Pórkovo-hruškový krém

8 porcí

4 lžíce másla
5 pórků (jejich bílé části očištěné, rozpůlené a nakrájené na tenká půlkolečka)
3 brambory (středně velké, oloupané a nakrájené na kostičky)
4 hrnky kuřecího vývaru
1 kg konzervovaných hrušek (nakrájených na větší kusy)
1 hrnek nálevu z konzervovaných hrušek
2 lžičky soli
½ lžičky bílého pepře (mletého)
1 hrnek smetany ke šlehání
150 g plísňového sýru (např. nivy – rozdrobené)
2 lžíce čerstvé pažitky (drobně nakrájené)

V hlubokém hrnci za středně vysoké teploty podusíme na másle pórky (5 minut). Přidáme brambory a za občasného míchání orestujeme (3 minuty). Zalijeme kuřecím vývarem, nálevem z hrušek, přidáme sůl, pepř a vaříme, dokud nejsou brambory měkké (asi 10 minut). Dáme stranou, přidáme hrušky a vše důkladně rozmixujeme ručním mixérem. Vrátíme na plotnu, vmícháme smetanu, dochutíme solí, pepřem a za mírné teploty prohřejeme (5 minut). Podáváme teplé. Při výdeji posypeme plísňovým sýrem a pažitkou. Chuť můžete zvýraznit přidáním 1/2 lžičky rozmarýnu.

Další recepty Celý díl