Světoví vinaři v pěstitelských oblastech, tentokrát ve slunečném Portugalsku (2003). Scénář a režie J. Hykl

Beira je malebný kraj s nejvyššími portugalskými pohořími na pomezí vyprahlejší jižní části Portugalska a jeho věčně zeleného severu. Historie zdejšího vinařství má dávnou tradici už od římských dob, což dokládají lisy vyhloubené v granitových skálách. Středověká vyobrazení zase zachycují vinobraní v tomto regionu. Téměř čtvrtina rozlohy všech vinic Portugalska se nachází právě zde (60 000 hektarů) a vína dozrávající na žulovém podloží mají plnou chuť s výraznějšími kyselinkami.

Beira je pěkný mnohotvárný kraj: je přechodem mezi vyprahlým jihem a věčně zeleným, chladnějším severem Portugalska. Táhne se od španělských hranic až po Atlantický oceán. Leží zde nejvyšší pohoří kontinentálního Portugalska Serra da Estrela s téměř 2000 m vysokým vrcholem Torre. Historie vinařství v kraji sahá až do římských dob, což dokládají lisy vyhloubené v granitových skalách. Dokumenty ze středověku zobrazují vinobraní v tomto regionu. Rozsáhlé území Beiry se dělí do 3 větších podooblastí: Beira Alta, Beira Litoral a Terras de Sicó.

Beira Alta

Region Beira Alta se geograficky kryje s vinařskou oblastí DOC Dao. Je obklopena řetězcem hor, které chrání vinohrady před přílišným vlhkem z Atlantiku a také před extrémním kontinentálním mrazem. Po deštivých zimách následují horká, suchá léta a dlouhé podzimy. Takové podmínky jsou ideální pro pomalou fermentaci a výrobu sametových vín se silnou a výraznou vůní. V kraji roste réva na 20 tisících hektarech a ročně se tu vyrobí 5,5 milionů litrů vína, z toho 80 % červeného a 20% bílého.

V 50. letech byla budovaná síť malých a středně velkých družstev, ale pro různé potíže jich bylo dokončeno jen 10. S družstvy přišly výhody i nevýhody. Pozitivní stránkou byla pomoc tisícům drobných pěstitelů révy, pro které bylo vinohradnictví jedinou obživou. Potřebovali rychle prodat svou sklizeň a systém družstevnictví jim v tom velmi pomohl. Negativní stránkou byla nestejná kvalita zpracovávaných hroznů, která se dala jen těžko kontrolovat. V oblasti je stále velké množství drobných pěstitelů, ti však dnes provozují vinohradnictví jako svoji druhou práci. Dodnes produkují družstevní podniky 70 % regionálního vína a 90 % vína kontrolovaného původu.

V listopadu 1993 byla vytvořena nová kategorie nejlepšího vína, které se nazývá Dao Nobre a má přísné podmínky pro zrání vína. Reserva zjednodušeně řečeno označuje, že víno splnilo určité zákonem dané požadavky. Dao Novo je lehké mladé víno, které se podobá Beaujolais Nouveau, Dao Clarete je těžší než Novo, ale lehčí než standardní Dao, Garraffeira znamená doslova vinný sklep. Pokud najdete nápis na vinětě, znamená to u červeného vína, že zrálo nejméně 2 roky ve dřevě a pak rok v láhvi.

Nejdůležitějími odrůdami oblasti jsou Dao: Touriga Nacional a Tinta Roriz. Touriga Nacional je nejjemnější červenou odrůdou. Jeho kuličky mají intenzivní barvu a jsou zcela tříslové. Ve výsledku dává vína měkkostá, jemná a kompletní, v chuti se objevují náznaky skořice, fialek, skalních růží. Tinta Roriz je mohutný hrozen, ale má menší výnosnost. V chuti zaznamenáme ostružiny, a jistou pryskyřičnost a moruši. Vína se tu tvoří jako směsi a v cuvé jsou vína dalších odrůd.

Viseu

Srdce správního střediska regionu, kouzelné staré město Viseu, bylo významnou severní křižovatkou již od římského období. V 1. polovině 20. století převládali v oblasti jednotliví výrobci, kteří vyráběli svá vína šlapáním v mělkých kádích. Dlouhý, studenější podzim byl velmi vhodný pro kvašení červených vín, aniž se muselo vynaložit úsilí. Výjimečnost těchto červených vín se udržela až do 50. let, kdy vláda založila v oblasti rozsáhlou síť družstev. To sice pomohlo organizovat 100 tisíc malých pěstitelů v oblasti, ale zároveň to znamenalo konec individuality vinic. Hrozny se vykupovaly na váhu a podle obsahu cukru, a pěstitelé tak ztratili motivaci sázet méně výnosné hrozny. K velkým změnám došlo v roce 1986, kdy Portugalsko do Evropské unie a pěstitelům se otevřela cesta prodávat přímo soukromníkům. Řada větších investorů postavila zařízení na jemné kvašení vína, začala pěstovat kvalitnější hrozny a nabídla finance vinařům, kteří pěstovali podle jejich požadavků. V současné době je tendence vrátit stáčení vína na vinařské usedlosti v místě původu vína stále silnější.

Carvalhais

Jméno Carvalhais je jednou ze senzací ve světě vína. Je důkazem portugalské technologie a jedním nejdůležitějších výrobních center v Evropě. Je místem studia enologů, kuriozitou pro turisty, ale také místem, kde největší portugalská vinařská společnost Sogrape produkuje nejlepší vína regionu Dao. Například červené Dao Tinto musí zrát nejméně 18 měsíců v dubovém sudu. Jako mladé je rubínově červené, po několika letech zrání se vyvine ve víno sametově hebké, velmi charakteristické chuti, s velmi komplexním buketem.

Quinta de Saes a Quinta da Bica

Vinařský statek Quinta de Saes leží v okrese Pinhanco, což je příznivá oblast pro produkci červených vín. V roce 1989, po instalaci moderního zařízení v novém sklepě, přestali vlastníci dodávat hrozny do družstva a začali vyrábět vlastní vína tradiční metodou. Kvalita vín dosáhla takové úrovně, že začala vyhrávat soutěže a vysloužila si titul „nejlepší víno z Dao“. Nejvýraznější odrůdou je Touri da Nacional, ze které e vyrábí skvělá vína výrazné chuti. V dobrých letech dává vína aromaticky výrazná, převládá vůně fialek.

Nedaleko od hlavní silnice u Pinhancos narazíte na vznešenou kamennou stavbu vinařského statku. Quinta da Bica patří rodině Sacadura Botte po pět generací. Nádherný dům byl postaven začátkem 18. století a z jeho teras je úchvatný pohled na pohoří Serra da Estrela. Během 3 invazí Napoleonových armád byl dům okupován vojsky generála Massenyho, které nakonec dům vypálily. V 19. století se Margarida Amélia De Santiago Figueiredo provdala za vinohradníka Joao Sacadura, jehož zkušenost, nadšení a velká vzdělanost do této quinty přinesly novou tradici.

Stopáž28 minut
Rok výroby 2003
 ST
ŽánrDokument