V katedrále gastronomie

Hvězdička Michelin – takové označení má v Paříži řada restaurací. Vedení společnosti Michelin určitě netušilo, když na začátku minulého století začalo zdarma rozdávat příručky pro motoristy s radami, kde se dobře najíst, jaký fenomén vytvoří. Uplynulo už více než sto let od tohoto nápadu a dnes je průvodce Michelin jakýmsi základním slovníkem pro všechny, kteří se chtějí dobře najíst.

Společnost má své inspektory. Ti obyčejně chodí do restaurací sami, ale někdy si berou i společníka, aby vypadali méně nápadně. Objednávají si tak, jak to dělají okolní hosté, často volí to, co jim číšníci doporučí. Až když se najedí, tak se představí a promluví si s vedením restaurace a šéfkuchařem. V každé restauraci mají z návštěvy inspektora obavy a snaží se odhadnout, který z hostů by to mohl být.

Nenápadně vystupoval i jeden z nejslavnějších inspektorů Michelin vůbec – Pascal Remy. Dělal tuto práci sedmnáct let a nerozloučil se s vedením nejlépe. Dokonce napsal o svém působení knihu Inspektor usedá ke stolu, kde trochu poodhalil zákulisí hodnocení restaurací.

Stopáž5 minut
Rok výroby 2013
 ST AD HD