Maso

Pečená kachna se šalotkami a quinoa s granátovým jablkem a piniovými oříšky

Recept od Martina Škody

4 porce

4 kachní stehna
1 velký pomeranč
několik snítek tymiánu
1 lžíce oleje
10 šalotek (nebo malých cibulek)
asi 200 ml suchého bílého vína
asi 200 ml vody (nebo vývaru)
lžička cukru
asi lžička medu
bílý vinný ocet (dle chuti)
oříšek másla
mořská sůl
bílý mletý pepř

Maso ze všech stran osolte, opepřete a mírně pocukrujte. Přidejte nastrouhanou kůru z dobře omytého pomeranče a vše rukama přimáčkněte k masu. Maso zakápněte olejem a vložte do mísy, přidejte tymián a vše nechte marinovat do dalšího dne (marinování není nutné, ale kachně dodá ještě lepší chuť).

Maso alespoň hodinu před pečením vyndejte z lednice. Troubu rozehřejte na 220 °C. Do vyššího pekáče (nebo teplovzdorného hrnce) naskládejte oloupané na čtvrtiny nakrájené cibulky a přidejte maso (kůží dolů) a tymián. Takto připravenou kachnu pečte asi 30 minut, aby se hezky zatáhla, uchovala si šťávu (cibule se navíc krásně zbarví, což dodá barvu a chuť i výsledné omáčce). Poté kachnu obraťte, teplotu snižte na 180 °C, přilijte víno a vodu a pomalu dopékejte ještě asi 70 minut.

Po upečení kachnu uchovejte v teple (třeba ve slabě rozehřáté troubě). Zbytek výpeku a cibulky přelijte z pekáče do úzké vysoké nádoby na mixování – přebytečný tuk se díky tomu usadí na povrchu a půjde lehce odstranit. Po odstranění tuku zbytek šťávy a cibulky rozmixujte. Omáčku pak přelijte do rendlíku, dochuťte medem, pomerančovou šťávou a octem a chvíli povařte. Omáčku ještě zjemněte máslem. Kachnu nakonec těsně před podáváním krátce zapečte v rozehřáté troubě, aby kůže byla hezky křupavá.

Quinoa

hrnek quinoi (250g)
1 granátové jablko
snítka listové petrželky
hrstka piniových oříšků (nebo loupaných mandlí)
šťáva z citronu
1 lžíce olivového oleje

V hrnci mírně rozehřejte olej, přidejte hrnek quinoi a restujte ji, dokud nezačne „pukat“. Přilijte 1,5 hrnku vody, přidejte špetku soli a pepře a hrnec přiklopte pokličkou. Jakmile se voda začne vařit, teplotu snižte na minimum a quinou nechte probublávat asi 20 minut, nebo dokud se nevypaří veškerá voda. Jablko naporcujte a vyloupejte z něj všechna jadérka. Oříšky opražte na pánvi tak, aby se jen zbarvily a petrželku nasekejte na nudličky. Nakonec vše promíchejte s quinoou a dle potřeby dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

Servírování

Quinou rozdělte na jednotlivé talíře a podávejte s trochou jemné omáčky a kouskem hezky křupavé kachny třeba jako skvělý nedělní oběd.

P. S.

Quinoa se nejdříve restujte, aby se zbavila přebytečné hořkosti. Pokud se nechystáte kachnu podávat ihned, nechte jí vychladnout ve šťávě a teprve před podáváním rychle dopečte v troubě. Místo quinoi můžete použít kuskus.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl