Jak se žije Čechům v době krize.
Režie P. Doležal.

Hodinový dokument o tom, jak nás zasáhla finanční a ekonomická krize, co nám přinesla, co nám vzala a jak nás změnila. Ve filmu režiséra Pavla Doležala se neodhalují příčiny krize, ale její důsledky. Globální krize zasáhla všechno a všechny. Na něco takového jsme nebyli připraveni a přiznejme si, že nikdo nic takového nečekal. Krize je v tomto smyslu jako přírodní pohroma. Má své postižené, oběti a hrdiny. Stejně jako povodeň představuje sílu, která nás chce v lepším případě prověřit, v horším zničit. Je nabita často dramatickými příběhy a osudy.

Ke spolupráci na scénáři si režisér pozval Milana Vodičku, redaktora MF Dnes, který ve své knize "Den, kdy došly prachy" podává velmi plastický obraz toho, jak "Velká krize" ve 30. letech minulého století změnila životy lidí. Místy je to velmi barvité čtení, když autor popisuje, jak se v Americe otevíraly chudobince pro milionáře, bouraly domy, aby se ušetřilo na dani z nemovitosti a střílela zvířata v zoologických zahradách, protože je nebylo čím nakrmit.

Svět se od té doby přeci jen hodně změnil, ale to, co se odehrává v rovině psychiky, je si až příliš podobné a může o současné krizi mnohé vypovědět. Svět a život se nám díky krizi mění pod rukama. Víme o tom? Tušíme, co bude dál? Když změny přicházejí postupně, ani si je pořádně neuvědomíme. Teprve s delším odstupem zaregistrujeme, že je něco jinak.

Napište nám