Naše tipy

Až budete vařit cizrnu, vsypte do hrnce špetku sody. Uvaří se rychleji.

» Humus

Když chcete mít omeletu nadýchanější, natrhávejte ji a shrnujte ze stran do středu.

» Základní omeleta

Cukrové lusky můžeme jíst syrové, nemají totiž vlákna jako klasický hrášek.

» Španělská bramborová tortilla s hráškem

Cibuli do mletého masa nemeleme, vždy ji raději jemně nakrájíme. Mletím totiž zhořkne.

» Hovězí hamburger

Maso na hamburgery nesmí být úplně libové, trochu tuku zajistí jeho šťavnatost.

» Hovězí hamburger

Když kůži filetů z ryb obalíte moUkou, nepřichytí se na pánvi.

» Filety z candáta

Jak se zbavit hořkého košťálu u ledového salátu? Salát nejdříve zbavte listů, které jsou poškozené či zvadlé. Potom celou hlávkou lehce, ale energicky bouchněte o pracovní desku. Středový kus – košťál – sám vypadne a hlávka zůstane pohromadě.

» Salát s karamelizovanou jarní cibulkou

Chilli papričky upravují trávení a zlepšují peristaltiku střev. Působí jako přírodní antibiotikum a snižují hladinu krevního cukru.

» Kuřecí paličky „ala coq au vin“

Když budeme péct kuřecí prsa s kůží, tuk se z ní přenese do masa, což vylepší jeho chuť.

» Šťavnatý steak z kuřecího prsíčka

Při vybírání kedluben v obchodě dáváme pozor, aby bulvy byly pevné, nepopraskané a listy neměly zažloutlé zabarvení.

» Jarní koláč s kedlubnou

Tapenádu můžeme ve skleničce v lednici uchovat až měsíc.

» Crostinni

Biokuře má oproti běžnému kuřeti křehčí a pevnější maso. Vykazuje nižší obsah tuku a škodlivých nasycených mastných kyselin. Většinou se pozná podle žlutější kůže, protože se krmí větším podílem kukuřice.

» Kuře s nádivkou pomalu pečené

Když chceme přípravu koláče urychlit, můžeme použít chlazené těsto z obchodu.

» Slaný koláč se špenátovou náplní

Carpaccio je možné připravit i z kvalitních ryb a mořských plodů, jako jsou losos, tuňák či chobotnice – tedy suroviny, které se nemusíme bát jíst syrové, pokud jsou čerstvé.

» Carpaccio

V obchodech vybírejte těstoviny vyráběné z čisté tvrdé pšenice. Vybírejte celozrnné druhy, které mají vyšší obsah vlákniny.

» Špagety s cuketou a krevetami

Těstoviny jsou výborným zdrojem sacharidů, ale přitom mají neuvěřitelně nízkou energickou hodnotu.

» Spaghetti Aglio e olio pepperoncinno

Co se zbytkem řeřichy? Můžeme si jí posypat pečivo, udělat salát či pomazánku.

» Řeřichová polévka

Máslo na opékání používáme pro chuť. Vždy v kombinaci s olejem, aby se nepálilo.

» Piccata al limone

Mouka při restování masa zadrží šťávu a zároveň lehce zahustí omáčku.

» Piccata al limone

Prosciutto se vyrábí z vepřového masa, které je nejprve několik týdnů až měsíců naloženo v soli. Následně se několik měsíců až let suší na dobře větraném místě.

» Telecí saltimbocca

Aby byl sendvič zdravější a chutnější, dochutíme si ho domácím pestem. Majonéza nemá šanci!

» Sendvič se šunkou, mozzarellou a pestem

Papriky do bagety můžeme použít i syrové, ale na radu našeho profesionálního kuchaře Václava si je ogrilujeme, aby měly výraznější chuť.

» Bagetka naplněná kuřetem a grilovanou zeleninkou

Chřest je bohatý na vlákniny. Díky tomu je vítanou prevencí proti vzniku nádorů trávicího traktu. Navíc je prokázáno, že při časté konzumaci chřest účinkuje též jako afrodisiakum.

» Bílý chřest smažený v parmazánovém obalu

Chřest pomáhá při onemocnění ledvin, močového měchýře a poruchách funkcí jater. Příznivě působí na srdce a krevní oběh, ale i na nervovou soustavu.

» Salát ze zeleného chřestu s vejcem

Pancetta je sušená slanina nakládaná v soli. Je z masa vepřů z oblasti Pádu. Má výrazně slanou chuť a po opečení je velmi křehká.

» Spaghetti Carbonara

Bílý chřest roste pod zemí, proto je jemnější než chřest zelený. Zelený chřest roste nad zemí na slunci, proto je zelený a má výraznější chuť. A pokud je čerstvý, nemusí se loupat.

» Vařený chřest s holandskou omáčkou

Jestli je chřest čerstvý, poznáme, když ulomíme konec stonku. Chřest se zlomí s křupnutím. Uvnitř bude šťavnatý.

» Vařený chřest s holandskou omáčkou