Boží milosti

Úvod » Recepty

21. 3. 2009

Fotografie

Suroviny

  • 1 kg hladké mouky
  • 8 bílků
  • 4 žloutky
  • 1 zakysaná smetana
  • citron
  • moučkový cukr
  • vanilkový cukr
  • sůl
  • sádlo nebo olej

Postup

Do vyšlehaných bílků nastrouháme trochu citrónové kůry, přidáme mouku, žloutky, zakysanou smetanu a vypracujeme v hladké těsto, které dáme asi na půl hodiny do ledničky. Z odleželého těsta vyválíme tenký plát, z něhož krájíme čtverečky nebo obdélníčky, které ve středu prořízneme do tvaru křížku. Boží milosti smažíme z obou stran na rozpáleném sádle nebo v oleji a ještě za tepla obalujeme v moučkovém cukru, smíchaném s vanilkovým. Chceme-li ovšem vyzkoušet i slanou variantu, potom stačí místo cukrového obalu lehce posolit.