Pod pokličkou → 16. 7. 2019

Vysílání

  • Stopáž: 22 minut
  • Rok výroby: 2011

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 68352

Kupte si v E-shopu

Kniha Kniha

Mohli jste vidět

16. 7.
2019

V prázdninovém menu najdete i všechno z kozy

Tentokrát se Pod pokličkou dozvíte, co vše do lidských životů může přinést koza! Tohle užitečné, chytré a svéhlavé zvíře v minulosti dokázalo samo uživit celou rodinu. Dnes znovu objevujeme, že z jejího mléka lze připravit skvělé sýry a všechny výrobky z kozího mléka jsou pro naše těla lepší než všemožná léčiva. Současná česká kuchyně naprosto opomíjí skopové maso a vy se podívejte, jak je chutně připravovat a proč jíst.

Víte, že...

A/ Na našem území byly nejvyšší početní stavy koz v letech 1900-1945. Např. v roce 1920 bylo u nás chováno 1 291 000 koz. Později kozy vytlačil chov hovězího dobytka, návrat zaznamenáváme v 90. letech minulého století. V roce 1995 bylo u nás chováno 44...

Zobrazit článek

Výherci minulých soutěží

Marmeláda

Hit Marmeláda nazpívala Lucie Vondráčková

Výherci:
Jana Vláčilová - Rokytnice nad Rokytnou
Jiří Kašpar - Židlochovice
Ludmila Höhnová - Příbor

Soutěžní otázka

Hebrejsky popřejeme dobrou chuť slovy bete avon

Výherci:

Eliška Škodová - Náchod
Karel Pulec - Vimperk
Pavel Špecián - Louny

Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie

Recept

Grilovaný kozí sýr

1 žlutá a zelená cuketa
6 malých kulatých kozích sýrů
1 svazek tymiánu
drcený černý pepř
olivový olej

Vytisknout recept

Cukety očistíme, omyjeme a podélně nakrájíme na tenké plátky. Střídavě jimi ovinujeme malé bochníčky sýra. Plátky cukety opatrně ovineme snítkami tymiánu. Nemáme–li čerstvý tymián, posypeme bochníčky sušeným. Sýry poklademe na lehce vymazaný plech, posypeme je pepřem a pokapeme trochou oleje. Grilujeme asi 4-5 minut, přitom hlídáme sýr, protože se rychle rozpouští. Podáváme horké. Dobrou chuť.

Fotografie

Následující díl

Fotografie

Jak s praotcem Čechem, živ se strdím, mlékem

30. 6. 2010 17:30 ČT1

Zatímco některé potraviny si našly cestu do našich kuchyní teprve nedávno, jiné znali naši předci už před stovkami, ba i tisíci lety. Zpátky k české kuchyni se vracejí nejen makrobiotici a vyznavači bio, ale i obyčejní lidé.…