26 minut

20. prosince 2009

Obsah dílu

Itálie: Grappa — Španělsko: Valencie — Guatemala: káva a kardamom — Belgie: humři

Části dílu

01:13
Itálie: Grappa
    Bassano del Grappa leží nějakých 80 kilometrů severozápadně od Benátek. Jak mnohým zcela správně napovídá název, na své si tu mohou přijít milovníci tekuté italské speciality – grappy. Vyrábí se v nesčetných příchutích a variacích a popíjí se při mnoha příležitostech. Chutná skvěle, ale vyplatí se ostražitost: obsah alkoholu v některých druzích grappy se může vyšplhat až na 60 %! Stačí malá neopatrnost a snadno se připravíme o řadu historických zajímavostí Bassana.
    07:30
    Španělsko: Valencie
      Teď se společně podíváme do španělského přímořského města Valencie. Určitě víte, že je známá svou moderní architekturou a odvážnými urbanistickými experimenty, nebo že to jí lemuje spousta lákavých pláží. Ale možná netušíte, že se právě tady zrodila vyhlášená specialita, která daleko přesáhla hranice kraje. Jak se říká: Mnoho lidí za hranicemi Španělska si myslí, že paella je typické španělské jídlo, ale Španělé vědí, že paella je typické jídlo Valencie.
      13:43
      Guatemala: káva a kardamom
        Plody kávovníku ochutnali poprvé lidé v Etiopii. Do světa ji uvedli islámští nájezdníci i požitkářské evropské mravy. Dnes se ale nejvíce kávy suveréně vyprodukuje na západní polokouli. Vedle Brazílie a Kolumbie dominuje i poměrně malá Guatemala. Kromě kávy se právě tady pěstuje i kardamom, z jeho plodů se vyrábí jedno z vůbec nejdražších koření na světě. A někteří lidé si dokonce šálek kávy bez téhle příměsi vůbec nevychutnají.
        19:29
        Soutěž
          A je tu soutěž. Zůstáváme v Guatemale a ptáme se: Kdo je nejbližším příbuzným kardamomu v rostlinné říši?
          A) zázvor
          B) křen
          C) kmín
          20:01
          Belgie: humři
            Bára Šámalová představí tradiční vánoční pochoutku z Belgie – u nás máme kapra; v zemi, která je symbolem sjednocené Evropy, na sváteční tabuli servírují humry. Bára sledovala jejich pouť z rybářských sítí až na talíř a návdavkem přidá i recepty. Delikátní humří maso se připravuje na různé způsoby – vařené ve vlastní šťávě, na grilu nebo se smetanovou omáčkou. Je to jednoduché. Podle našich tipů si o Vánocích můžete humra uvařit i u vás doma.
            Přehrát celé video
            Stopáž26 minut
            Další díl
            27. prosince 2009

            Objektiv na sociálních sítích

            Napište nám