Hudebně zábavný pořad s lidovou muzikou a veselým vyprávěním o lahodném moku – tentokrát z Kobylí o Svatomartinském. Hraje cimbálová muzika J. Šmukaře, primáš P. Mikulka, zpěv J. Otáhalová. Hosté: B. Munzarová, M. Trnavský, vinařští odborníci L. a J. Maděričové a restauratér P. Bárta. Pořadem provází J. Šmukař. Režie R. Petrenko

V dalším vydání Vínečka dostali slovo otec a syn, Ludvík a Jiří Maděřičové z Moravského Žižkova. Menší rodinná firma existuje už dvacet let, hospodaří na 30 hektarech vinic a ročně produkuje 3 000 hektolitrů vína. Na vinných tratích s názvy „Prechov“ a „Slovenské“ se z červených vín nejvíc daří Frankovce, Modrému Portugalu a Cabernetu Moravia, z bílých pak Chardonnay, Veltlínu zelenému a Rulandě bílé.

Téma pořadu bylo velmi zajímavé – Svatomartinské víno.

Hned v úvodu je třeba předeslat, že nejde o jedno víno, ale hned o několik. Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku a jedná se o vína svěží a ovocitá. Mají osobitý charakter, a přestože zrála pouhých několik týdnů, získala svůj charakter a vůni – třeba broskví, grepu, pomerančů, banánů, hrušek, višní… Ovocné aroma doplňuje šťavnatá kyselinka, která dodává vínu svěžest.

Aby víno mohlo nést přívlastek Svatomartinské, musí být vyrobeno jen z několika povolených odrůd. Z bílých jsou to Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, z růžových a červených Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Důležitou podmínkou je rovněž domácí původ hroznů.

O Svatomartinském se mluví teprve pár let, ale pravdou je, že tahle tradice je poměrně dost stará. Začala už koncem 18. století na dvoře císaře Josefa II. Mladé víno dostalo svůj název podle pravidelného otvírání a prvního ochutnávání v den svatého Martina, tedy 11. listopadu. Tento bohulibý zvyk se léty sice vytratil, ale podařilo se ho znovu před několika lety obnovit. A dlužno dodat, že se ho s nadšením ujali nejen vinaři, ale stejně tak i milovníci moravských a českých vín. Dokonce se dá říci, že svatomartinské oslavy vína mají už dnes v Česku větší odezvu než kdysi velmi populární akce Beaujolais nouveau.

O zkušenostech se Svatomartinským vínem Ludvík a Jiří Maděřičovi poinformovali své hosty – hereckou dvojici Barunku Munzarovou a Martina Trnavského. Ti naopak vyjádřili své autentické pocity při koštování třech svatomartinských vín, která byla na stole – bílé Müllerky, růžového Portugalu a červeného Vavřince.

Všichni společně si pak dali další svatomartinskou specialitu, mladou pečenou husičku. Na natáčení ji přivezl odborník na slovo vzatý, restauratér Pavel Bárta z brněnských Holásek.

Takže, při sledování tohoto dílu Vínečka si na své přijdou všechny smysly…

Foto Filip Havelka a Svaz vinařů ČR pro Vinařský fond

Stopáž26 minut
Rok výroby 2013
 P ST AD HD
ŽánrHudba