Světoví vinaři v pěstitelských oblastech, tentokrát ve slunečném Portugalsku (2003). Scénář a režie J. Hykl

Tato sluncem vyprahlá oblast s rozesetými středověkými městečky tvoří téměř třetinu rozlohy Portugalska, ale žije zde pouhá desetina obyvatel země. Od nepaměti se tu pěstovalo víno a olivy. Na 13 000 hektarech je vysázeno více než dvacet odrůd vinné révy, z nichž zejména červená vína jsou známá svou vysokou kvalitou. Kromě toho se zde těží mramor, jehož je Portugalsko po Itálii druhým největším vývozcem na světě. Ráz krajiny udávají i věčně zelené stromy korkového dubu, jež jsou dalším velkým portugalským bohatstvím.

Alentejo je jednou z nejlepších vinorodých oblastí Portugalska, skládající se z mnoha malých oblastí. Podnebí je tu středomořské s atlantickými vlivy a léta jsou zde velmi horká a suchá. Nekonečné roviny nabízejí bohatou úrodu obilí, oliv a vín. V korkových lesích se sklízí polovina světové produkce korku. Rozšířené je zde pastevectví, jehož způsob zůstal nezměněný.

Dlouhé období maurské nadvlády po sobě zanechalo v mnoha městech a vesnicích zejména na jihu typickou architekturu bílých domů. Na severu a východě přecházejí roviny ve skalnatou krajinu porostlou křovinatým porostem. Města a vesnice blízko španělské hranice, o kterou se v minulosti svedlo tolik bojů, se ukrývají za masivními hradbami. Úzké uličky těchto starobylých měst poskytují potřebný stín pro odpočinek před nesnesitelným vedrem. Obyvatelé ostatních krajů se Alentejáncům posmívají, že jsou pomalí, ale jejich výrobky uměleckých řemesel obdivuje celé Portugalsko.

Vinaři z Alentejo se pyšní červenými víny. Mladá vína chutnají po zralém ovoci, ležením získávají na eleganci. Vinaři tu nechávají fermentovat víno ve velkých hliněných nádobách, jindy zase šlapou víno v kamenných sudech. V zásadě ale vyrábějí víno moderními technologiemi v dobře zařízených vinařských podnicích.

Vína z celkem 8 antelejských podoblastí mohou nést označení Denominacio de Origem Controlada – DOC. Toto označení o kontrole původu vína je nejvyšší kategorií pro značení vín v Portugalsku. Dekret z roku 1998 jej přisoudil vínům z Évory, Portalegre, Borba, Redondo, Reguengos, Vidigueira, Granja a Moura.

Plocha vinic v celém Alentejo je 13 tisíc ha. Vysazeno je asi 20 odrůd révy, z nichž 6 je hlavních. Jsou to bílá odrůda Roupeiro, která dává vína citrónové barvy. Rabo de Ovelha má velké sklizně a krásnou barvu. Antao Vaz přináší specifické vůně.

Évora

Když Řím v roce 216 př. Kr. porazil Kartágince a získal jejich území ve východním Španělsku, musel si ještě podrobit kmeny žijící na západě. Jeden z nich, Lusitáni, se zuřivě bránil. Poté, co Římané získali vládu nad Lusitanií, proměnili Alentejo v rozlehlé pšeničné lány. První jméno správního střediska, Ebora Cereali, dnešní Évora, naznačuje, že provincie byla zásobárnou obilí. Starobylé město bylo ve středověku centrem vzdělanosti a umění, ale také oblíbeným sídelním městem portugalských králů. A kromě toho tady Římané založili vinice.

Monsaraz a Reguengos de Monsaraz

Středověké městečko Monsaraz obehnané hradbami se zvedá nad řekou Guadianou na španělské hranici. Dnes je to klidné místo, v minulosti zažilo bouřlivé časy. Roku 1167 byl Monsaraz dobyt z rukou Maurů a věnován řádu Templářů, ve 13. století zde byl vybudován hrad na obranu hranic před španělskými nájezdy.

Poblíž leží podoblast Reguengos de Monsaraz. Je tu kontinentální klima se studenými suchými zimami a horkými suchými léty. Slunce zde svítí asi 3000 hodin za rok a česáči si musí chránit hlavy tradičními pokrývkami.

Půda zde obsahuje žulu a břidlici, díky čemuž se tu daří modrým odrůdám Periquita, Trincadeira, Aragonez a Moreto. Většina vín se vyrábí jako cuvé: Periquita dává směsím ovocné jemné aroma, Trincadeira svěžest a alkohol a Aragonez tmavší barvu a tělo. Tyto 3 odrůdy musí ve směsi tvořit 75 %.

Reguengos a Esporao

Jedny z nejlepších tzv. nových vín v Portugalsku se tvoří v Esporao v oblasti Reguengos. Když koncem 19. století napadla evropské vinice nákaza phyloxera, mnoho pěstitelů již plochy znovu neosázelo. Zde ovšem rozsáhlé vysazení révy proběhlo opět v polovině 20. století. Řada podniků byla naplánována, vytvořena a řízena Paulem Lourencem, jenž je považován za „otce moderního Alenteja“.

Herdade de Esporao je nejmodernějším podnikem v oblasti. Základem zdejších cuvé jsou typické portugalské odrůdy, avšak používají se i takové, které se zde nevyskytují: Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Viogner a Gewürztraminer. Hlavním důvodem tohoto zkoušení je nedaleká výstavba jedné z největších vodních nádrží v Evropě, která vzniká na hranicích se Španělskem na řece Guadiana. Velká vodní plocha v okolí totiž může výrazně ovlivnit místní mikroklima a tak i zdejší vinařství.

Vedle vín z DOC Alentejo z uznané podoblasti má tento kraj také generická vína, která se prodávají pod názvem Alentejo DOC. Mohou se vyrábět všude v hranicích vymezených podoblastí. Alentejo tinto je ovocné a svěží s bohatými aromaty a plnou, jemnou a tělnatou chutí, bílé Alentejo branco je většinou svěží, jemně ovocné víno s intenzivním kořenným aroma.

Vidigueira

Kraj kolem městečka Vidigueira je jednou z nejstarších vinařských oblastí Portugalska. Je tu subtropické klima, to znamená, že jsou tu velké teplotní rozdíly mezi zimou a létem. Důležité je, že je tu jiná půda než v ostatních částech Alenteja. Je tu půda sopečného původu a na ní rostou skvělá vína. Tak se stalo již v minulosti, že se toto městečko stalo důležitou vinařskou oblastí. Ještě jedna důležitá věc, tady se narodil Vasco de Gama.

Ve Vidigueira úplně na jihu, kde je téměř subtropické podnebí, se pěstuje speciální modrá odrůda, v Alenteju neobvyklá, která se jmenuje Alfrocheiro Preto.

V minulosti převládaly v této oblasti modré hrozny špatné kvality, nazývané Tinta Carvalha. Ty byly tehdy příčinou špatné pověsti zdejších červených vín. Dnes v oblasti převládají bílé odrůdy Antao vaz, Manteúdo, Perrum, Rabo de ovelha a Roupeiro. Vína z odrůdy Roupeiro jsou považována za nejjemnější bílá vína Alenteja.

Redondo

Vinařskou oblast v okolí středověkého městečka Redondo ohraničuje na severu horský řetězec pohoří Serra de Ossa a na jihu vody řeky Vigiadam. Půda podloží se skládá především ze žuly a břidlice. Nejdůležitější jsou zde odrůdy Periquita, Aragonez, Trincadeiro a Moreto pro červené víno a pro bílé Arinto, Roupeiro, Síria, Fernao Pires a Rabo de Ovelha. Vína se připravují jako cuvé.

Středověké Redondo je městečko, které bylo v minulosti opevněno hradbami proti španělským nájezdům. Je to také významné vinařské středisko a středisko hrnčířské výroby, protože nedaleko odtud je zdroj hrnčířské hlíny. V Redondu, stejně jako ve většině krajů Portugalska, najdete malé, tradiční hrnčířské dílny, olarias, z nichž mnohé jsou rodinnými podniky. Matová i glazovaná kamenina, obyčejná i zdobená vzory se prodává na trzích po celém Portugalsku.

Stopáž27 minut
Rok výroby 2003
 ST
ŽánrDokument