Slepičí vývar s játrovými nočky

Úvod » Recepty

21. 3. 2009

Fotografie

Suroviny

na vývar:

  • slepice
  • celer
  • mrkev
  • petržel
  • cibule
  • celý pepř
  • nové koření
  • sůl
  • snítka petržele (na ozdobu)

na játrové nočky:

  • 250 g drůbežích jater
  • 300 g kuřecích prsíček
  • 9 lžic strouhanky
  • mléko
  • 4 žloutky
  • petrželka
  • majoránka
  • česnek
  • sůl
  • pepř

Postup

Slepici, rozkrojenou na čtvrtky, zalijeme studenou vodou a vaříme tak dlouho, dokud na hladinu nevystoupí pěna, kterou sebereme. Přidáme sůl, celý pepř a nové koření, nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, a dále vaříme 2 až 3 hodiny. Až slepice změkne, polévku scedíme a v čirém vývaru zavařujeme játrové nočky. Na ty rozmixujeme drůbeží játra s kuřecími prsíčky, do nich vmícháme strouhanku, namočenou v mléce, trochu soli, pepře a majoránky, žloutky, nasekanou petržel a prolisovaný česnek. Směs pořádně promícháme a necháme asi hodinu zaležet v ledničce. Poté z ní tvarujeme pomocí dvou lžic malé nočky, které vaříme v mírně vroucím vývaru, dokud nevyplavou na hladinu. Kromě nočků do polévky přidáme obrané slepičí maso a kostičky kořenové zeleniny. Ozdobíme snítkou zelené petrželky.