Kapr na modro se zeleninou juliennes a křenovou omáčkou

Úvod » Recepty

20. 12. 2008

Fotografie

Suroviny

  • 4 porce kapra s kůží
  • citron
  • 2 l vody
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • ½ celeru
  • 200 ml bílého vína
  • 100 ml vinného octa
  • 200 ml vody
  • celý pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • sůl

na zeleninu juliennes:

  • celer
  • mrkev
  • pórek
  • sůl
  • pepř

na křenovou omáčku:

  • čerstvý křen
  • majonéza
  • cukr krupice
  • smetana
  • pažitka
  • bílý pepř
  • sůl

Postup

Kapra (nejlépe šupináče) naporcujeme, zakapeme citronem, dáme do ledničky, a než se odleží, uděláme si takzvanou rybí várku: nahrubo nakrájenou cibuli, mrkev a celer, celý pepř, nové koření a bobkový list zalijeme vinným octem, bílým vínem a vodou, osolíme a 20 minut povaříme. Potom přidáme porce kapra a 15 minut udržujeme těsně pod bodem varu, aby se maso nerozpadlo. Měkkého kapra vyjmeme, a než vychladne, připravíme si zeleninu juliennes: na tenké nudličky nakrájený celer a mrkev zalijeme horkou vodou, osolíme, opepříme a velmi krátce povaříme. Na závěr přidáme nudličky pórku, přiklopíme pokličkou a necháme dojít.
Jako poslední si připravíme křenovou omáčku: do majonézy přidáme podle chuti nastrouhaný křen, trochu cukru, bílého pepře a soli, všechno zalijeme smetanou a potom vmícháme nasekanou pažitku.
Kapra na modro servírujeme na talíře spolu se zeleninou juliennes a křenovou omáčkou.