Krůtí stehna na madeiře

Úvod » Recepty

29. 5. 2010

Fotografie

Suroviny

  • 800 g krůtích stehen
  • 200 g slaniny (olivového oleje)
  • 250 g kořenové zeleniny
  • 200 g šalotky
  • 100 g višňové marmelády
  • 0,5 l madeiry
  • 0,5 l červeného vína
  • 300 ml drůbežího vývaru
  • škrob
  • rozmarýn
  • tymián
  • sůl
  • bílý pepř

Postup

Na olivovém oleji nebo rozehřáté slanině opečeme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme šalotku, po chvíli i marmeládu a krátce orestujeme. Zalijeme madeirou, vínem, vývarem, přivedeme k varu a přidáme svazek čerstvých bylinek a na kostky nakrájená krůtí stehna, která jsme předem osolili a opepřili. Pod pokličkou dusíme tak dlouho, dokud maso nezměkne. Měkké maso vyjmeme, omáčku varem zredukujeme asi na polovinu a poté podle chuti dosolíme a dopepříme. Na závěr zahustíme trochou škrobu, který jsme rozmíchali ve studené vodě. Do hotové omáčky vrátíme maso, aby se prohřálo. Servírujeme s rýží nebo bramborem.

Poznámky:
Krůtí maso má minimální obsah tuků a vysoký obsah bílkovin.
Ve srovnání s cibulí má šalotka jemnější chuť.
Madeira je unikátní dezertní víno z ostrova Madeira.