Světoví vinaři v pěstitelských oblastech, tentokrát v italských provinciích, z nichž každá má svůj osobitý šarm (2003). Scénář a režie J. Hykl

Pro svoji rozmanitou krajinu patří k nejatraktivnějším regionům Itálie a je domovem především červeného vína. Nejznámější a nejlepší odrůdy jsou Chianti a Brunelo di Montalcino. Mezi toskánskými vinicemi a olivovými háji jsou roztroušeny vísky a osamělé statky, středověké kláštery i opevněné hrady. Toskánská vína se skvěle snoubí s tradiční výbornou kuchyní, reprezentovanou především rozmanitými způsoby grilování masa.

Pro svou rozmanitou krajinu, Apeninské pohoří, dlouhé pobřeží omývané vodami Tyrhénského moře, jezera a údolí pokrytá zelenými lesy patří Toskánsko k nejatraktivnějším regionům Itálie. Především však se při jméně Toskánsko vybaví kopečky pokryté vinohrady, z nichž se rodí vynikající vína. Roztroušeny jsou po celé zemi, od severu od města Pisa až po Florencii, od Sieny až po Montalcino a Montepulciano.

Chianti

Chianti je po staletí spojeno s dějinami Toskánska. Jde pravděpodobně o nejznámější víno v Itálii a jedno z nejvýše oceňovaných vín na celém světě. Minimálně z 80% je tvořeno hrozny z odrůdy sangiovese – hlavní odrůdy pro většinu velkých toskánských vín –, často dokonce pouze z nich. Mohou se od sebe ale velmi odlišovat, a to v závislosti na tom, odkud pocházejí a jak byla vyrobena.

Chianti slassico má charakteristickou chuť, voní po třešních a má krásnou rubínově červenou barvu. Jde o vína plnější a hodí se delšímu ležení. Etikety nesou vedle doplňku classico navíc ještě jeden symbol na hrdle láhve: známého černého kohouta.

Montepulciano

Montepulciano je jedním z nejvýše položených měst v Toskánsku. S pěstováním vinné révy je svázáno od nepaměti: písemný dokument, ve kterém jistý vinař daruje vinice kostelu, je datován už rokem roku 790. Vinohrady leží kolem městečka v nadmořské výšce mezi 250 a 600 m.

Nobile di Montepulciano

Nejlepší vína z Montepulciana jsou osobitě označována Nobile. Vždy byla hnacím motorem života ve městě, jak v kultuře, tak i ekonomice a turistickém ruchu. Jde o vína vznešená, a to nejen svoji kvalitou, ale také proto, že na pěstování révy a výrobu vín v minulosti přísně dohlížela šlechta. Síla nespočívá jen ve výběru odrůdy a v půdě, ale také v omezeném výnosu, který dává potřebnou koncentraci.

Roku 1933 Nobile di Montepulciano reprezentovalo kraj na prvních Výstavních trzích typických vín Sienské oblasti a získalo zde vysoké ocenění nejen publika, ale i oficiálních ochutnávačů a odborníků. V roce 1966 pak získalo D.O.C. identifikaci a nyní je jedním z mála italských vín patřících do elitní DOCG kategorie.

Základ těchto majestátních červených vín tvoří minimálně ze 70 % sangiovese a maximálně z 10 % Canaiolo Nero s povoleným dodatkem dalších odrůd. Víno je rubínově červené barvy, při dozrávání přecházející v granátově červenou, má intenzivní vůni lesních fialek a plnou, kulatou a přetrvávající chuť. Není to nikdy lehké víno, protože minimální obsah alkoholu je 12,5 %.

San Gimignano

Proslulé městečko San Gimignano se rozkládá nad údolím Elsa. Ve středověku tudy vedla Via Francigena, hlavní dopravní tepna spojující Řím a jižní Itálii se zeměmi severní Evropy. Ta také přinesla městu neuvěřitelné bohatství. Je to město umělců, básníků a svatých, ale také vinařů, kteří se nikdy nepřestali starat o vysokou kvalitu místního vína.

Vernaccia di San Gimignano

V okolí města se pěstuje bílá odrůda Vernaccia di San Gimignano, klasická v italském vinařství. Jednoodrůdové vinohrady se táhnou po horských, dobře osluněných svazích ve výškách kolem 280 m. Půdy původem z pliocénu jsou směsí žlutého písku a písčitého jílu, prostředí i mikroklima jsou zde pro toto víno ideální.

Víno je zmiňováno a oceňováno již od 13. století a vyskytuje se i v Dantově Božské komedii. Díky péči a stálé snaze o zlepšení si Vernaccia di San Gimignano po tisíciletí stále drží vedoucí postavení mezi prvotřídními italskými víny. Důkazem toho může být i to, že jde o první víno v Itálii, které bylo v roce 1966, jen krátce poté, co vyšel klasifikační systém, povýšeno do kategorie DOC. Označení DOCG dostalo Vernaccia di San Gimignano v roce 1993.

Montalcino

Montalcino je centrem stejnojmenné vinařské oblasti s bohatou historií. O kontrolu nad městem již od počátku 13. století vedla celou sérii válek rivalská města Siena a Florencie. Z vinařského hlediska je dnes Montalcino známé pro Brunnelo.

Brunello

Brunnelo, které je uznáváno pro svoji chuť, aroma i schopnost dlouhého ležení, bylo objeveno v 19. století. Toto červené víno, vznikající opět z hroznů sangiovese, má svůj zvláštní a neopakovatelný charakter, na což mají zásadní vliv klimatické podmínky a specifické mikroklima v oblasti Montalcina. Brunello obdrželo uznání DOCG jako první víno v roce 1980.

Rosso di Montalcino

Vedle Brunella se tu tvoří i jiná vína. Rosso di Montalcino je mladý bratříček, který je na strmém vzestupu. Tvoří se ze stejných odrůd a stejných vinohradů, jen je ve vinohradech povolena vyšší sklizeň. Také nemusí tak dlouho zrát v sudech. I když nejlepší vína musí zrát v barikových sudech nejméně rok. Rosso di Montalcino rozhodně není lehké víno, je silné a má plnou, kulatou a vřelou chuť.

Montalbano

Montalbano je skupina vysokých kopců na sever od řeky Arno, nedaleko Florencie. Víno z této oblasti opěvoval básník Francesco Redi ve své poémě Bacchus v Toskánsku již v roce 1685, ovšem tradice je zde ještě delší. Víno tady totiž vyráběli už Etruskové před 2500 lety. A například vinařství Capezzana má listinu z roku 806, která dokládá jeho aktivitu v období Karla Velikého.

Carmignano

Víno jménem Carmignano bylo známé už ve 14. století a v roce 1716 získalo označení DOC, což bylo zřejmě 1. DOC na světě. Základem Carmignana je sangiovese, které musí být v cuveé nejméně z 50 %, dalších 20 % tvoří canaiolo, šarm se pak připisuje přidání francouzských odrůd Cabernet Franc a Cabernet Sauvignon. Je to právě přítomnost Cabernetu, který z něj dělá příjemné víno a dává mu vyváženost mezi vůní dřevěných sudů a ovocné složky.

Carmignano je jedním ze čtyř toskánských červených vín DOCG. Produkce je nízká, vyrábí se ho asi desetkrát méně než Montalcina a stokrát méně než Chianti classica. Může se pít jako mladé víno, ale můžeme ho nechat i dozrávat. Běžné Carmignano musí být 2 roky staré, Riserva minimálně 3.

Stopáž28 minut
Rok výroby 2003
 ST AD
ŽánrDokument