Světoví vinaři v pěstitelských oblastech, tentokrát v italských provinciích, z nichž každá má svůj osobitý šarm (2003). Scénář a režie J. Hykl

V Itálii lze nalézt až dva tisíce různých odrůd révy vinné, které se zde pěstují už téměř tři tisíce let. Lazio je známé především bílými víny, z nichž nejznámější je svěží Frascati. Umbria je zase jedním z mála italských regionů bez mořského pobřeží. Do 2. světové války se réva pěstovala tradičními metodami, které jsou dnes již převážně nahrazeny novými. Rovněž v kraji Emilia-Romagna se víno pěstuje od nejdávnějšího starověku a je domovinou lahodného Lambrusca, jež v posledních letech dobylo světové trhy.

Jen málo zemí na světě se Itálii vyrovná v umění, architektuře, hudebních a literárních tradicí, krajině, gastronomii či vínech. Ročně vyprodukuje asi 55 miliónů hektolitrů vína, čímž je tak jeho největším výrobcem na světě. Celkově je tu více než 20 druhů vín kontrolovaného původu DOCG a okolo 300 vín DOC.

Lazio

Region Lazio je spjatý s pěstováním vinné révy a výrobou vína již od dob Říma. Kraj, z jihozápadu ohraničený Tyrrhénským mořem, vznikl vulkanickou činností, četná jezera jsou krátery sopek. Ze svažitých poloh se získávají vína vyšší kvality, z nížin pak velmi dobrá stolní vína. Podnebí Lazia je poměrně mírné, teplé a vlhké. Hory, vulkány se sopečnou půdou, mnoho jezer, podnebí i zvlněné kopce kolem Říma, to vše přeje tomu, aby tento kraj byl ideální pro vinařství.

Jedním z nejznámějších vín druhu Castelli a vůbec nejznámějším regionálním vínem Lazia je Frascati, pěstované na vulkanických svazích a terénech stoupajících ke stejnojmennému městu. V barvě se víno pohybuje od světlé po tmavě slámově-žlutou, podle obsahu přírodního cukru může být označeno jako Secco, Asciutto, Amabile a Canellino. Minimální hladina alkoholu je 11 %. Značně se tomuto vínu podobají i Castelli Romani, Marino, Velletri a Colli Albani; pro všechna se užívá jako základ odrůda Trebiáno.

Dalším vínem, které si zaslouží zmínit, je Est Est Est z městečka Montefiascone v provincii Viterbo. Legenda z 12. století praví, že biskup Giovanni Defuk, doprovázející císaře Henryho V., poslal před cestou do Říma páže, aby prověřilo kvalitu vín v místních hostincích. Páže napsalo na dveře hostince, kde mu víno chutnalo, slovo Est. Když dorazilo do Montefiascone, ochutnalo víno tak vznešené, že nápis na dveře napsalo hned třikrát. Zdejší Est Est Est je cuvée z odrůd Trebiano di Malvasia a Rossetto.

Umbria

Umbria leží ve středu Itálie a nemá mořské pobřeží. Je to kraj s krásnými kopci, lesy, rozlehlými údolími a velkými olivovými háji. Dokumenty hovoří, že se tu réva pěstovala již kolem roku 1000, ovšem k hlavnímu rozvoji došlo až po 2. světové válce. Umbrijská vína nejsou tak známa jako vína z jiných částí Itálie, ale poslední dobou dosahují velmi dobré kvality. V roce 1968 získali místní producenti pro svá vína označení DOC a v roce 1990 dokonce označení nejvyšší kvality DOCG.

Torgiano je příjemná oblast v centru regionu Umbria, položená na kopci s výhledem na soutok řek Chiascio a Tibery. Ačkoliv Torgiano zaujímá poměrně malé území, stalo se jednou z nejdůležitějších oblastí Itálie z hlediska výroby prvotřídních vín. Předurčenost oblasti pro pěstování byla zjevná Giorgiu Lungarottimu (1910 – 1999), který v Torgianu vytvořil nejen vinařský podnik, ale i muzeum vína. Díky jeho péči se zde podařilo shromáždit množství vzácných uměleckých předmětů s vinařskou tematikou.

Nedaleký okres Montefalco se potom pyšní dvěma víny označenými DOCG. V obou případech jde o varianty Sagratina: suché Secco a z částečně usušených hroznů vyráběné Passito. Sagrantino di Montefalco, které roste na zdejších hojně osluněných horských stráních, je výjimečná odrůda i v celosvětovém měřítku. Vyrábí se z ní víno výrazné rubínové barvy, s ovocnou vůní po moruších.

Opravdu strhujícím dojmem působí městečko Orvieto, které leží na nevelké podivuhodné plošině a trůní v třísetmetrové výšce nad vinicemi. Je tu zvláštní mikroklima a půdní podmínky, dobře se tu daří ušlechtilé plísni. Proto je jasné, že se tu vyrábí sladká vína, v poslední době se ale rozšiřují i bílá suchá vína.

Emilia-Romagna

Emilia-Romagna je region trojúhelníkového tvaru, ležícáí mezi kopci a rovinami Pádské nížiny. V klimatických podmínkách je patrný vliv chladného alpského severu a jižního středomoří. Víno se zde pěstuje již od starověku. Dokonce jsou zde odrůdy, které nikde jinde nenajdete. V severní části je typickou odrůdou Lambrusco, na jihu převládá Albana a Sangiovese.

Albana di Romagna je nejen jediným vínem kontrolovaného původu označeným DOCG v Emilia-Romagna; bylo totiž vůbec prvním v celé Itálii, které tuto klasifikaci získalo. Albana se zvláště dobře hodí k rybím specialitám. Další zajímavou odrůdou je Sangiovese Romagna, která má dlouho přetrvávající vůni po fialkách, se stopami vůně lesních plodů a sušeného ovoce. Do dalších oblastí Itálie se Sangiovese postupně rozšířilo právě odtud. Z bílých vín jsou tu známé Trebbiano di Romagna, se svěží vůní a suchou chutí.

Stopáž28 minut
Rok výroby 2003
 ST AD
ŽánrDokument