Pod pokličkou → 22. 8. 2019

Vysílání

  • Stopáž: 22 minut
  • Rok výroby: 2011

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 68659

Kupte si v E-shopu

Kniha Kniha

Mohli jste vidět

22. 8.
2019

V prázdninovém menu najdete i pudingy

Odborníci i známé osobnosti se vás tentokrát budou snažit přesvědčit, že by se určité druhy pudinků měly stát zdravou součástí vašeho jídelníčku. Zjistíte, že pudink není jen ta lehce třesoucí se růžová hmota, ale i skvělý krémový moučník nebo zeleninový pokrm. Dozvíte se, že Yorkshirský pudink není vlastně pudink a proč alespoň jednou v životě musíte ochutnat Créme brulée!

Víte, že...

a) Pudink se vám zaručeně nepřipálí, pokud hrnec a hlavně jeho dno před vařením řádně vymažete máslem. Vzniku vrchní slupky u vařeného pudingu zabráníte, pokud přímo na povrch horkého krému přiložíte potravinářskou fólii a ponecháte ji na...

... pudingu až do vychladnutí. Takový puding se pak ale už nedá vyklopit!
b/ Pokud jste milovníky buchtiček se šodo, vězte, že nejste sami! Legendární jídlo se již tradičně podává v jeden zvolený den ve vyhlášených i méně známých pražských restauracích. A strávníci mohou hlasovat, kdo umí buchtičky s krémem připravit nejlépe! Loni se dubnového „velkého dne buchtiček“ zúčastnily pouze pražské restaurace, doufejme, že vanilková vlna zasáhne i další částí republiky!
C/ Pudink se dá připravit i ze zeleniny, ale u nás si pod tímto pojmem nejčastěji představíme hmotu uvařenou z prášku a mléka. Její nejpopulárnější příchutí je podle výrobců vanilková a čokoládová, těsně následuje kakaová a jahodová. Zájem ale roste také o netradiční varianty, jako je citrón, nugát, marcipán nebo skořicový puding s krupicí.

Výherci minulých soutěží

Marmeláda

Hit Marmeláda nazpívala Lucie Vondráčková

Výherci:
Jana Vláčilová - Rokytnice nad Rokytnou
Jiří Kašpar - Židlochovice
Ludmila Höhnová - Příbor

Soutěžní otázka

Hebrejsky popřejeme dobrou chuť slovy bete avon

Výherci:

Eliška Škodová - Náchod
Karel Pulec - Vimperk
Pavel Špecián - Louny

Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie

Recept

Špenátový pudink

½ kg špenátu
400g másla
4 vejce
2 žemle
¼ l mléka
50 g uzeného sýra
10 g másla/oleje na vymazání formy
1 lžíce strouhanky na vysypání formy
muškátový oříšek

Zobrazit recept Vytisknout recept

Fotografie

Následující díl

Fotografie

Na císařském dvoře české kuře krákoře

31. 8. 2011 17:30 ČT1

Mezi evropskými kuchyněmi zaujímá ta rakouská zcela výjimečné místo. Ovlivnily ji totiž všechny národy, které rakousko-uherská monarchie slučovala. Maďarská paprika se stala typickým rakouským kořením a těstoviny na rakouských…