David Švehlík: Emil Malík sloužil dobru i za cenu vlastního nebezpečí

Proč jste roli Emila Malíka přijal a čím Vás zaujal scénář nebo kniha Jiřího Stránského?

Knižní předlohu pana Stránského jsem neznal, dozvěděl jsem se o ní až na základě scénáře. Díky tomu jsem zjistil, že jde o příběh velmi silný a citlivý. Proto jsem se pro roli Emila Malíka rozhodl.

Příběh je inspirován skutečným osudem jeho tchána Karla Balíka. Dostal jste se také k archivům nebo jeho deníkům?

Na natáčení jsme se společně s panem režisérem mohli sejít se synem Karla Balíka, což bylo velmi zajímavé. Až později jsem se dostal k dopisu, který Karel Balík poslal za druhé světové války své rodině z Kanady. Byl to velmi silný a hluboký dopis rodině, o které nevěděl, zda ji ještě někdy spatří.

Přináší vyobrazení reálné postavy pro herce nějaké benefity, nebo naopak větší zodpovědnost?

Klikněte pro větší obrázek To, jaká ta postava je, vždy určuje hlavně scénář. Ani zde nejde o naprosto věrné zachycení reality. I my pracujeme s autorskou licencí. Vždy by ale herci mělo jít o zachycení skutečné postavy co nejuvěřitelnějším způsobem, s ohledem k ní a s ohledem k její skutečné rodině.

Jaký byl podle Vás Emil Malík?

Vůbec se nechci pouštět do nějakých povahopisů nebo poukazovat na jeho vztah k věrnosti. Byl to vynikající pilot a v určitém momentě, který přišel, projevil statečnost a neuvěřitelnou vyzrálost.

Důležitou linkou ve filmu je vztah s jeho ženou Karlou. Jaký byl a co pro něj Karla znamenala?

Klikněte pro větší obrázek Šest let se neviděli. Když se vrátil, jejich vztah tím byl přirozeně poznamenaný. Bylo to, jako by se potkali poprvé, museli začít od nuly. To dokazuje, jak silné pouto mezi nimi bylo. Nakonec se ve výsledku rozhoduje právě pro rodinu a jejich bezpečí, což bohužel skončí tragicky.

Byly pro Vás některé z jeho vlastností nebo jednání naopak nepochopitelné nebo nečitelné?

To spíše obdivuhodné a inspirativní. Tím vědomím, že existují lidé, kteří se nezaleknou nejen ztráty svobody, ale i potom se rozhodnou sloužit dobru i za cenu vlastního nebezpečí. A Emil Malík se takto statečně zachová a ještě k tomu ochrání svou rodinu.

Film Balada o pilotovi se řadí k projektům reflektujícím osmičková výročí. Proč bychom si podle Vás měli takové příběhy připomínat?

Jakákoli připomínka hrdinství i dějinných okamžiků je správná. Zvlášť, když se můžeme dozvědět o takové postavě, která i přes vše, co prožila, zůstala lidsky silná a o které bychom se možná jinak nikdy nedozvěděli.