Jehněčí maso na černém pivu s bramborami a sladkým česnekem

Úvod » Recepty

29. 11. 2008

Fotografie

Suroviny

  • 600 g jehněčí kýty
  • 250 g másla
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 250 g cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1,5 l vývaru
  • 1 černé pivo
  • chlebová střída
  • rozmarýn (tymián)
  • sůl
  • pepř

na brambory se sladkým česnekem:

  • brambory vařené ve slupce
  • česnek
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Postup

Na rozehřátém másle orestujeme nastrouhanou mrkev s celerem, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, a
až získá zlatavou barvu, přidáme prolisovaný česnek a rozmarýn. Potom zalijeme vývarem a přivedeme
k varu. Do vařícího základu přidáme očištěné, na kousky nakrájené jehněčí maso, osolíme, opepříme a dusíme do poloměkka. Přidáme-li maso do vroucího základu, zůstane šťavnaté. Poté přilejeme černé pivo a pod pokličkou necháme maso úplně změknout. Omáčku zahustíme nadrobno nakrájenou střídou chleba a asi 15 minut provaříme. Na závěr dosolíme a opepříme podle chuti.
Průběžně si můžeme připravit přílohu.
Oloupané stroužky česneku vložíme do horkého přepuštěného másla a necháme je podusit.
Na měsíčky nakrájené brambory, předem uvařené ve slupce, naskládáme na plech, osolíme, opepříme a přelijeme přepuštěným máslem i s celými stroužky česneku. Nakonec dáme do trouby zapéct do zlatova.
Maso servírujeme spolu s přílohou a ozdobíme pažitkou.