26 minut

21. ledna 2007

Obsah dílu

USA: Zlatá horečka — Ukrajina: obyvatelé Banderovci — Indie: velbloudi — Antarktida: globální oteplování

Části dílu

01:10
USA: Zlatá horečka
    V 19. století zasáhla západ Spojených států zlatá horečka. Sen o rychlém zbohatnutí přilákal desetitisíce dobrodruhů. Mnohá města zlatokopů vznikla a zanikla jakoby přes noc. Jiná, jako Virginia City žijí dodnes a jsou vzpomínkou na dobu opředenou mnoha mýty. K největším legendám éry divokého západu patří nepochybně příběh proslulého dobrodruha Buffalo Billa. Se svojí slavnou revue Wild West Show hostoval dokonce i v Čechách. My se ale v Objektivu vrátíme na místa, odkud William Cody vyšel.
    07:56
    Ukrajina: obyvatelé Banderovci
      I stará Evropa má svých vlastních dobrodružství více než dost. Například příběh takzvaných banderovců. Když se o nich mluví, vyvolává to v řadě lidí převážně negativní emoce. Hlavně zásluhou sovětské propagandy získali ukrajinští povstalci nálepku zaprodanců nacismu. Skutečnost ale byla, jak to bývá, složitější. Banderovci bojovali proti všem: proti Sovětskému svazu, jeho spojencům a předtím i proti Hitlerovi. Obyvatelé západní Ukrajiny je však dodnes uctívají jako národní hrdiny a vůdci hnutí Stěpanu Banderovi postavili v jeho rodné vesnici muzeum.
      13:24
      Indie: velbloudi
        Velbloud je zvíře, které obvykle spojujeme s pouštěmi arabského světa. Jsou ale i další místa na světě, kde mají takzvané koráby pouště nezastupitelné postavení. Pozveme vás do sluncem rozpáleného indického Rádžastánu. Pro místní není velbloud zdaleka jen dopravním prostředkem. Poskytuje maso, mléko, kůži a dokonce i vysoce ekologické topivo. K seznámení s téměř zázračným zvířetem je ideální výzkumné centrum ve městě Bikanér.
        19:46
        Antarktida: globální oteplování
          Pozorným divákům a čtenářům možná už není potřeba připomínat, že Objektiv si letos připomíná své dvacáté výročí. Začal vysílat 11. 1. 1987. Nejstarší cestovatelský magazín má tedy kulatiny, na které se určitě vyplatí vzpomínat. Má za sebou více než 1000 vydání a s nimi více než 4000 reportáží ze všech kontinentů. Takže je z čeho vybírat. V tomto vydání se vrátíme do roku 1999, kdy jsme otevřeli téma globálního oteplování a vědeckého výzkumu v Antarktidě.
          24:15
          Soutěž
            Přehrát celé video
            Stopáž27 minut
            Další díl
            28. ledna 2007

            Objektiv na sociálních sítích

            Napište nám