Chat

přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku, Fakultní nemocnice Ostrava

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA

Záznam chatu ze středy 12. června

Pavel: „Dobry den, Do jake hloubky by jsme meli "zajet" pri cisteni usi ? A jak casto by jsme si meli usi cistit ?“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Uši obecně čistit není třeba (tím nemyslím boltec), ucho má samočistící schopnost a maz, který se tvoří pomáhá zvláčňovat kůži zvukovodu a má protizánětlivé účinky. Čistit bychom měli pouze vchod zvukovodu (tedy tu část kterou vidíme). Pokud někdo trpí nadměrnou tvorbou ušního mazu, vyžaduje tento stav i vyčištění "špuntu" u lékaře.“

Alice: „Dobré ráno pane profesore, již několik let mám tinnitus v levém uchu. V době, kdy mně v uchu začalo pískat jsem dostala injekce, užívala různé doporučené léky a začala chodit na masáže krční páteře. Nic z toho mi nepomohlo, na masáže chodím dodnes. Prosím, je nějaká pomoc? Mám vypozorováno, že pískání mění intenzitu podle toho, jak moc jsem ve stresu. Velmi děkuji za odpověď, AN“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Ovlivnění dlouhodobého (několikaletého) tinitu je obtížné, pokud vůbec možné. U akutně vzniklých potíží mohou být použity kortikoidy, u roky trvajících potíží tato léčba indikována není. Souvislost potíží se stresem není zcela neobvyklá, naopak. Protože jde o jednostrannou poruchu, měla by pozornost zaměřena i na to, zda dochází k zhoršování sluchu (pokud ano, bylo by třeba vyloučit tzv. retrokochleární nedoslýchavost, která může být způsobena nádorem 8. hlasového nervu).“

Jana N: „Dobrý den při čištění uší asi před měsícem v uchu zabolelo v uchu od té doby se v něm objevuje občas jemné nepříjemné lupání. Poté co dám do ucha vatu napuštěnou očními kapkami nebo salicylový lihem tento problém odezní ale znovu se občas vrací. máme i dojmem mírně zvýšené tvorby mazu je to jenom v jednom uchu. co by to mohlo být?“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Dobrý den, je pravděpodobné, že máte zánět zevního zvukovodu. Měsíc je dlouhá doba, doporučuji abyste navštívil/a ORL lékaře, který Vám nepochybně pomůže.“

Katka: „Dobrý den pane doktore. Přestali jsme používat vatové tyčinky - hlavně u dětí. je to v pořádku? děkuji“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Ano, myslím, že je to v pořádku. Čistit bychom měli pouze vnější část zevního zvukovodu (tedy tu část, kterou vidíme), nikoliv hlubší části zvukovodu.“

Dana: „Dcera občas cítí cigaretový kouř, nekuřačka, co s tím? Děkuji“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Asi by mělo být provedeno vyšetření, že je v oblasti nosu vše v pořádku. Ryze teoreticky - různé pochyb mohou být příznakem nádoru - toto je nepravěpodobné, nicméně mělo by být vyloučeno.“

Nikola: „Dobrý den pane doktore, dceři píchali 3x ucho - zánět stř.ucha Znamená to že bude mít to ucho řekněme citlivější ? Náchylnější ? do budoucna. děkuji“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Obecně ano. Abych Vás uklidnil, můj syn měl 25 zánětů středního ucha a nyní, když je dospělý, nemá naprosto žádné následky či problémy. Nevím, kolik je Vaší dceři roků. Pokud je malá, pak by bylo řešením, které obvykle zamezí vzniku dalších zánětů středního ucha.“

Linda: „Dobrý den pane doktore, můj syn má 4 roky a má vždy takový suchý maz v uchu, ale všude kolem. Ničím mu neštourám ale vodou to nejde dobře vyčistit. Co s tímhle ?“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Není snadné suchý maz vyčistit. Doporučil bych změkčení mazu olejem (v prodeji v lékárnách, obvykle ve formě spreje). Pokud by potíže přetrvávaly, pak vhodné vyšetření lékařem. Pokud ale nejsou žádné potíže, pak pouze čistit vchod zvukovodu a není nezbytné provádět nějaká opatření.“

Pavla: „pane doktore, prosím vás, jsem velmi ráda, že jste takto k dispozici. Mám dvě malé děti. 4 a 7 let obě měly píchaná ucha. Mám nyní v lednici kapky Otipa* a Otobaci*. Je v pořádku že v případě silné , vleklé rýmy - a s tím souvisejícímu stěžování si na bolest ucha hlavně v noci - hned kapu kapky ?! abych předešla tomu trápení jet na pohotovost. děkuji“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Počínající zánět středního ucha (katarální zánět) je velmi častým provázejícím příznakem rýmy a obvykle ustoupí s ústupem rýmy. Určitě není chybou, pokud jsou podány zmíněné analgetické kapky a ev. i analgetiku (paracetamol, ibuprofen..) ke zmírnění potíží. Určitě není třeba hned letět k lékaři, protože Vám nedoporučí nic jiného. Pokud se záněty opakují, je obvykle prvním doporučením adenoidektomie - odstranění "nosní mandle".“

Sandra: „na to čištění ucha. Je tedy možné zajít a ORL - bez zjevných potíží. a poprosit lékaře o "prohlídku" uší a jejich následné vyčištění? - pročištění? a je to bolestivé?“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Nejsou-li potíže není důvod navštěvovat lékaře.“

Kateřina: „zeptám se vás pane doktore, od jakého věku zaniká to rizikové období vzniku zánětu středního ucha? kdy se ta trubice vyvine naplno? nebo jak to vlastně je. děkuji“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Záněty obvykle vznikají u dětí, které jsou v kolektivu (školky, sourozenci). Čím časněji zánět vznikne, tím je větší tendence k tvorbě dalších zánětů. Rovněž používání cumle je predispozičním faktorem k vzniku středoušních zánětů.“

Lenka Nagyová: „Dobrý den, vnučka má zítra absolvovat trhání nosních mandlí. Jaká jsou rizika a co je třeba po zákroku ohlídat, aby nevznikly komplikace (krvácení apod.)? A ještě: Celé zimní období měla každý týden jeden den teplotu a bolesti ucha. Paní doktorka na ORL řekla, že je to právě kvůli zvětšené nosní mandli a že pokud bude třeba, aplikují do ucha nějakou "trubičku" na odvod hnisu. Mohl byste prosím říct o tomto zákroku něco bližšího? Děkuji L.Nagyová“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Adenoidektomie - odstranění nosní mandle - je jeden z nejčastějších zákroků. Je prováděn v celkové anestezii a rizika a komplikace související s operací jsou minimální (krvácení pozorujeme zcela výjimečně). Opakované záněty středního ucha mohou být i indikací k zavedení tzv. tlak vyrovnávající trubičky do bubínku, vedou k snížení frekvence zánětů středního ucha. Blíže Vám vše vysvětlí Váš otorinolaryngolog.“

Martina Valentová: „Dobrý den, téměř celé těhotenství mi zalehávají uši, někdy pravé a někdy levé. Paní doktorka na ušním mi je propláchla, měla jsem prý ušní maz na bubínku, ale nepomohlo to. Může mít zalehávání uší souvislost s těhotenstvím nebo je problém jinde? Děkuji za odpověď. Martina Valentová.“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Dobrý den, ano, problémy mohou souviset s těhotenstvím, kdy se objevuje tzv. těhotenská rýma - prosáknutí sliznic nosu a nosohltanu. A toto souvisí s průchodností Eustachovy trubice spojující nosohltan se středním uchem. Je proto pravděpodobné, pokud potíže vznikly v těhotenství, že po porodu potíže velmi rychle ustoupí.“

Petra: „Dobrý den,jsem 3roky po operaci nosní dutiny a stále smrkam,ve dne i v noci,celoročně. Mám i tzv.zadní rýmu.Je to hodně nepříjemné, dá se řešit? Proplach konvickou dělám.Dekuji“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Není jasné, jaká operace byla provedena. Operace vedlejších nosních dutin (tvz. FESS) jsou operace indikované velmi často u alergiků. Nevedou tedy k úplnému ústupu potíží ale pouze ke zlepšení. Mám příliš málo informací, odkazuji vás proto na Vašeho lékaře.“

Melánie: „Dobrý den p.dr. co znamená šuměni v uších. Tlak mám 120/70.takže tlakem to není. Pak syn tlak, bolest v pravém uchu už 4 měsíce. Všechna vyšetření neg.včetne MR. ve vytěru ucha měl zlatého ztreptokoka. Může bolest a tlak zpusobovat tento problem? Rtg krc.pateře, neg. Už jsme z toho zoufalí. Děkuji.“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Je zřejmé, že vyšetření byla provedena velmi podrobně. Pokud nejde o chronický zánět středního ucha, pak nález streptokoka by neměl podobné potíže způsobovat. Bohužel někdy to je tak, že přes veškerá provedená vyšetření se nenajde příčina potíží. Pak nezbývá než vyšetření dle potřeby opakovat.“

Marie: „Pane profesore ,asi deset let trpím šuměním v uších mám nějakou šanci na uzdravení?“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Ovlivnění šumění v uších je velmi problematické či nemožné, zvláště dlouhodobé. Potíže jsou nejčastěji v klidu - večer. Doporučuje se proto usínání při lehké uklidňující hudbě, která šumění potlačí.“

Mirka: „Dobrý den, pane profesore, můj syn (21 let) má v části, která je vidět, černé pupínky, které vypadají jako akné. Jak je možné je odstranit? Má třeba jen dva v jednom uchu. Děkuji.“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Ano, nejspíše se jedná o akné. Odstranění může být problematické pro špatný přístup. Pokud řešit, pak u kožního lékaře nebo ORL.“

Inka: „Dobrý den pane doktore. Zeptám se, nevím , zda mi odpovíte. Můj manžel má neustále opary - rty - nos - uvnitř nosu. Opakuje se mu to a infikuje tím i moje děti. Můžu se zeptat zda má cenu hlubší vyšetření? nebo co s tím? děkuji“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Tvorba oparů může být projevem "oslabení", je způsobena infekcí herpetickým virem, který zůstává v těle. Pro léčbu herpetických infekcí jsou používány antivirotické léky. DOporučuji poradu s infektologem (lékařem na infekčním lékařství).“

Dana: „Dobrý den, hodně mě svědí uši (nemám jakoby maz) v uchu mám suchou kůži“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Suchá kůže může vyvolávat podobné potíže. Za normálních okolností zvlhčuje a změkčuje kůži zvukovodu maz, který se normálně ve zvukovodu tvoří. Můžete zkusit změkčit kůži olejovým sprejem (v prodeji v lékárnách) - 1x týdně, pokud by nepomohlo, pak zkuste navštívit ORL lékaře.“

Jitka Hejdová: „Dobrý den. Pane doktore, je mi 55 let, celý život učím na klavír a poslední dva roky mám zhoršený sluch a po všech vyšetřeních mi prý pomůže jen sluchadlo. Mohl by tento problém teoreticky souviset s několika ( 7) voperovanými implantáty? Přesně od té doby jsem najednou měla pocit jako v jeskyni. Dlouhodobě jsem trpívala záněty zubů a prodělala 8 resekcí v období aso 10ti let. Je nějaká šance na zlepšení?“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Dobrý den, není jasné, o jaké voperované implantáty se jedná - zubní??? Souvislost jakýchkoliv implantací s zhoršením sluchu je nepravděpodobná, jde určit pouze o časovou souvislost. Pokud bylo doporučeno sluchadlo, pak doporučuji řešit tímto způsobem (určitě nejde o žádnou ostudu!!!!).“

Melánie: „P.dr.co se šuměním v uších? Tlak mám 120/70 , může to být od krční páteře? Je to spojeno s tepáním srdce. Jsem po vyšetření, propláchnutí. Děkují.“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Ovlivnění šumění v uších je problematické, mnohdy nemožné, především u dlouhodobých stavů. Mohu doporučit pouze vyšetření u ORL lékaře.“

Alena: „Dobrý den, pane doktore, může se v uchu usídlit klíště ? myslím vevnitř“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Ano, s klíštětem v zevním zvukovodu se výjimečně můžeme setkat. Nevím, co myslíte pod pojmem "vevnitř" - pokud myslíte střední či vnitřní ucho, pak tam se klíště určitě vyskytnout nemůže. Klíšťata přenášejí boreliózu, ta se může projevovat i poruchou sluchu.“

Helena: „jak mám prosím děti zbavit rýmy? někdy se jich drží týdny a nebo se vrátí. Jsou celý zahleněný. Chodí do školky.Hlavně ne kapky do nosu a spreje. je jiná cesta ?“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Opakované infekty dýchacích cest jsou bohužel projevem typickým pro "školkové" děti, některé trpí potížemi více, jiné naopak méně. Velmi často pomůže odstranění "nosní mandle" (tzv. adenoidektomie), která je často příčinou opakovaných infektů. Navštivte proto ORL lékaře.“

Kubíčková: „Dobrý den pane profesore, před 20ti lety mi odstranili krční mandle. Je možné, že mi jedna opět narostla? Dle vyšetření Pet ct je reaktivní. Nebo to může být něco jiného? . Děkuji za odpověď.“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Pokud byly patrové mandle odstraněny celé, je velmi nepravděpodobné nebo až nemožné, aby dorostly. Při PET vyšetření patrové mandle často "svítí" reaktivně, výsledek je třeba dát do korelace s nálezem v dutině ústní. Není-li podezření na nic váženého, myslím, že výsledku můžete naprosto věřit.“

Miluše: „Dobrý den pane profesore. Náš 13-ti letý syn trpí na velmi častou laryngitidu, nesnese jakýkoliv výkyv počasí, onemocní. Je nemožné jet k moři, druhý den onemocní, nemůže ne koupaliště...Je možné alespoň zmírnit situaci? Zatím čekáme až,,z toho vyroste,, . Ale je to čím dál horší. Děkuji za váš čas. Ráblová“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Někteří pacienti jsou náchylnější na různé výkyvy počasí. Pokud se týká zánětů hrtanu, může být způsobena i mimojícnovým refluxem (návrat žaludečního obsahu nad horní jícnový svěrač). Možná by bylo možné zkusit tzv. inhibitory protonové pumpy. Poraďte se ale, prosím, se svým ORL lékařem.“

Jiřina Janoušková, Seč: „Už třetí den mám tlak v levém uchu. Proplachuji peroxydem a dávám ušní kapky, ale nic nepomáhá. Rýmu nemám, ani ucho nebolí, ale skoro na ně neslyším.Prosím poraďte. Stává se mi to v létě a vždy je to levé ucho.“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Pokud zmíněná opatření nepomáhají, pak je vhodné navštívit ORL lékaře, už i proto, že se potíže na levém uchu pravidelně opakují. Nepochybně Vám poradí.“

dřímalová miroslava: „pane doktore, mám dotaz, vnučka 6 letá má problém při cestě letadlem při startu a přistávání, pláče že ji moc bolí ouška, vnuk 3 roky je v pohodě. Vnučka chodí do akvabel a den po nich letěla, může to mít souvislost, děkuji za odpověď“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Při přistávání je tlak zevního prostřední větší než ve středním uchu a způsobuje zmíněné potíže. Je doporučováno vyrovnávání tlaků - někomu jde snadno (váš vnuk), někdo mívá potíže. Potíže bývají větší při nachlazení. Doporučuji žvýkat (při tom dochází k otevírání Eustachovy trubice), nebo na tzv. Valsalvův manévr ("fouknout si do uší").“

Lenka Láníčková: „Dobrý den, vážený pane profesore. Před přibližně 3 měsíci se u mě objevilo hučení v uších, více jakoby na levé straně. Jako kdyby v dálce např. zdímala stará hlučná pračka. Vyšetření na ORL potvrdilo tinitus. Zároveň lékařka zjistila ztrátu sluchu na pravém uchu cca 25%. Předepsala mi lék Betahistin-ratiopharm 24 mg. Nějakou dobu poté se mi snířil tlak na horní pod 90 (2 dny jsem nosila měřidlo). Jsem jako "mátoha", točí se mi hlava a hučí mi v hlavě. Trvale užívám psychofarmaka Esoprex 2tbl. ráno a Tritico (nyní prolong). 1/2 večer). Tinitus stále trvá. Mám dlouhodobé potíže s páteří, chodím na fyzioterapii. Děkuji Vám za Váš názor. S pozdravem, Lenka Láníčková.“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Je zřejmé, že šumění uší, je ve Vašem případě jen jedním z příznaků a máte celou řadu dalších problémů - dle mne závažnějších. Pokud byla porucha sluchu zjištěna pouze na pravém uchu a ne na levém (z Vašeho dotazu to tak vypadá), pak by měla být doplněna vyšetření k vyloučení tzv. retrokochelární nedoslýchavosti.“

Miluše Ráblová: „Inhibitory prostorové pumpy bere, reflux mu byl diagnostikovany, děláme od tří let vše možné, jen zlepšení nepřichází, syn je hodně omezený. Děkuji“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Dobrý den, již jsem Vám nejspíše dnes odpovídal. Nejspíše Vás musím odkázat na lékaře (obvodního, ORL??), jinak Vám nejsem schopen poradit. Nevím rovněž, co znamená omezený - zda má nějaké další postižení či nemoc.....“

Iveta: „Dobrý den, je ještě nějaká možnost léčby, operace 2012 a 2013, 2017 vyjmutí gromety,2018 myringoplastika,nezhojení,nyní mám oboustrannou perforaci středouší vyjmutí gromet, nezhojená myringoplastika,rychlé zhoršení za posledních pul roku včetně závratí,dysfunkce eustach tuby,chronický zánět středního ucha,proběhla infuzivní léčba.Vada sluchu 68 dle Fowlery. Je mně 45 let.Děkuji za odpověď.“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Z uvedeného není zcela jasné, jaké operace byly provedeny. Dobrá funkce E. tuby je "podmínkou" úspěšné středoušní operace. Její nedostatečná funkce byla nejspíše důvodem zavedení gromet. Každopádně nepůjde o jednoduché rozhodnutí, co Vám doporučit. Zda je cílem zlepšení sluchu, zda je cílem oddělit střední ucho od vnějšího zvukovodu či něco jiného. Pro toto mám málo podkladů a nemohu jasně poradit. Poraďte se, prosím, se svým ORL lékařem.“

Karla Kytková: „Dobrý den, co říkáte na "zázračné" kapky do uší, které mají vracet sluch? Opakovaně se reklama objevuje v různých časopisech. Děkuji Karla Kytková“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Jde o naprostý nesmysl, rozhodně tomu nevěřte. Naše odborná společnost se proti těmto informacím ohradila, bohužel ani klamavé reklamy nikdo nemůže omezit.“

Tomas Mučka: „Dobry den pane doktore mel bych dotaz pracuji jako kuchař, tudiz pracuji v prostředí velmi matném a velice casto me svedi v uších po koupani pouzivam vatove tycinky na pročištění a casto jsou tycinky hodne nazloutle az tmave zlute je to vporadku nebo mam navstivit usniho dekuji s pozdravem Mučka“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Skoro jistě jde o maz, který se normálně ve zvukovodu tvoří. nejsou-li žádné další potíže, myslím, že vyšetření ORL není potřebné.“

Marcela: „Dobry den a pekne rano. Muze dlouhodobe pouzivani spuntu do usi, cca 2 roky, kvuli hluku, zapricinit tinnitus nebo mit nejake jine dopady-sumeni v usich apod.? Dekuji, at se Vam dari.“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Dobrý den, domnívám se, že špunty do uší určitě tinnitus způsobit nemůže, může jít pouze o časovou souvislost. Pracujete-li v hluku, pak špunty používejte i nadále.“

Drozdkova Renata: „Dobry den, synovi 5 let byla diagnostikovana hypakuze vlevo, prah sluchu 40dB, nic vice mi k tomu nebylo sdeleno. Mohu se zeptat, o co se jedna a zda je mozne stav jeste zlepsit nebo se jedna o trvale poskozeni sluchu. Mam vyhledat odbornika a stav dosetrit? Dekuji velmi za odpoved.“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Mám příliš málo informací. Jde nejpravděpodobněji o převodní nedoslýchavost, v tom případě jde o stav, který se nejspíše může zmenit k lepšímu. Pokud Vám k tomu nebylo nic řečeno, pak je to chybou a mělo by Vám být vysvětleno i s následným doporučením (co dělat, kdy provést kontrolu...). Mělo by tedy být dořešeno u odborného ORL lékaře. Nezapomeňte se na vše zeptat.“

Světlana Dvořáková: „Dobrý den pane profesore. Moc děkuji za erudované odpovědi na zdejší otázky, tři byly pro nás moc užitečné. Chci se zeptat, zda jste viděl nebo znáte kauzu malého hocha z pardubické nemocnice, a zda se podle vás jedná o běžný stav našeho zdravotnictví. Děkuji.“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Dobrý den, děkuji Vám. Ano, pořad v TV jsem viděl. Pokud bych ale měl k zmíněnému zaujmout stanovisko, pak bych musel znát podrobnosti a všechny informace. Nelze vyloučit, že některé informace nebyly částečně zkreslené či nepřesné. Každopádně to nic nemění na tom, že jde o tragédii. Naštěstí v našem zdravotnictví výjimečné. Nezapomeňme ale, že naše zdravotnictví je skvělé (jako celek) a "průšvihy" se stávají ve všech zemích.“

Hanka: „Dobrý den, mému 10 letému synovi včera lékař píchl ouško (zánět středního ucha). Za 14 dní se chystáme k moři a mám strach z tlaku v letadle. Pomůže již zmíněná žvýkačka nebo bychom mu mohli pomoci ještě něčím? Děkuji“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Věřím, že ano.“

Andrea H.: „Dobrý den. Mám 8.měsíční miminko. Občas když ho něco zaujme a začne vzrušeně dýchat, tak při nádechu sýpe, jako kdyby mělo astma. Většinou u toho má dudlík nebo hračku v puse. Může se skutečně jednat o astma? Děje se to tak 1-2x denně. Dále má docela často suché soplíky v nose, při vyndavání se hrozně brání, může se miminkům nějak šetrně čistit nos, nebo je to normální a mám soplíky nechat? Děkuji“

prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA: „Dobrý den, řada dětí opravdu "funí", aniž jde o nějaký problém. O astma může jít, ale spíše ne. Poraďte se se svým praktickým lékařem, sám si myslím, že jde spíše o normu.“