26 minut

19. srpna 2007

Obsah dílu

Haiti: venkov — Chorvatsko: české pivo — Velká Británie: válečné letouny — Egypt: Libyjská poušť

Části dílu

01:14
Haiti: venkov
    Stejně jako před týdnem se podíváme na Haiti. Minule jsme nahlédli do života tamních lidí, možná si vzpomínáte v jak nuzných podmínkách tam žijí v hlavním městě Port-au-Prince. Tentokrát zamíříme na haitský venkov. I tam jsou lidé chudí, ale moc to neřeší. Je pro ně totiž mnohem důležitější jejich víra a city. Zúčastníme se tamního tradičního rituálu voodoo. Tato víra má sice kořeny v Africe, ale představte si, že Haiti je jedinou zemí na světě, kde je voodoo uznáno za oficální vyznání.
    04:16
    Chorvatsko: české pivo
      České pivo patří mezi oblíbené nápoje v mnoha zemích světa – málokde se ale české pivo přímo vaří. Na jedno takové místo vás Objektiv zavede. Do chorvatského Daruvaru. Češtinu tam uslyšíte téměř na každém kroku. Žije tam totiž početná komunita krajanů. Kromě českého piva tam najdete i českou školu. Místní si tu vydávají i svůj vlastní časopis ve své mateřštině a čeština tu dokonce zní i z rádia.
      11:49
      Velká Británie: válečné letouny
        Potěšíme i milovníky válečných letounů. Do Velké Británie se vypravíme za příběhem válečného letadla Hurricane se sériovým číslem PZ 865. Nejde o jen tak ledasjaký válečný letoun – líbí se totiž i britské královně a zahrál si i v jednom kasovním trháku. O jednom z československých pilotů Karlu Kuttlewashcherovi se dokonce říkalo, že když seděl v kokpitu tohoto slavného letounu, tak se mu střely doslova vyhýbaly.
        17:45
        Egypt: Libyjská poušť
          Tak trochu jinou tvář Egypta vám nabídneme v poslední reportáži. Nečekejte žádné pyramidy ani ohromné chrámy. Vypravíme se na jihozápad země, kam zasahuje Libyjská poušt. Navštívíme třeba městečko al-Quasr, kde si můžete udělat představu jak vypadala pouštní města ve středověku. A nebo území, kterému se říká bílá poušť. Pokud ji někdy uvidíte na vlastní oči, tak na ten pohled prý jen tak nezapomenete. V Egyptě ale nemůžete cestovat aniž byste nenarazili na nějaký chrám – takže nás čeká i prohlídka staroegyptského chrámu, který kdysi vyhrabali přímo z pouštního písku.
          Přehrát celé video
          Stopáž26 minut
          Další díl
          26. srpna 2007

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám