Lín na modro

Úvod » Recepty

15. 1. 2011

Fotografie

Suroviny

  • 4 líny

na zeleninu julienne:

  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 100 g řapíkatého celeru
  • půl pórku
  • 4 žampióny

na rybí vývar:

  • odřezky z ryb
  • 0,2 l bílého vína
  • 1 zelenou část pórku
  • 2 bobkové listy
  • 10 kuliček černého pepře
  • 2 snítky tymiánu
  • kousek citrónové kůry
  • sůl

na bylinkovou omáčku:

  • 0,4 l vývaru z lína
  • 4 žloutky
  • 100 g másla
  • 0,1 l smetany na šlehání
  • cayenský pepř
  • citrónová šťáva
  • pažitka
  • kopr
  • kerblík

Postup

Líny vykostíme a z filetů připravíme porce. Zbytek filetů a kosti dáme do hrnce se studenou vodou. Přidáme bílé víno, tymián, koření, sůl a přivedeme k varu. Vše vaříme 20 minut a pak vývar přecedíme.
Zeleninu pokrájíme na drobné nudličky, žampiony na plátky a vložíme vše společně s citrónovou kůrou a šťávou do rybího vývaru. Společně povaříme asi 5 minut a vložíme osolené a opepřené porce ryb. Povaříme dalších 7 minut, stáhneme ze sporáku a už dále nevaříme.
Mezi tím si slijeme část vývaru do misky, kde připravíme bylinkovou omáčku. K vývaru přidáme žloutky a šleháme na mírném ohni, až nám omáčka začne houstnout. Přidáme rozpuštěné máslo. Poté dochutíme solí, cayenským pepřem, citrónovou šťávou, přidáme nasekaný kopr a kerblík a vmícháme vyšlehanou smetanu.
Na talíř vložíme zeleninu s žampióny, přes ni dáme vařenou rybu, kterou zčásti přelijeme omáčkou. Na závěr ozdobíme čerstvými bylinkami.