26 minut

8. dubna 2021

Obsah dílu

Přípravy na otevření škol — V pondělí se z části otevírají základní školy — Ve Zlínském kraji se školy a obchody otevřou — Zoo Ostrava se chystá na otevření — Sníh způsobil komplikace na silnicích — Pomoc lidem se sčítáním — Modernizace operačních sálů v Prostějově — Magistrát řeší následky útoků hackerů — Další útoky hackerů — Kybernetické útoky na úřady a firmy — Provoz autobusů se vrací do normálu — VRT bude schvalovat ministerstvo dopravy — Bestiář Lukáše Musila

Části dílu

00:44
Přípravy na otevření škol
    Antigenní testy ze skladu Správy státních rezerv putují do škol v MS i OL kraji. Zástupci škol si je dnes vyzvedávali na příslušných radnicích. Morava a Slezsko dostaly jiné testy než české kraje. Někteří ředitelé tvrdí, že jejich použití je složitější.
    03:34
    V pondělí se z části otevírají základní školy
      Živě s Bohuslavou Burou, Asociace ředitelů ZŠ, MS kraj.
      07:28
      Ve Zlínském kraji se školy a obchody otevřou
        Školy a obchody se v pondělí otevřou i ve Zlínském kraji, byť to MZ ČR původně odmítalo. Dnes o tom rozhodl krajský krizový štáb. Nemocnice v kraji podle hejtmana Radima Holiše zůstávají plné a epidemie koronaviru ještě neklesá. Situace však není podle hygieniků alarmující.
        07:53
        Zoo Ostrava se chystá na otevření
          Ostravská zoologická zahrada se připravuje na pondělní otevření. Návštěvníky přivítá stejně jako další ZOO v Česku po více než čtvrt roce. Lidé si prohlédnou jen venkovní expozice a areál může být naplněný maximálně z 20 %.
          09:06
          Sníh způsobil komplikace na silnicích
            Husté sněžení a náledí dnes komplikovalo dopravu na řadě míst Česka. Policisté evidovali desítky dopravních nehod. Do kopců v Jeseníkách a Beskydech některé kamiony vůbec nevyjely a například v Mostech u Jablunkova kvůli tomu byla silnice přes hodinu kompletně zavřená.
            11:38
            Pomoc lidem se sčítáním
              Pomoc sociálně znevýhodněným lidem s vyplněním formuláře sčítání lidu. Lidem bez počítače nebo internetu pomáhají neziskové organizace. Ta ostravská s názvem Společně-Jekhetane už s vyplněním pomohla desítkám zájemců. Sčítání je povinné, za neúčast hrozí až 10tis. pokuta.
              14:33
              Modernizace operačních sálů v Prostějově
                Prostějovská nemocnice modernizovala pětici operačních sálů. Vybavila je novými stoly, přístroji a digitální technikou, s jejíž pomocí mohou lékaři komunikovat s kolegy v nemocnici i vzdálených zdravotnických zařízeních. Rekonstrukce stála 90 mil. Kč a nemocnice k ní využila čas, kdy prováděla kvůli epidemii koronaviru méně operačních výkonů.
                14:59
                Magistrát řeší následky útoků hackerů
                  Olomoucký magistrát řeší následky kybernetického útoku. Hackeři včera ráno vyřadili z provozu datovou síť a lidé si od té doby nemohou vyřizovat své záležitosti. Na obnově provozu pracují 3 specializované firmy.
                  16:53
                  Další útoky hackerů
                    Hackerským útokům musely v poslední době čelit i další firmy a instituce. Například v březnu hackeři napadli počítačové systémy Správy železnic i Českých drah. Minulý měsíc zaútočili taky na MPSV ČR a pražský magistrát. Před rokem útočili na FN v Ostravě a, jak už bylo zmíněno, i v Olomouci. V prosinci 2019 taky odstavili na několik dní počítačovou síť OKD.
                    17:21
                    Kybernetické útoky na úřady a firmy
                      Živě Ivan Zelinka, odborník na kybernetickou bezpečnost.
                      19:33
                      Provoz autobusů se vrací do normálu
                        Příměstská autobusová doprava v MS kraji se od pondělka začne postupně vracet do normálu.
                        Dopravci nejprve obnoví školní spoje a turistické linky, které kraj omezil v době nouzového stavu a uzavřených škol. Zpátky k běžným jízdním řádům se vrátí také vlaky, ale až od úterý 20. dubna.
                        Olomoucký kraj obnovení zrušených autobusových spojů dosud neoznámil, železniční doprava tam v posledních týdnech výrazně zredukována nebyla.
                        20:05
                        VRT bude schvalovat ministerstvo dopravy
                          Správa železnic připravuje ve zrychleném režimu stavbu prvních 5 úseků vysokorychlostních tratí.
                          Jedním z nich je trasa mezi Přerovem a Ostravou. Studii proveditelnosti má na jaře posoudit MD ČR. Stavět by se mělo nejdříve v roce 2025. Podle železničářů by měla cesta z Ostravy do Brna trvat 45 minut, z Brna do Prahy zhruba hodinu.
                          20:44
                          Bestiář Lukáše Musila
                            Před 6 lety začal výtvarník a bývalý tatér Lukáš Musilhledat kořeny a prvotní příčiny umění. Dostal se až k jeskyním, pravěkým malbám a zvířecím výjevům. Tak vznikla série Bestiář, ke které se po letech vrací. Do Prostějova přivezl nejen malby, ale i objekty, které na zvířecí téma volně navazují. Dvojvýstava je přístupná individuálně.
                            Přehrát celé video
                            Stopáž26 minut
                            Další díl
                            9. dubna 2021

                            Přehled dílů

                             
                            Stopáž25 minut

                            15. dubna

                            Stojírenství pořád v krizi — Vývoj kondice průmyslových podniků — Prasečí hlavy před Androvým stadionem vyšetřuje policie — Výročí zahájeno ostravsko-opavské operace — Hlasování věřitelů o restrukturalizaci Liberty — Nemocniční pavilon z konejnerů — Inaugurace olomouckého arcibiskupa — Uzavírka Kovonského mostu — Výběr ze sociálních sítí — Bilance potravinové sbírky — Přijímací zkoušky na střední školy — 50. let výročí založení HaDivadla

                            15. 4. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            12. dubna

                            Přijímací řízení na střední školy — Začaly přijímací zkoušky na střední školy — Zemědělci sázejí, stará úroda je ve skladech — Projektový záměr dostavby Severního spoje — Sbírka na Ukrajinu na Právnické fakultě UPOL — Ostravsku chybí pěstouni — Modernizace elektrárny Dlouhé stráně — Omezení dopravy na D1 — V Olomouci vrcholí přípravy inaugurace — 185 let Třineckých železáren — Začal krnovský filmový festival KRRR!

                            12. 4. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            11. dubna

                            Méně stavebních úřadů — Města redukují počet stavebních úřadů — Hradisko má potíže s pitnou vodou — Nový tým v šumperské nemocnici — Nová základna záchranářů ve Zlatých Horách — Hokejová horečka v Třinci — Přibývá asistentů prevence kriminality — Česká pošta snižuje ztrátu — Balíkovna v Mošnově čeká na rozhodnutí — Výběr ze sociálních sítí ČT — Začal festival Jeden svět

                            11. 4. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            10. dubna

                            10. 4. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            9. dubna

                            9. 4. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            8. dubna

                            8. 4. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            5. dubna

                            Spor o návrh rozpočtového určení daní — Spor o návrh rozpočtového určení daní — Zaměstnanci Liberty budou dostávat 70 % mzdy — Rekonstrukce náměstí SNP v Ostravě — Otevření centra telemedicíny v Havířově — Skupina November 2nd má cenu Anděl — Tresty v kauze zakázek Vlastivědného muzea — Výběr ze sociálních sítí ČT — ČT uvede druhou řadu Stínů v mlze — Vzpomínky Marie Szottkové pro Paměť národa

                            5. 4. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            4. dubna

                            Oprava Sloupu Nejsvětější Trojice v Olomouci — Památky Unesco v Česku — Olomouc opraví Sloup Nejsvětější Trojice — Začínají uzavírky hlavních silnic — Další uzavírky hlavních silnic — Ostrava podepsala smlouvu na koncertní sál — Řidičáky na zkoušku — Sovy pálené v jablunkovském klášteře — Nový domov pro handikepované v Zábřehu — V Ostravě vyvíjí nový typ vytápění budov — Výběr ze sociálních sítí ČT — Nové rehabilitační oddělení v Nemocnici Třinec — Výstava obrazů o hrozbách kyberprostoru

                            4. 4. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            3. dubna

                            Josef Bělica hejtmanem Moravskoslezského kraje — Josef Bělica hejtmanem Moravskoslezského kraje — Docházka romských dětí do mateřských škol — Srážka auta s vlakem u Prostějova — Z Ukrajiny přivezli postižené dítě — Domov pro lidi s autismem v Ostravě — Semifinále fotbalového poháru v Opavě — Fotografické dopisy z New Yorku Marka Nenutila

                            3. 4. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            2. dubna

                            Začaly zápisy do 1. tříd — Odklady školní docházky — Čtvrt roku odkladů nástupu do Liberty — Budoucnost původní hyperbarické komory — Nejteplejší Velikonoce — Výsledky policejních kontrol — Olomoucký kraj zvažuje autobusy na objednání — Zrestaurovaný motocykl Jawa 500 OHV

                            2. 4. 2024 na ČT1

                            Události v regionech (Ostrava) na sociálních sítích

                            Napište nám