Krůtí stehna na madeiře
29. 5. 2010
Suroviny
- 800 g krůtích stehen
- 200 g slaniny (olivového oleje)
- 250 g kořenové zeleniny
- 200 g šalotky
- 100 g višňové marmelády
- 0,5 l madeiry
- 0,5 l červeného vína
- 300 ml drůbežího vývaru
- škrob
- rozmarýn
- tymián
- sůl
- bílý pepř
Postup
Na olivovém oleji nebo rozehřáté slanině opečeme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme šalotku, po chvíli i marmeládu a krátce orestujeme. Zalijeme madeirou, vínem, vývarem, přivedeme k varu a přidáme svazek čerstvých bylinek a na kostky nakrájená krůtí stehna, která jsme předem osolili a opepřili. Pod pokličkou dusíme tak dlouho, dokud maso nezměkne. Měkké maso vyjmeme, omáčku varem zredukujeme asi na polovinu a poté podle chuti dosolíme a dopepříme. Na závěr zahustíme trochou škrobu, který jsme rozmíchali ve studené vodě. Do hotové omáčky vrátíme maso, aby se prohřálo. Servírujeme s rýží nebo bramborem.
Poznámky:
Krůtí maso má minimální obsah tuků a vysoký obsah bílkovin.
Ve srovnání s cibulí má šalotka jemnější chuť.
Madeira je unikátní dezertní víno z ostrova Madeira.