26 minut
Filmkompas

7. května 2011

Obsah dílu

Premiéra pohádky Čertova nevěsta — Pozvánka na festival v Cannes — Fair Game, Cesta za horizont a Medvídek Pú v kinech — Květ pouště vychází na DVD — Hlad na televizní obrazovce — Ohlédnutí za Anifestem

Části dílu

00:55
Premiéra pohádky Čertova nevěsta
    Do našich kin vstoupila nová, v pořadí už sedmá, pohádka Zdeňka Trošky Čertova nevěsta. V příběhu o lásce, která dokáže zdolat i pekelné síly, se představí v titulních úlohách začínající herci Eva Josefíková a Václav Šanda. Královský pár si pak zahráli David Suchařípa a Sabina Laurinová, která si zde po éře princezen poprvé vystřihla roli královny. Rodinná výpravná podívaná je adaptací pohádky Boženy Němcové Spravedlivý Bohumil, vyprávějící o tom, že s čerty nejsou žádné žerty.
    04:07
    Pozvánka na festival v Cannes
      Za pár dní propukne 64. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Cannes. Město na azurovém pobřeží se na několik dní stane skutečnou mekkou filmu a Filmkompas přitom nebude chybět. Atraktivní programová nabídka přitom tradičně budí velkou pozornost už dlouho před samotným festivalem.
      Snad největší pozornost a zvědavost vzbuzuje snímek kontroverzního dánského režiséra Larse von Triera, Melancholia. Trier vypráví uhrančivý příběh dvou sester, z nichž ta mladší se zrovna vdává a stává se čerstvou matkou. Režisér je pověstný precizně gradovanou atmosférou s neočekávanými zápletkami i zvraty, které ústí do ještě neočekávanějšího konce.
      V čele poroty canneského festivalu letos zasedne americký herec a dvojnásobný držitel Oscara Robert De Niro. Ten rozhodně nebude jedinou hvězdou na nejslavnějším červeném koberci. Festival zahájí nový film Woodyho Allena nazvaný Midnight in Paris, jenž se brzy objeví i v našich kinech. Tam ostatně míří i další zajímavé tituly a snad i vítězný snímek.
      07:20
      Fair Game, Cesta za horizont a Medvídek Pú v kinech
        Vynikající životopisný thriller Fair Game je inspirován skutečným příběhem Valerie Plameové, důstojnice CIA, která měla po 11. září 2001 zjistit, jestli má Irák program na výrobu jaderných zbraní. K vyšetřování je přizván i její manžel, bývalý diplomat. Vládě ale jejich nepohodlná zjištění kříží plány na chystanou válku. Odhalí tedy Valerii jako agentku, aby ji zdiskreditovali. Ve filmu sledujeme, jak se Valerie - manželka, matka a bezúhonná státní zaměstnankyně - snaží zachránit svou reputaci, kariéru i manželství. Ústřední dvojici v režii Douga Limana ztvárnila Naomi Wattsová a Sean Penn.
        Do českých kin vstoupil také snímek Cesta za horizont. Filmem zahajuje svoji činnost v České republice nová distribuční síť EuCiGo. Snímek se pohybuje na hraně sci-fi, dramatu a thrilleru na téma života, smrti a nesmrtelnosti. Pojednává o tom, že genová renovace celého těla je jistě lákavá, ale také smrtelně nebezpečná. Nikdy netušíte, co se s vámi stane. Ve své poslední úloze ve filmu vám to předvede Guillaume Depardieu, jenž krátce po natáčení předčasně zemřel v pouhých sedmatřiceti letech.
        Sci-fi zde zůstává pouhou kulisou. Film se dotýká hlavně rozpoložení člověka, jenž z pouhých náznaků začíná tušit, že údajně spásný projekt rekonstrukce lidského těla, do něhož se zapojil, by mohl skončit jeho zkázou.
        Pozvánkou do kina, zejména pro nejmenší diváky, je rodinná animovaná klasika Medvídek Pú. Disneyho tvůrci se ve filmu vrací ke kořenům a v několika příbězích inspirovaných původní knížkou nás zavádí opět do oblíbeného Stokorcového lesa. Film oživuje nadčasové kouzlo, vtip a žertovnou atmosféru původních krátkých filmů; divákům znovu nabízí možnost bavit se ve společnosti dobrosrdečného a medu milovného Medvídka i jeho přátel Tygra, Králíčka, Prasátka, Sovy, Klokanice, Klokánka, Kryštůfka Robina… a pochopitelně také Ijáčka, který ztratil ocásek.
        12:02
        Květ pouště vychází na DVD
          DVD novinkou týdne, která by neměla chybět ve vaší domácí videotéce, je film Květ pouště. Snímek vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirieové, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, šokovala svět otevřenou zpovědí o doposud tabuizovaném tématu ženské obřízky. Bývalá modelka zde vypráví svůj dech beroucí životní příběh, v němž popisuje neuvěřitelnou cestu od kočovného a krutého života v somálské poušti až na prestižní přehlídková mola.
          15:34
          Hlad na televizní obrazovce
            Intenzivní fyzický vizuální zážitek, takový je film Hlad režiséra Stevea McQueena, ovšem nikoliv slavného již mrtvého amerického herce, ale známého britského videoartisty černé pleti, který vypráví příběh věznice Maze v severním Irsku roku 1981. Situace mezi odsouzenými z řad Irské republikánské armády IRA a dozorci se začíná vymykat kontrole. Ponižující a čím dál tím brutálnější praktiky dozorců naopak utvrzují vězně v jejich odhodlání k odporu.
            Legendárního irského bojovníka, jenž byl ochoten myšlence za nezávislost obětovat vlastní život, ztvárnil s nebývalou přesvědčivostí, včetně všech změn fyziognomie způsobené hladovkou irský herec s německými kořeny Michael Fassbender.
            Téměř sedmitýdenní hladovka se zapsala do krvavých dějin britsko-irských vztahů a rozdělila společnost na ty, kteří v irských vězních viděli obyčejné teroristy, a na ty, pro které se stali novodobými mučedníky. Film Hlad, jenž získal před třemi lety na festivalu v Cannes Zlatou kameru za nejlepší debut, uvede ČT2 v pondělí 9. května ve 22:30.
            18:24
            Ohlédnutí za Anifestem
              Prvního května skončil jeden z nejvýznamnějších festivalů animovaných filmů u nás, Anifest 2011. Kinosály prošlo celkem na 15 tisíc diváků. Promítlo se 493 filmů, z toho 206 v soutěži. Festival navštívilo na 320 profesionálů, tvůrců a odborníků na animaci. AniFest vznikl v roce 2002 v Třeboni, od druhého ročníku se pak stal festivalem mezinárodním. V roce 2009 se konal AniFest v Třeboni a v Teplicích, v roce 2010 pak pouze v Teplicích, zatímco část lidí z bývalého Anifestu pokračuje taky v Třeboni, což je tak trochu unikátní.
              Michaela Pavlátová zde ale byla zastoupena i svými výtvory, například zajímavou instalací. A v programu nechyběl ani film od Michaely Pavlátové. Krátký snímek „Až na věky“ je obrazným podobenstvím šťastného začátku a nelehkého pokračováni manželského soužití.
              Hlavní cenu za celovečerní film si odnesl ruský snímek Ošklivé káčátko, který je adaptací Andersonovy pohádky a odvíjí se překvapivě v muzikálově komediálním stylu. Cenu Grand prix získal estonský snímek Potápěči v dešti. Film o profesionálním potápěči a noční zubařce. Každý jejich polibek je polibkem na rozloučenou. On je potápěč a musí se potápět. Ona je unavená a musí spát. Nikdo neví, kdy je čas na poslední cigaretu.
              24:06
              Quiz show
                Přehrát celé video
                Stopáž26 minut
                Další díl
                14. května 2011

                Přehled dílů

                26 dostupných
                Stopáž26 minut

                2. července 2011

                Muži v naději — Rodina je základ státu — Premiéry na plátně: Hanna, Transformers 3, Beaver, Harry Potter a relikvie smrti 2. část — Sladký život na DVD — Festival Taormina

                9. 7. 2011 na ČT2
                Stopáž26 minut

                25. června 2011

                Generace Singles — Milovaní s českou — Pan Popper a jeho tučňáci na plátnech — My děti ze stanice Zoo na DVD — Čtyři noci s Annou na obrazovkách — Avantgardní filmařka z USA — Pozvánka na Letní filmovou školu v Uherském Hradišti

                30. 6. 2011 na ČT2
                Stopáž26 minut

                18. června 2011

                Premiéra muzikálu V peřině — Natáčí se punkový film DonT Stop — Princ a pruďas na plátnech — Wallace a Gromit vychází na DVD — Rolling Stones zazáří na obrazovkách ČT2 — Pozvánka na MFF Karlovy Vary

                23. 6. 2011 na ČT2
                Stopáž26 minut

                11. června 2011

                Bohdan Sláma točí Čtyři slunce — Dokudrama Děvínský masakr na plátnech — Skyline, Paul a Pařba v Bangkoku v kinech — Unaveni sluncem 2 vychází na DVD — The Doors na obrazovkách — 51. Zlín Film Festival

                19. 6. 2011 na ČT2
                Stopáž26 minut

                4. června 2011

                Lidice vstoupily do kin — Alice Nellis dotočila Perfect Days — X-Men: První třída a Kungu Fu Panda 2 na plátnech — Taxikář vychází na Blue-Ray disku — Rumunský hit 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny na ČT2 — Barrandov a Scripteast v Cannes

                8. 6. 2011 na ČT2
                Stopáž26 minut

                28. května 2011

                První český plně 3D film V peřině — David Ondříček natáčí drama Ve stínu — Melancholia a Zbytečná krutost premiérově na plátnech kin — Komedie Největší z Čechů přichází na DVD — Sherrybaby v nočním filmovém klubu na ČT2 — Vítězové festivalu v Cannes

                2. 6. 2011 na ČT2
                Stopáž26 minut

                21. května 2011

                Premiéra Westernstory — Cagey Tigers soutěží za ČR na festivalu v Cannes — Zvuk hluku a Piráti z Karibiku 4 na plátnech — Opravdová blondýnka vychází na DVD — Pozvánka na Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež do Zlína

                26. 5. 2011 na ČT2
                Stopáž26 minut

                14. května 2011

                Natáčí se Hus i ti Husiti — Knížka S firmou MICHR Licht ist sicher! — Banksy a Tetro na filmovém plátně — Mo´ Better Blues vychází na DVD — Zredigováno na obrazovkách ČT2 — AniFilm v Třeboni

                19. 5. 2011 na ČT2
                Stopáž26 minut

                7. května 2011

                Premiéra pohádky Čertova nevěsta — Pozvánka na festival v Cannes — Fair Game, Cesta za horizont a Medvídek Pú v kinech — Květ pouště vychází na DVD — Hlad na televizní obrazovce — Ohlédnutí za Anifestem

                11. 5. 2011 na ČT2
                Stopáž26 minut

                30. dubna 2011

                Premiéra Czech Made Man — Panel připravovaných domácích filmových projektů — Ladič pian zemětřesení a Thor na plátnech — Záře vyšla na DVD — Nolanův debut Sledování na ČT2 — Ohlédnutí za Finále Plzeň

                5. 5. 2011 na ČT2

                Napište nám