26 minut

18. listopadu 2007

Obsah dílu

Madagaskar — Rumunsko: banátská svatba — Thajsko: amulety — Litva: Karaimové

Části dílu

01:07
Madagaskar: fauna a flora
    Putování s Objektivem začneme tentokrát u afrických břehů na Madagaskaru, čtvrtém největším ostrově světa. Je to místo, které vyniká unikátní faunou i florou. Od kontinentu se Madagaskar oddělil před 160 miliony let a díky tomu se právě tady mohly vyvinout a přežít unikátní druhy – například lemuři, kteří byli odjinud vytlačeni. Ostrov ovšem nabízí také v mnohém zajímavé moderní dějiny. I pro nás, Středoevropany.
    06:40
    Rumunsko: banátská svatba
      Pro reportáž z Rumunska si můžeme vypůjčit legendární filmový titul – svatba jako řemen. Vydáme se do Banátu. Kolem roku 1825 se sem začali stěhovat první čeští kolonisté, nalákaní sliby podnikatelů se dřevem i ujišťováním vojenských úřadů. Postupně tady vyrostlo šest českých vesnic. Dnes se ale rychle vylidňují. Svatba v Rovensku, na kterou vás pozveme, je tak možná jednou z posledních.
      12:33
      Thajsko: amulety
        Amulet – malá věc zavěšená pod krkem na řetízku. Najdou se lidé, pro které má mimořádný význam. Najdou se ale také celé národy, pro které jsou amulety něco jako průmyslový obor, náboženský systém a kultura v jednom. Beze zbytku to platí právě v Thajsku, kde jsou amulety obrovským tématem, jemuž se v zemi například věnuje několik časopisů a médií.
        18:37
        Litva: Karaimové
          V malém litevském městě Trakai žijí poslední z potomků postupně mizejícího národa – Karaimů. Můžeme je najít i v Polsku nebo na ukrajinském Krymu; v Trakai ale nepřetržitě udržovali své tradice a náboženství. Zdejší modlitebna na rozdíl od jiných míst fungovala po celou dobu sovětského komunistického režimu. Dnes v Trakai zůstává už jen 70 lidí, hlavně ze starší generace.
          Přehrát celé video
          Stopáž26 minut
          Další díl
          25. listopadu 2007

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám