Eliška Křenková

Charakterizujte ve stručnosti svou postavu Kristýny, a proč jste na tuto roli kývla?

Kristýna je takový samorost, co si razí cestu životem a ne vždy vybíravým způsobem. Neřekla bych, že je to vyloženě pouze negativní postava, jen nebere moc ohledy na ostatní. Je jí to absolutně fuk. A vlastně tato její nekonvenčnost mě na ní dost bavila a baví i doteď.

Co vás upoutalo na scénáři?

Ten scénář je opravdu výborně napsaný, přečetla jsem ho jedním dechem a to je vždycky dobré znamení. Nehledě na to, že je opravdu netradiční v tom nejlepším slova smyslu a o to víc zajímavý, což je ostatně vidět i na filmu.

Zavzpomínejte na samotné natáčení snímku, zkoušení s herci a případné improvizace na place.

Na place při natáčení už moc prostor pro improvizaci nebyl, ale to nebylo vůbec potřeba, protože se vše hledalo během téměř měsíčního intenzivního zkoušení. Na plac jsme tudíž chodili stoprocentně připraveni a ujištěni o tom, co přesně a většinou i jak budeme hrát. A co nebylo natrénováno a vzniklo silou okamžiku, bylo jako taková malá odměna pro nás a snad i pro režiséra. Díky zkoušení jsme měli možnost poznat se, jak mezi sebou, tak i s Olmem. Tohle si myslím, že je na hereckých výkonech obzvlášť naší mladší party herců rozhodně vidět. Zkoušení i natáčení s Olmem bylo skvělý, je to výborný režisér, takže ta práce šla sama.

Popište spolupráci s debutujícím Danielem Kadlecem a Jenovéfou Bokovou.

S Danem Kadlecem se stal takový malý zázrak, kdy z malého stydlivého kluka ze základní školy se stal během zkoušení a natáčení mladý slibný talent českého filmu. A mně působí obrovskou radost, že jsem u tohoto objevu mohla být a třeba tomu trošku i pomoct, tak jako ostatně celý štáb. A jsem pyšná na Olma, že v něm ten talent viděl a dokázal ho rozvinout.

Jsem strašně šťastná, že nás Olmo s Jenovéfou obsadil do filmu jako kamarádky. Protože se z nás staly i v reálném životě přítelkyně. Jsme rozdílné, přesto si moc rozumíme. Je fajn, že vám práce umí přinášet takové skvělé lidi do života. Stala se z nás taková malá velká rodina, kde se mají všichni rádi.

Co bylo na ztvárnění postavy Kristýny nejnáročnější?

Nejnáročnější byl milostný vztah Kristýny s Erikem. Ono to tak nevypadá, ale já jsem o téměř deset let starší než Dan, což v tomhle věku je dost podstatný věkový rozdíl. Já ho od začátku vnímala spíše jako mladšího bráchu, možná i proto že mladšího bráchu opravdu mám a to téměř ve stejném věku jako je Dan.

Pokud byste měla diváky pozvat do kina na Rodinný film, co byste jim vzkázala?

Čeká je velký filmový zážitek.

Co v těchto dnech dalšího točíte, na co se můžou diváci těšit?

Právě natáčím projekt pro HBO se skvělým tvůrčím týmem. Je to velmi poutavý a silný příběh, příjemná a zajímavá práce a pro mě určitě další výzva. Sama se velmi těším na výsledek.