26 minut

8. listopadu 2009

Obsah dílu

Thajsko: lezení — Turecko: Urfa — Kanada: Jasper National Park — Belgie: Doel

Části dílu

01:02
Thajsko: lezení
    Dny se krátí, venku prší a fouká. Přemýšlíte, jak zahnat zimní splín způsobený nedostatkem světla a tepla? A co si takhle udělat „zimní léto“ v Thajsku? Povalování na zdejších proslulých tropických plážích ale přenecháme lenochodům. Stále víc západních poutníků míří do Thajského království za aktivnějším odpočinkem. Přidáme se k dobrodruhům a zamíříme k takzvanému mogotovému krasu, ne náhodou se mu přezdívá „horolezecký ráj“.
    07:34
    Turecko: Urfa
      Turecká Šanli Urfa, typicky muslimské město s převážně kurdským osídlením, je významným poutním místem. Tady se podle legendy narodil a žil praotec Abrahám. Jeho rodnou jeskyni navštěvují ročně desetitisíce věřících nejen z Turecka. S Abrahámem je spjat i Harran nedaleko hranic se Sýrií. Vesnička je však proslulá především svými bizarními domky, připomínajícími homole včelích úlů.
      14:19
      Kanada: Jasper National Park
        V kanadských Skalistých horách najdete hned šest národních parků. Dnes se v Objektivu podíváme do toho největšího. Park Jasper zabírá více než 11 tisíc kilometrů čtverečních – je tedy stejně velký jako třeba Středočeský kraj. Leží na hranici Alberty a Britské Kolumbie. Zdejší jezera, ledovce a vodopády jsou tak úchvatné, že se jen těžko opouští jedno místo kvůli druhému. Celkový obrázek si uděláte nejlépe z hory Whistler. A tam taky začínáme.
        20:05
        Soutěž
          Zůstáváme v Kanadě. Kdy se Jasper stal národním parkem?
          A) 1930
          B) 1940
          C) 1950
          20:39
          Belgie: Doel
            Na levém břehu řeky Šeldy nedaleko belgických Antverp leží romantická vesnice Doel. Byla tam už v 17. století. Teď jsou její dny sečteny. Stojí v cestě rostoucímu antverpskému přístavu, který potřebuje místo pro nové doky. Domy se mají zbourat, lidé odstěhovat. Hrstka starousedlíků se proti tomu vzbouřila. Už 12 let vedou neúprosný boj s úřady, aby domov zachránili. Podporují je umělci a intelektuálové z celé Evropy, které přitahuje bizarní atmosféra umírající vesnice. Marně. Dříve nebo později budou muset odejít.
            Přehrát celé video
            Stopáž26 minut
            Další díl
            15. listopadu 2009

            Objektiv na sociálních sítích

            Napište nám