Pirohy
21. 2. 2009
Suroviny
na těsto:
- 700 g hladké mouky
- 40 g krystalového cukru
- 30 g droždí
- 300 ml vody
- 4 vejce
- 20 g másla
- špetka soli
na ořechovou náplň:
- 110 ml vody
- 1 citrón
- 190 g cukru
- 15 g glukózy (medu)
- 15 g sušeného mléka
- 375 g mletých ořechů
- 10 g vanilkového cukru
na makovou náplň:
- 200 g mletého máku
- 1 dcl mléka
- 3 polévkové lžíce povidel
- moučkový cukr
- skořice
na masovou náplň:
- 0,5 kg mletého masa
- 100 g cibule
- 1 vejce
- 2 bílky
- olej
- sůl
- pepř
Postup
Z droždí, vody, trochy cukru a mouky si připravíme kvásek. Když má správnou hustotu, přidáme všechnu zbývající mouku, cukr, vejce, špetku soli a máslo, necháme v teple vykynout a potom uhněteme těsto. To pak poprášíme moukou, vyválíme a nakrájíme na čtverce. Na každý z nich položíme trochu náplně a přeložíme do trojúhelníčků, kterým pevně spojíme okraje. Chceme-li být důslední, pak okraje na závěr zarovnáme rádýlkem. Pirožky smažíme ve vysoké vrstvě oleje z obou stran dozlatova.
Ořechová náplň:
Do vody nastrouháme kůru z omytého citronu, přidáme krystalový cukr, glukózu nebo med, sušené mléko a uvedeme k varu. Přisypeme mleté ořechy, vanilkový cukr a za stálého míchání vytvoříme hustou hmotu, kterou necháme vychladnout.
Maková náplň:
Svaříme mléko, přidáme cukr, povidla a špetku skořice, nakonec mák a všechno pořádně provaříme. Necháme vychladnout a můžeme začít plnit pirožky.
Masová náplň:
Cibuli opražíme na oleji, přidáme mleté maso, když je maso opražené, přidáme vejce, bílek, opepříme, osolíme. Směs necháme vychladnout a plníme jí pirožky.