Slezská kachna s cibulovým zelím, kluski

6 porcí

1 kachna
1 pozdní jablíčko
6 větších zelných listů
sůl
drcený kmín
20 g medu
20 g sádla
2 cibule

Kachnu naporcujeme, opláchneme, osolíme a posypeme kmínem. Do pekáče dáme lžící sádla, na něm krátce zpěníme najemno nasekanou cibulku. Vložíme naporcovanou kachnu kůžičkou nahoru a mírně podlijeme vodou. Pečeme minimálně dvě hodiny na 160 ËšC podle velikosti kachny a přeléváme výpekem. Jádřinec vykrojíme z jablíčka, a to pak nakrájíme na čtyři stejně velká kolečka. Zelné listy spaříme vroucí vodou, aby byly poddajné. Na čtvrtku kachny položíme kolečka jablíčka a celou porci zabalíme do spařeného zelného listu. Tuto porci poté přeleštíme medem rozmíchaným v trošce teplé vody. Porci pečeme ještě půl hodiny na 250 až 280ËšC. Při dopékání přeléváme pouze mírně tak, aby byla kachna zlatavá a křupavá. Porce upečené kachny klademe na cibulové zelí.

Kluski

1,5 kg brambor
380 g hrubá mouka
1 vejce
sůl

Polovinu brambor uvaříme ve slupce, oloupeme a pomeleme. Druhou polovinu brambor najemno nastrouháme a vytlačíme přebytečnou vodu, aby těsto nečernalo. Směs vařených i syrových brambor promícháme s moukou, vajíčkem a osolíme. Vypracujeme těsto a tvarujeme knedlíčky o průměru pět centimetrů, do kterých palcem vmáčkneme důlek. Vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme zhruba čtvrt hodiny.

Cibulové zelí

8 středně velkých cibulí
30 g máslo
15 g sádla
30 g cukr
citronová šťáva
3 dcl suché bílé víno

Důležité je důkladné tepelné zpracování cibule restováním, aby co nejvíce plynů cibuli opustilo a s nimi i odešly nepříjemné pachy a štiplavá chuť. Cibule oloupeme (chutnější než žlutá cibule bude bílá, na talíři bude zase efektněji vyhlížet cibule červená), podélně rozkrojíme a nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozpustíme máslo, na němž cibuli necháme „zesklovatět“. Přidáme cukr a necháme jej na cibuli mírně zkaramelizovat. Zalijeme bílým vínem a šťávou z citrónu a necháme tekutinu chvíli vyvařit.

Další recepty Celý díl