V obložení pintxos

Pokud milujete české obložené chlebíčky, v Baskicku se doslova pomějete. Zdejší pochoutka, kterou dostanete v každém baru, se jmenuje pintxos.
Na rozdíl od českých chlebíčků jsou baskické pintxos mnohem bohatší. Šunka, sýr, vajíčka, klobása, to je v Baskicku nuda. Tady najdete na plátku veky třeba krevetu, červenou papričku plněnou rybí pomazánkou, opečené baculaté zelené papriky, ančovičky naložené v oleji a česneku, kuřecí kroketky, křepelčí vajíčka a mnoho dalšího.

Mekkou chuťovek „na jedno sousto“ je San Sebastian. Nabízejí je tady desítky barů a hospůdek, jejichž pulty doslova přetékají množstvím pintxos nejrůznějších druhů, barev a chutí.
Jídlo znamená pro Basky mnohem víc než jen uspokojit základní lidskou potřebu. Gastronomie se stala součástí jejich každodenního života, nad prostřeným stolem Baskové diskutují, dojednávají obchody, přátelí se.

Foto Karel Bělohlavý

Stopáž5 minut
Rok výroby 2013
 ST AD HD