Zelníky

Klikněte pro větší obrázek
Těsto

Ingredience

0,75 kg mouky
10 dkg cukru
10 dkg másla
0,5 dl mléka
4 dkg droždí
1 vejce
1 žloutek
půl lžičky soli
citronová kůra

Náplň

Ingredience

0,5 kg zelí
sádlo
cukr
skořice
pepř
dvě lžíce smetany

Postup

Připravíme si klasické těsto, které necháme kynout. Zelí nakrájíme na malé kostky, sádlo necháme rozpálit v hrnci a pak do něj přidáme zelí. Smažíme ho, dokud nezačne růžovět. Pak přisypeme skořici, pepř a cukr, který necháme lehce zkaramelizovat. Na závěr přilijeme smetanu, směs ještě trochu prohřejeme a necháme vychladnout. Z vykynutého rozváleného těsta vykrájíme dvojice koleček. Doprostřed jednoho dáme náplň a druhým zakryjeme. Ještě 10 minut necháme připravené zelníky vykynout a pak je 15 minut pečeme.

všechny recepty