Crema catalana

Úvod » Recepty

12. 9. 2009

Fotografie

Suroviny

(cca 6 porcí)

  • 750 ml mléka
  • 200 g cukru krystal
  • 6 žloutků
  • 3 lžíce pudinkového prášku
  • 1 citron
  • skořice
  • hnědý cukr
  • máta

na skořicové kroužky:

  • 250 g listového těsta
  • 100 ml smetany
  • skořicový cukr
  • hladká mouka na pomoučení

Postup

Mléko s trochou skořice, polovinou cukru a nastrouhanou citronovou kůrou přivedeme k varu. Vmícháme zálivku z pudinkového prášku rozmíchaného v troše zbylého mléka a provaříme. Nakonec ještě přidáme žloutky, které jsme vyšlehali s druhou polovinou cukru a opět přivedeme k varu. Krémem naplníme servírovací misky a necháme vychladit. Povrch poté posypeme hnědým cukrem, chvilku zapečeme v troubě pod grilem, aby se vytvořila křupavá krusta, a ozdobíme. V našem případě plátkem citronu a skořicovými kroužky, případně tyčinkami a mátou.
K přípravě skořicových kroužků potřebujeme listové těsto, které na pomoučeném vále vyválíme, potřeme smetanou, posypeme skořicovým cukrem a dáme zmrazit. Ze zmrzlého těsta pomocí větší a menší formičky vykrojíme kroužky, případně nakrájíme i tenké tyčinky. Obojí pečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů 5 – 10 minut dozlatova.