Pirohy

Úvod » Recepty

21. 2. 2009

Fotografie

Suroviny

na těsto:

  • 700 g hladké mouky
  • 40 g krystalového cukru
  • 30 g droždí
  • 300 ml vody
  • 4 vejce
  • 20 g másla
  • špetka soli

na ořechovou náplň:

  • 110 ml vody
  • 1 citrón
  • 190 g cukru
  • 15 g glukózy (medu)
  • 15 g sušeného mléka
  • 375 g mletých ořechů
  • 10 g vanilkového cukru

na makovou náplň:

  • 200 g mletého máku
  • 1 dcl mléka
  • 3 polévkové lžíce povidel
  • moučkový cukr
  • skořice

na masovou náplň:

  • 0,5 kg mletého masa
  • 100 g cibule
  • 1 vejce
  • 2 bílky
  • olej
  • sůl
  • pepř

Postup

Z droždí, vody, trochy cukru a mouky si připravíme kvásek. Když má správnou hustotu, přidáme všechnu zbývající mouku, cukr, vejce, špetku soli a máslo, necháme v teple vykynout a potom uhněteme těsto. To pak poprášíme moukou, vyválíme a nakrájíme na čtverce. Na každý z nich položíme trochu náplně a přeložíme do trojúhelníčků, kterým pevně spojíme okraje. Chceme-li být důslední, pak okraje na závěr zarovnáme rádýlkem. Pirožky smažíme ve vysoké vrstvě oleje z obou stran dozlatova.

Ořechová náplň:
Do vody nastrouháme kůru z omytého citronu, přidáme krystalový cukr, glukózu nebo med, sušené mléko a uvedeme k varu. Přisypeme mleté ořechy, vanilkový cukr a za stálého míchání vytvoříme hustou hmotu, kterou necháme vychladnout.

Maková náplň:
Svaříme mléko, přidáme cukr, povidla a špetku skořice, nakonec mák a všechno pořádně provaříme. Necháme vychladnout a můžeme začít plnit pirožky.

Masová náplň:
Cibuli opražíme na oleji, přidáme mleté maso, když je maso opražené, přidáme vejce, bílek, opepříme, osolíme. Směs necháme vychladnout a plníme jí pirožky.