Fenomén idiazabal

V Baskicku vás ohromí nádherná, skoro panenská příroda. Díky častým dešťům je baskická příroda stále zelená. Údolí pokrývají svěží pastviny, na kterých se pasou stáda dobytka, ovce a kozy. Otec Nikolas vede pasteveckou školu na farmě Gomiztegi. Před lety ji koupil spolu s několika dalšími mnichy. Do kurzů se hlásí ovčáci z celé Evropy. Škola je organizuje s podporou baskické vlády. Při výuce využívají stádo ovcí latxa, o které se starají.

Ovce latxa chová také rodina Aizpeolea. Ovcí je šest stovek, a to je práce od rána do večera. Latxa je původní baskické plemeno, které dává nejvíc mléka. Tady ho nadojí kolem 200 tisíc litrů za rok. Rodina mléko zpracovává ve vlastní sýrárně. Vyrábí z něj idiazabal, což je král baskických sýrů. Velikost a tvar forem, ve kterých začne sýr zrát, určuje způsob prodeje. Idiazabalský sýr se může prodávat po minimálně dvou měsících zrání. Může ale zrát i mnohem déle, osm, deset měsíců. Má výraznou chuť, která se vám doslova rozlije v ústech. A čím je starší, tím je chuť silnější.

Foto Karel Bělohlavý

Stopáž5 minut
Rok výroby 2013
 ST AD HD