27 minut

25. ledna 2009

Obsah dílu

Francie — Vietnam — Etiopie — Německo

Části dílu

01:08
Francie: kuchyně v Bretani
    První výlet bude do Francie. Všichni dobře víme, že francouzská kuchyně je vyhlášená. A to dokonce tak, že sama sebe řadí na nejvyšší světovou příčku. Ale francouzská kuchyně je pojem hodně široký a neurčitý a určitě každý z vás má o ní svůj vlastní obrázek, který jistě pramení ze zkušeností. Jinak se vaří v Bretani, jinak v podhůří Pyrenejí a jinak třeba v Alsasku. My se teď s Objektivem podíváme do Provence. Tamní kuchyně má mezi francouzskými gurmány ten nejlepší zvuk.
    06:20
    Vietnam: čampská kultura
      Da Nang a My Song – to jsou místa, která navštívíme právě teď. Míříme do Vietnamu a zajímat nás bude hlavně čampská kultura. Jižně od 17. rovnoběžky, která kdysi tvořila demarkační linii mezi Jižním a Severním Vietnamem, se ve středověku rozkládalo hinduistické království Čampa. Na tamních úchvatných památkách se podepsal nejen čas, ale i americko-vietnamská válka. Ale i tak tamní svatyně a chrámy dodnes přinášejí svědectví o více než 14 století trvajícím rozkvětu této říše, která u nás není příliš známá.
      11:34
      Etiopie: bydlení a pokrmy
        Tentokrát máte v Objektivu jedinečnou možnost nahlédnout do života obyčejných Etiopanů. Ukážeme vám, jak Etiopané bydlí, nebo s čím si hrají místní děti. A taky se dozvíte, co se v Etiopii nemění – jednu věc tam najdete všude stejnou, ať už jste vysoko nad mořem nebo v nížině, na severu nebo na jihu. Je to příprava tamního národního pokrmu – idžery. Přirovnat by se možná dala k naší palačince, ale vzhled je asi tak všechno, co mají tyto dva pokrmy společné. Etiopané idžeru totiž používají místo příboru.
        18:15
        Německo: Fríské ostrovy
          Na řadě je naše pravidelná rubrika Objektiv osobně. Tentokrát bude patřit naší berlínské zpravodajce Haně Scharffové. Vezme nás na Fríské ostrovy, které jsou nejvyhledávanějším a zároveň nejdražším turistickým letoviskem v Německu. A není divu – důvod je jasný. V zimě jsou totiž nejteplejším místem v Německu. Hana se vypravila na ostrovy Sylt a Fohr a samozřejmě, že jí nezajímali turisté, ale tamní obyvatelé, které vám představí z blízka.
          Přehrát celé video
          Stopáž26 minut
          Další díl
          1. února 2009

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám