27 minut
Tep 24

15. prosince 2012

Obsah dílu

Když srdce ničí kardiomyopatie — Uměle vypěstované srdeční buňky — Kardioložka Lenka Špinarová

Části dílu

00:54
Když srdce ničí kardiomyopatie
    Když srdce ničí kardiomyopatie: Projevit se může až v dospívání a bývá příčinou kolapsu nebo smrti i velmi mladých lidí. Kardiomyopatie je postižení srdečního svalu, kterým trpí tisíce lidí, ne vždy to ale vědí. Nemoc způsobí mutace genů nebo zánět, a řešením je někdy jen transplantace srdce. Kardiologové v Brně spolu s dalšími kolegy teď rozjíždějí nový výzkumný program.
    08:26
    Uměle vypěstované srdeční buňky
      Uměle vypěstované srdeční buňky: To není sci-fi, nýbrž realita v řadě světových laboratoří, včetně té v areálu Masarykovy univerzity v Brně. Tým vědců tady z kmenových buněk z kůže pacienta dokáže vytvářet buňky srdeční. Ty reagují stejně jako lidský orgán, a začínají sloužit jako model pro zkoumání kardiomyopatie i k testování léků.
      15:54
      Kardioložka Lenka Špinarová
        Kardioložka Lenka Špinarová: Zajímaly ji jazyky i další obory, navázala ale na lékařskou tradici v rodině, a nakonec se rozhodla pro kardiologii. Zaměřila se na nové metody, péči o těžké pacienty, získala vědecká ocenění. Je jednou z nejúspěšnějších žen v oboru, profesorkou, a od počátku příštího roku přednostkou kardioangiologické kliniky FN u sv. Anny v Brně.
        24:50
        Stručně
          Přehrát celé video
          Stopáž26 minut
          Další díl
          22. prosince 2012

          Přehled dílů

           

          Tep 24 na sociálních sítích

          Napište nám