Velká výpravná pohádka o svéhlavé princezně, které se přestala lepit smůla na paty, když pochopila, že strůjcem svého osudu je pouze ona sama.
Režie: Jiří Chlumský. Scénář: Irena Pavlová. Hrají: Klára Issová, Milan Bahúl, Božidara Turzonovová, Pavel Kříž a další.

Po smrti rodičů vychovává laskavá královna – babička (B. Turzonovová) sama své vnučky Svatavu (K. Issová) a Ladu (K. Jandová). Babičku trápí, jak se Svatava chová. Vadí jí její zlomyslná a hašteřivá povaha. Po jedné hádce, kdy babička vnučku opět napomíná, Svatava nečekaně zmizí. V jiném království vládne urostlý král (M. Bahul). Zatím marně hledá nevěstu, protože jeho nároky jsou velké. Chce jen takovou, která dovede vytvořit paličkováním stejnou krajku, jakou měla na šatech jeho matka. Králův rádce (J. Štěpnička) rozešle princeznám v okolí obrázek krajky spolu s pozvánkou na královský ples. Princezna Svatava doputuje do sousedního království, ale protože ji pronásleduje její špatný Osud (R. Holub), všude, kam přijde, přináší jen smůlu… O podivné výtržnici se doslechne i král. Mezitím děvče potká svůj špatný Osud tváří v tvář. Ten jí prozradí, že všechno může sama změnit. Svatava uprosí krále, aby u něj mohla pracovat v prádelně a splatit tak škody, které nechtěně napáchala. Naučí se dokonce i paličkovat a pouze jí se podaří vytvořit krajku podle králem daného vzoru. A nakonec se koná královský ples, kam přijede i královna babička s princeznou Ladou a vše spěje ke šťastnému konci…

Napište nám