29 minut

8. října 2006

Obsah dílu

Rumunsko: Bukurešť — Sicílie: rybářské město Šaka — Nizozemsko: rybářská vesnice Volendam — Řecko: mrtvé město Mystra

Části dílu

01:05
Rumunsko: Bukuřešť
    Malá Paříž nebo Paříž Balkánu - přesně tak nazývají obyvatelé Rumunska své hlavní město Bukurešť. A právě tam se teď podíváme. Čekají nás dlouhé bulváry lemované stromořadím, monumentální veřejné budovy a bezpočet kostelů. Krásy města ale někdy přebíjí šedá betonová zástavba, která za dob Ceauşescovy komunistické diktatury pronikla do všech oblastí velkoměsta. Historické části Bukurešti nechal předchozí režim zchátrat. V srdci metropole tak dnes najdete jen poničené ruiny, kolem kterých se soustřeďují bezdomovci. Bukurešť je tak městem kontrastů mezi tím jaká byla a jaká je dnes.
    08:56
    Sicílie: rybářské město Šaka
      Dále s Objektivem zamíříme do Sicílie. Vypravíme se mezi rybáře do města Šaka. Taky vám připadá, že název tohoto přístavního města nezní ani trochu italsky? Může za to dávná arabská nadvláda, která se nesmazatelně zaryla do tváře města a tedy i do jeho názvu. Od nepaměti tamní obyvatelé živil hlavně rybolov. Dnes už to sice není jako za starých časů, ale i tak v moderním přístavu kotví asi pět stovek nejrůznějších plavidel - od malých rybářských bárek až po menší námořní lodě. Šaka leží na jihozápadním pobřeží Sicílie naproti Tunisku a ostrovu Pantelería. Na nedalekém mysu svatého Marka jsou prý k vidění vůbec nejhezčí západy slunce.
      15:32
      Nizozemsko: rybářská vesnice Volendam
        Ze sicilské Šaky se sice přesuneme do Nizozemska, ale u rybářů zůstaneme. Volendam je bývalá rybářská vesnička nedaleko Amsterdamu. Proslula sice hlavně významnými fotbalisty a muzikanty, kteří se tam narodili, ale i uzenými úhoři. Za touto pochoutkou tam jezdí zákazníci ze všech koutů země. Přesně totiž vědí proč - dají se tam sehnat pěkně tučné a šťavnaté ryby z jezera Ézelmér. Čich a mlsné jazýčky labužníků neomylně přitahuje udírna Jana Smita - svérázného chlapíka, který má velkou životní lásku - úhoře. Do vesničky Vólendam nás vezme Barbora Šámalová.
        23:41
        Řecko: mrtvé město Mystra
          Na závěr opustíme svět rybářů a uzených pochoutek. V poslední reportáži navštívíme Řecko. V jižní části Peloponésu, asi pět kilometrů západně od legendární Sparty, se rozkládá jedno z nejpodivuhodnějších míst celého Řecka: Mystra - mrtvé město připomínající dávno zašlou slávu Byzantské říše. Dodnes tam najdete asi deset kostelů a rozlehlé ruiny Paláce despotů. Při procházení úzkými pěšinkami od kostela ke kostelu je docela těžké si představit, že ještě za Turků, kdy už město postupně upadalo, v něm žilo více než 40 tisíc lidí. Mystra existovala ještě v době bojů za řeckou nezávislost. Její poslední obyvatelé ji však definitivně opustili po vystavění nedaleké nové Sparty.
          26:29
          Soutěž
            Přehrát celé video
            Stopáž27 minut
            Další díl
            15. října 2006

            Objektiv na sociálních sítích

            Napište nám