53 minut
Terra musica

17. dubna 2013

Obsah dílu

Koloraturní sopranistka Olga Peretyatko — Chick Corea a The Vigil — Balet Čarodějův učeň — Martin Kukačka a Lukáš Trpišovský — Soubor Singer Pur — Choreograf Palle Granhoj — Basbarytonista Ildebrand D’Arcangelo

Části dílu

01:26
Koloraturní sopranistka Olga Peretyatko
    To, že do Prahy zajíždějí a především pravidelně koncertují ty nejjasnější hvězdy světového operního nebe, už bereme téměř za samozřejmost. A vskutku je z čeho vybírat a co obdivovat. Na svém prvním pražském koncertě se představila ruská koloraturní sopranistka Olga Peretyatko. Lehkost projevu, zajímavé zabarvení hlasu a skvěle zvládnutá technika spolu se soustředěnou pílí – to vše předurčuje mladou sopranistku ke špičkové světové kariéře.
    07:47
    Chick Corea a The Vigil
      Americký jazzový klavírista a osmnáctinásobný držitel ceny Grammy Chick Corea vystoupil v rámci JazzFestu s novou formací The Vigil v brněnském Bobby centru. V průběhu svého muzikantského života zavadil Corea o nepřeberné množství hudebních stylů od avantgardy přes bebop k jazzrockové fúzi, latinskoamerické hudbě, ale i ke komorní klasické hudbě. Jeho nový projekt The Vigil přivedl do Brna sestavu s Marcusem Gilmorem na bicí, Hadrienem Feraudem na baskytaru, Timem Garlandem na saxofony a Charlesem Alturou na elektrickou kytaru. Tento nový projekt si evropskou premiéru odbyl na pouhých pěti místech a naštěstí mezi nimi nechybělo ani Brno.
      17:00
      Balet Čarodějův učeň
        Navštívili jsme i baletní novinku Národního divadla v Praze s názvem Čarodějův učeň, kde tvůrci oživují téma staré lužickosrbské legendy z přelomu 17. a 18. století. Je to příběh o chlapci, který se na prahu dospělosti přiblížil černé magii a je jí fascinován, dokud nepozná, že ho může zahubit. Příběh zobrazuje nebezpečí střetů se záhadnými silami, které dokážou poblouznit i fascinovat. Hlavní hrdina dojde k poznání, že jen láska může přemoci i ta nejtemnější kouzla. Podíváme se, jak si s touto látkou vypořádali tvůrci libreta Jan Kodet, Martin Kukačka a Lukáš Trpišovský, choreograf Jan Kodet a především tvůrce hudby Zbyněk Matějů.
        26:29
        Martin Kukačka a Lukáš Trpišovský
          Režiséři Čarodějova učně Martin Kukačka a Lukáš Trpišovský se stali i hlavními hosty dnešního vydání pořadu Terra musica. Jejich režijní duo SKUTR se tak vyzpovídá nejen o vztahu k této baletní novince, ale i o svých dosavadních hudebně dramatických pracích.
          30:18
          Soubor Singer Pur
            Šestičlenný soubor Singer Pur z Mnichova, trojnásobný držitel ceny ECHO Klassik, se věnuje především hudbě pozdní renesance, ale také třeba soudobé tvorbě. V České republice se představil vůbec poprvé. V naší reportáži představíme zpívané postní rozjímání z děl autorů, jakými jsou Orlando di Lasso nebo Jacob Handl Gallus. Renesanční polyfonie se však prolne i se skladbami soudobých tvůrců Wolfganga Rihma a Salvatora Sciarrina.
            38:45
            Choreograf Palle Granhoj
              Dánský choreograf Palle Granhoj dosáhl mezinárodní proslulosti díky vlastní technice tanečního výrazu. Do brněnského divadla Reduta přivezl svůj poslední projekt Men&Mahler s tématem zaměřeným na syrovou maskulinní sílu. A byla to právě Mahlerova hudba, teskná a poetická, která vytvořila naléhavý kontrapunkt k specifické taneční poetice osmi mužných těl.
              45:49
              Basbarytonista Ildebrand D’Arcangelo
                Závěr dnešního vydání bude patřit italskému basbarytonistovi Ildebrandu D’Arcangelovi. Je to výborný mozartovský pěvec a v současné době vystupuje v nejpřednějších operních domech světa. I on s velkým úspěchem vystoupil v Praze a my byli samozřejmě s kamerou u toho.
                Přehrát celé video
                Stopáž53 minut
                Další díl
                22. května 2013

                Terra musica na sociálních sítích

                Napište nám