Úvod

Čtvrtek 2. 5. 2019 po půlnoci

V dalším díle čeká kuchařský tým cesta na Valašsko. A protože cesta byla daleká, dopřáli si malou lekci z valašské kuchyně. A co se dozvěděli? Kuchyně na Valašsku souvisí s horami a skromným způsobem života. Převažují zde prosté pokrmy z brambor. Někdy dokonce bývala jediným chodem polévka, která byla ovšem hustá a výživná, nejčastěji z kysaného zelí a mléka. Tradičním pokrmem je rovněž pohanka nebo halušky či strapačky se zelím nebo brynzou. Podobně jako na Slovensku je brynza, ovčí produkty a skopové maso místní specialitou. Z masových pokrmů se i do jiných krajů rozšířil vepřový řízek v bramborákovém těstě, zvaný Ondráš. Kuriozitou je tzv. kontrabáš, směs pohanky, brambor a slaniny. A když se řekne Valašsko, ozve se švestka a s ním nejen slivovice, ale i sladká pochoutka valašský frgál, velký koláč s náplní z hruškových nebo švestkových povidel či tvarohu. Další kuriozitou jsou štramberské uši, pochoutka z jemného perníku, spojená s pověstí o Tatarech.
Tohle všechno náš tým už ví, ale paní Hana, která si ho pozvala, měla trochu jiné přání. Chtěla by sice vařit po valašsku, ale moderním a zdravějším způsobem. Jak tohle přání kuchařská pohotovost zvládne, to už se necháme překvapit. Ale jisté je, že nás čeká příprava tradiční polévky valašské kyselice ve dvou různých podobách, strapaček, které náš šefkuchař připraví v trochu jiné podobě, než na jakou jsou na Valašsku zvyklí, a to zapečené s brokolicí. A nezapomeneme ani na valašské frgále s tvarohovo-jablečnou náplní.

Recepty

Štítky

brambory, cibule, dezert, jablka, koláče, mléko, národní kuchyně, polévka, regionální kuchyně, slanina, smetana, tvaroh, uzeniny, zelí

Příští zásah

Fotografie

Sýrové soirée

31. 10. 2009 10:10 ČT1

Není sýr jako sýr, a každý v kuchyni při vaření jen tak nepoužijete. Paní Mirka měla na tým Kuchařské pohotovosti velmi zajímavou prosbu. Nedaleko její chalupy, kde pobývá velmi často, je výrobna…

Fotografie

  • Z pořadu
  • Z natáčení