O projektu

Režisérka Helena Třeštíková se svou časosběrnou metodou zaujala i ve světě, což potvrdila i Evropská filmová akademie, která v roce 2008 ocenila její časosběrný snímek René jako nejlepší evropský dokument roku. Když se režisérka v letech 1999 až 2005 ke svým hrdinům s kamerou vrátila a vznikly Manželské etudy po 20 letech, Česká televize je odvysílala za velkého diváckého zájmu. Už tehdy bylo Třeštíkové jasné, že by chtěla v natáčení s manželskými páry pokračovat. Režisérka v té době již spolupracovala s producenty Kateřinou Černou a Pavlem Strnadem z Negativu, kteří do kin postupně uvedli její filmy Marcela, René, Katka, Soukromý vesmír a naposledy snímek Mallory a společně se tak pustili i do třetího pokračování šestidílného cyklu Manželských etud. Paralelně s natáčením manželských párů, které stále ještě pokračuje, vznikl i zmiňovaný celovečerní dokument o životě Ivany a Václava Strnadových.

Vybrat pro filmový tvar právě Strnadovy byla naše společná volba s producenty. Zdálo se nám, že v příběhu této rodiny se zrcadlí několik důležitých témat. Kromě manželských vztahů jsou to vztahy s dětmi, víra ve vlastní schopnosti a odhodlání vzít život do vlastních rukou a podnikat. A také nás zaujala jejich jedinečná schopnost to vše otevřeně a upřímně reflektovat,“ říká režisérka Helena Třeštíková. Strnadovy si hodně diváků pamatuje už z televizních filmů, možná i proto, že v Čechách není obvyklé mít pět dětí, a také díky tomu, že se hned po změně režimu v roce 1989 vrhli do podnikání a v centru Prahy si otevřeli prodejnu s nábytkem. Ne všechny děti manželů Strnadových však byly ochotné s filmaři spolupracovat, a dokonce i samotní protagonisté se v průběhu natáčení rozhodli spolupráci ukončit. „U Strnadů byla velká krize po zrušené svatbě dcery a dramatickém konfliktu rodičů. Ivana mi tehdy zavolala, že s natáčením končí. Václav naopak pokračovat chtěl. Asi půldruhého roku jsme se neviděli, emoce se uklidnily, zavolala jsem jim a s dalším natáčením souhlasili. Bylo to krásné opětovné setkání a měla jsem velkou radost, že k sobě zase našli cestu. A že ji našli i k nám,“ dodává Třeštíková.

Třetí etapa natáčení Manželských etud probíhá od roku 2009 a skončí po dlouhých osmi letech až v roce 2017. Filmaři tak v současné době točí se všemi protagonisty včetně Strnadových, výjimkou je pouze jedna z žen, která natáčení odmítla. Její muž a syn však v natáčení pokračují. Všechny díly by měly být po dokončení uvedeny v České televizi.

Nový celovečerní dokument Strnadovi vznikl v koprodukci společnosti Negativ a České televize, do kin jej uvede společnost Aerofilms. „Úroveň současných váhání a vztahových nejistot je při srovnání s protagonisty filmu Strnadovi a jejich ráznými řezy životem místy šokující. Proto je tento film mimořádnou inspirací pro všechny, kteří by chtěli milovat, ale bojí se zranění. Film Strnadovi je manuálem, jak neprováhat život a žít ho naplno, i když to někdy nepasuje. Za mě dokument roku,“ říká Jiří Šebesta z distribuční společnosti Aerofilms.