Domácí tlačenka

Úvod » Recepty

11. 12. 2010

Fotografie

Suroviny

  • 1 kg vepřové plece
  • 300 g vepřového bůčku
  • 100 g vepřových jater
  • 150 g vepřových kůží
  • 2 cibule
  • sádlo
  • mletý zázvor
  • mletý bílý pepř
  • česnek
  • muškátový květ
  • majoránka
  • sůl
  • sáčky na tlačenku
  • provázek

Postup

Maso a játra uvařené téměř do měkka nakrájíme na kostky a uvařené kůže ještě za tepla najemno umeleme. Vše smícháme dohromady s trochou vývaru z masa a kůží a cibulí orestovanou na sádle. Zázvoru, pepře, prolisovaného česneku, muškátového květu, soli a majoránky přidáme do směsi více, protože po ztuhnutí nebude chuť tak výrazná, a vše naplníme do tlačenkových sáčků. Dobře zavážeme a vaříme asi 90 minut při 85 °C. Pak tlačenku opláchneme, propícháme jehlou, aby mohla unikat mastnota, a necháme v chladu, dokud zcela neztuhne, což může trvat až 20 hod. Během tuhnutí nezapomeneme tlačenku otáčet, aby se koření neusadilo na jedné straně. Podáváme s octem a cibulí a samozřejmě čerstvým chlebem.

Rada:
Na zabíjačce můžeme místo sáčku použít vepřový žaludek.

Poznámka:
Název tlačenka se začal používat až počátkem 20. století.