Režisér o filmu

„Důležitá myšlenka toho filmu je, že když chce žít člověk v pravdě, tak musí být taky sviňák. Protože pravda všechny bolí, a tak se Vám zdá, že líp pravdu nedělat!“ říká Karel Vachek.

Tak jako s vynálezem parního stroje byl konec feudalismu, tak s objevem dvojkového systému a vznikem elektronické sítě končí hierarchicky tj. pyramidálně uspořádaná společnost a nastává poprvé v dějinách možnost pravé demokracie (bez soustředěné moci a soustředěného majetku).

Součástí tohoto filmu jsou záběry ze všech mých děl od roku 1963, scény z internetu, i pasáže, které mi darovali moji studenti, natočené jako „umění“, včetně záznamů mých přednášek na FAMU i pro veřejnost; cituji z tvorby klasiků, nevyhýbám se ani zprávám z denního tisku, rozhlasu a televize, užívám historické fotografie, reprodukce obrazů, soch a textů, cizích i vzniklých v naší rodině. To všechno zoufale a nedostatečně vysvětluje vztahy většiny oddělených součástí našeho bytí v nás i mimo nás – co tím chci asi tak říct?

Líčím, jak se tento nový stav světa projevuje ve filosofii i v sociální realitě a jak stále grotesknějšími figurami jsou současní vládci světa, snad proto, aby nám konečně došlo, že svět se změnil.

Můj nový film je komedie (otcem je trochu Francois Rabelais) – o čtyřech jednáních, každé v délce 72 minut, s jedním dodatkem 7 minut 20 vteřin a epilogem v délce 27 minut! S vlastními dialogy ve filmu vystupuje přibližně 72 osobností, například George Bush, Egon Bondy, Alain Delon, Clint Eastwood, Milada Horáková, Michael Hauser, Václav Havel, Boris Hybner, Ivan Martin Jirous, Vladimír Kokolia, Antonín Kosík, Alexandr Dubček, Vladimír Mečiar, Augusto Pinochet, Bolek Polívka, Vladimir Putin, Zecharia Sitchin, Ilona Švihlíková, Donald Trump a Slavoj Žižek.