Světoví vinaři v pěstitelských oblastech, tentokrát v italských provinciích, z nichž každá má svůj osobitý šarm (2003). Scénář a režie J. Hykl

Vinařství Piemontska je založeno hlavně na lokálních odrůdách, kultivovaných zde po staletí. Nové odrůdy jsou zkoušeny jen okrajově a nemají větší význam. Téměř ze tří čtvrtin převažují odrůdy červené. V sousedním údolí D’Aosta se vinná réva pěstuje ve viničkách na těžko přístupných strmých svazích. Veškeré vyprodukované víno se zde také spotřebuje, především díky turistům, kteří se sem vypravují nejen za pozoruhodnými víny, ale i za krásami krajiny, jíž na pozadí hor dominuje sedmdesát středověkých hradů.

Piemonte

Piemonte leží na úpatí mohutných Alp v severozápadní Itálii. Co do množství certifikovaných vín je to se 42 DOC a 7 DOCG víny nejlepší vinařský region celé Itálie. Vyrábějí se tady například vína Barolo, Barbaresco, Barbera a samozřejmě Moscato d‘Asti.

Vinařství Piemontu je z velké části založeno na lokálních odrůdách, kultivovaných zde po staletí. Nové odrůdy jsou zkoušeny okrajově a nemají větší význam. 70 % zdejších vín je červených a jen 30 % je bílých. Nejslavnější DOCG vína se tu tvoří z odrůdy Nebbiolo, naopak nejrozšířenější je Barbera, která se pěstuje na polovině viničních ploch.

V době od 11. do 18. století byla oblast údolí Piemontu součástí francouzsky hovořícího savojského knížectví, takže se v ní křížily kulturní vlivy z obou stran Alp.

Barolo

Obec Barolo leží v nádherné pokojné krajině středověkých hradů a skvělých vín, vyráběných z hroznů Nebbiolo. Je to nejdůležitější vinohradnická oblast Piemontu, kraj, jemuž dominují hrady rodu Fallettiů. Zde se také pěstuje stejnojmenná odrůda, ze které se vyrábí věhlasné stejnojmenné víno.

Slavné víno pochází z počátku 19. století. Byla to poslední markýza v Barolu, Giulia Falletti, která rozhodujícím způsobem přispěla k přetvoření místní produkce vína z hroznů Nebbiola v nápoj suché chuti ve stylu bordeauxských vín. Místní vinaři si šikovně přizvali odborníky z Francie a snažili se pozvednout kvalitu, což se očividně podařilo. Barolo dozrává v dubových sudech minimálně 3 roky a pak se teprve dostává na trh. Je to strohé, plné a silné víno s unikátními vlastnostmi – strukturou, barvou a především vůní.

Po 2. světové válce se ve výrově větší míře začaly adaptovat nové technologie, v roce 1966 Barolo dostalo označení DOC a roku 1980 bylo povýšeno na DOCG.

Barbaresco

Víno Barbaresco se jmenuje podle vesnice stejného jména, která právě díky kvalitě vín už ve středověku získala samostatnost. Zakořeněno v historii je ovšem ještě hlouběji. Už historik Livi v 1. století popisoval nádherné víno honosící se tímto názvem. Také Barbaresco se vyrábí z odrůdy Nebbiolo, která dominuje poměrně rozsáhlým vinicím v okolí obce. V roce 1966 byla poprvé vína z Barbaresca označena DOC a v roce 1980 nejvyšším označením DOCG.

Moscato

Na rozsáhlých pozemcích v řetězu hor Langhe a Alto Monferrato na pravém břehu řeky Tanaro, se nachází známá vinařská lokalita Portacomaro d‘Asti. Půdy jsou tu stejné již od doby, kdy byly v třetihorách vytvořeny. Na 9000 ha se tu pěstuje odrůda Moscato bianco, z níž vinaři vyrábějí dva druhy vína: šumivé Asti spumante a nešumivé Moscato d‘Asti. Zvlášť to šumivé má opravdu světovou pověst: v roce 1967 dostalo označení DOC a v roce 1993 nejvyšší DOCG.

Asti Spumante je aromatické šumivé víno par excellence. Vyrábí se přirozenou fermentací v lahvích nebo Charmatovou metodou v tancích. Má jemnou, přetrvávající pěnu, křišťálově průzračnou barvu, která kolísá mezi slámově žlutou až ke zlaté, a charakteristickou pižmovou vůni hroznů. Je to sladký sekt a proto se na rozdíl od ostatních vín z oblasti Piemonte vyrábí úplně odlišným způsobem – nenechává se dozrávat.

Moscato d‘Asti je sladké víno s pižmovou vůní hroznů. Vůně je jemná a intenzivní, s náznakem lipového květu, broskví a meruněk a stopami šalvěje, citrónových a pomerančových květů. Barva je více či méně slámově žlutá a průzračná. Minimální hladina alkoholu je 11 %.

Barbera

Nejrozšířenější piemontské modré odrůdě Barbera se daří téměř na všech svazích. Její schopnost přizpůsobit se rozmanitým podmínkám znamená, že může dávat jak lehká vína s bohatým ovocným buketem, tak i hutná, silná a tělnatá vína. Všechny tři druhy vín, které se tu z ní vyrábí, mají rubínovou barvu, když jsou mladá, a granátově červenou, když vyzrají.

Barbera d‘Asti a Barbera del Monrerrato smějí obsahovat maximálně do 15% odrůdy Grignolino nebo Dolceto, naopak Barbera d‘Alba se vyrábí výhradně z odrůdy Barbera. Verze superior má zase více alkoholu než běžná Barbera, což ji činí vyrovnanější v chuti.

Brachetto

Do skupiny prestižních piemontských vín DOCG patří také Brachetto d‘Acqui. Víno vyráběné pouze z hroznů odrůdy Brachetto, pěstované v hornatých oblastech na území 18 obcí v provincii Asti a v 8 obcích v provincii Alessandria. Toto typické víno má rubínově-červenou barvu, přecházející ve světle granátovou až růžovou, velmi jemnou charakteristickou pižmovou vůni s náznaky jahod a ostružin a sladkou, jemnou chuť.

Valle d‘Aosta

V sousedství Piemontu, od podhůří až po úpatí Matternhornu a Mont Blancu, se táhne údolí Aosta. Z hlediska produkce jsou vína z Aosty kapkou v moři vín z Itálie. Všechno, co se tu vyrobí, se tu také spotřebuje. Ovšem do značné míry tomu přispívají turisté, kteří vědí, že tu lze najít vína velmi pozoruhodná.

Co se týče řeči a kultury, má údolí Aosty více společného s Francouzi ze Savojska, než se zbytkem Itálie. To je dobře patrné na místních jménech, ale také na jménech místního vína: Donnaz, Enfer d‘Arvier, Blanc de Morgex et de la Salle.

Valle d‘Aosta produkuje mnoho vín pod stejnojmenným označením DOC. Existují jako bílá, červená nebo růžová, ale tvoří se tu i vína odrůdová jako Müller Thurgau, Pinot gris i Pinot noir, Chardonnay nebo Gamay. Obecně řečeno jsou bílá vína většinou suchá, ovocná a svěží a červená vína lehká, ovocná, suchá a bohatá na třísloviny.

Stopáž28 minut
Rok výroby 2003
 ST AD
ŽánrDokument