Naše tipy
Až budete vařit cizrnu, vsypte do hrnce špetku sody. Uvaří se rychleji.
» Humus
Když chcete mít omeletu nadýchanější, natrhávejte ji a shrnujte ze stran do středu.
Cukrové lusky můžeme jíst syrové, nemají totiž vlákna jako klasický hrášek.
Cibuli do mletého masa nemeleme, vždy ji raději jemně nakrájíme. Mletím totiž zhořkne.
Maso na hamburgery nesmí být úplně libové, trochu tuku zajistí jeho šťavnatost.
Když kůži filetů z ryb obalíte moUkou, nepřichytí se na pánvi.
Jak se zbavit hořkého košťálu u ledového salátu? Salát nejdříve zbavte listů, které jsou poškozené či zvadlé. Potom celou hlávkou lehce, ale energicky bouchněte o pracovní desku. Středový kus – košťál – sám vypadne a hlávka zůstane pohromadě.
Chilli papričky upravují trávení a zlepšují peristaltiku střev. Působí jako přírodní antibiotikum a snižují hladinu krevního cukru.
Když budeme péct kuřecí prsa s kůží, tuk se z ní přenese do masa, což vylepší jeho chuť.
Při vybírání kedluben v obchodě dáváme pozor, aby bulvy byly pevné, nepopraskané a listy neměly zažloutlé zabarvení.
Tapenádu můžeme ve skleničce v lednici uchovat až měsíc.
Biokuře má oproti běžnému kuřeti křehčí a pevnější maso. Vykazuje nižší obsah tuku a škodlivých nasycených mastných kyselin. Většinou se pozná podle žlutější kůže, protože se krmí větším podílem kukuřice.
Když chceme přípravu koláče urychlit, můžeme použít chlazené těsto z obchodu.
Carpaccio je možné připravit i z kvalitních ryb a mořských plodů, jako jsou losos, tuňák či chobotnice – tedy suroviny, které se nemusíme bát jíst syrové, pokud jsou čerstvé.
V obchodech vybírejte těstoviny vyráběné z čisté tvrdé pšenice. Vybírejte celozrnné druhy, které mají vyšší obsah vlákniny.
Těstoviny jsou výborným zdrojem sacharidů, ale přitom mají neuvěřitelně nízkou energickou hodnotu.
Co se zbytkem řeřichy? Můžeme si jí posypat pečivo, udělat salát či pomazánku.
Máslo na opékání používáme pro chuť. Vždy v kombinaci s olejem, aby se nepálilo.
Mouka při restování masa zadrží šťávu a zároveň lehce zahustí omáčku.
Prosciutto se vyrábí z vepřového masa, které je nejprve několik týdnů až měsíců naloženo v soli. Následně se několik měsíců až let suší na dobře větraném místě.
Aby byl sendvič zdravější a chutnější, dochutíme si ho domácím pestem. Majonéza nemá šanci!
Papriky do bagety můžeme použít i syrové, ale na radu našeho profesionálního kuchaře Václava si je ogrilujeme, aby měly výraznější chuť.
Chřest je bohatý na vlákniny. Díky tomu je vítanou prevencí proti vzniku nádorů trávicího traktu. Navíc je prokázáno, že při časté konzumaci chřest účinkuje též jako afrodisiakum.
Chřest pomáhá při onemocnění ledvin, močového měchýře a poruchách funkcí jater. Příznivě působí na srdce a krevní oběh, ale i na nervovou soustavu.
Pancetta je sušená slanina nakládaná v soli. Je z masa vepřů z oblasti Pádu. Má výrazně slanou chuť a po opečení je velmi křehká.
Bílý chřest roste pod zemí, proto je jemnější než chřest zelený. Zelený chřest roste nad zemí na slunci, proto je zelený a má výraznější chuť. A pokud je čerstvý, nemusí se loupat.
Jestli je chřest čerstvý, poznáme, když ulomíme konec stonku. Chřest se zlomí s křupnutím. Uvnitř bude šťavnatý.