzie: Tskaltubo
17. 3. 2024 na ČT1
10. března
Polsko: Pohraničí — USA: New York a moderní architektura — Kostarika: Krokodýli
10. 3. 2024 na ČT1
3. března
Nepál: Mera Peak — Čína: Hutongy — Maďarsko: Tihany
3. 3. 2024 na ČT1
25. února
Ekvádor: Quito — Španělsko: Pyreneje — Tchaj-wan: Termální prameny
25. 2. 2024 na ČT1
18. února
Řecko: Skyros — USA: Zahrady — Mexiko: Laguna Chacahua
18. 2. 2024 na ČT1