26 minut

2. října 2020

Obsah dílu

Začaly krajské a senátní volby — Začaly krajské a senátní volby — Začaly krajské a senátní volby — Referendum v Mostech u Jablunkova — Jak se volí — Přibývá hospitalizovaných s koronavirem — Aktualizace koronavirového semaforu — Omezení od 5. října — Omezení od 5. října — Nezaměstnanost mírně klesla — Kurz pro sanitáře v Českém Těšíně — Výstraha před silným větrem — Ostravská univerzita sází stromy — Soud kvůli vraždě servírky — V Ostravě začal festival Jeden svět — Nový dirigent Janáčkovy filharmonie

Části dílu

00:44
Začaly krajské a senátní volby
    Letošní hlasování provází mimořádná hygienická opatření. Kromě občanského průkazu nebo pasu musejí mít lidé roušku. Volební místnosti se otevřely odpoledne. Připravit obálky, volební lístky, urny a dezinfekce. Členové komisí začali s chystáním volebních místností dopoledne.
    04:09
    Začaly krajské a senátní volby
      Živě z OL kraje redaktor Martin Laštůvka.
      05:47
      Začaly krajské a senátní volby
        Živě z MS kraje redaktor Jiří Šíma.
        06:38
        Referendum v Mostech u Jablunkova
          V Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku hlasují lidé současně s krajskými volbami také o tom, zda se jejich obec po více než 70 letech vrátí k původnímukratšímu názvu Mosty. Podle odhadů volebních komisařů je zájem o hlasování vysoký.
          07:59
          Jak se volí
            Připomínám, že volit můžou lidé do dnešních 22 hodin, zítra od 8 do 14 hodin. V případě přenosných uren pro voliče s nemocí COVID-19 v karanténě mohou krajské úřady zítra prodloužit hlasování v případě zvýšeného zájmu až do 17:00.
            08:20
            Přibývá hospitalizovaných s koronavirem
              V MS i OL kraji přibývá nemocných i hospitalizovaných lidí s COVIDEM-19. Podle vedení nemocnic je ale situace pod kontrolou a lůžek pro nemocné je dostatek.
              10:36
              Aktualizace koronavirového semaforu
                Ministr zdravotnictví představil aktualizovaný semafor ohledně nákazy koronavirem. Červenou barvu značící nejvyšší riziko nákazy mají kromě hlavního města Prahy nově také Praha-západ, Praha-východ a Uherskohradišťsko. Většina okresů je oranžová, což znamená 2. stupeň nebezpečí. V MS kraji se z oranžové barvy dostalo Bruntálsko, které je nyní zelené. V kraji Olomouckémnově svítí zeleně Jesenicko, naopak předtím zelený Přerov se zbarvil do oranžova.
                11:22
                Omezení od 5. října
                  Omezení kultury, divadel, sportu i jiných volnočasových aktivit přinese pondělí, kdy začne v České republice opět platit nouzový stav. Dotkne se i turistických cílů v MS kraji. 60 z nich mohou lidé navštívit až do konce října zdarma, teď ale přijdou omezení počtů návštěvníků. Divadla a kulturní organizace zase ruší představení.
                  13:41
                  Omezení od 5. října
                    Od 5. října jsou zakázány vnitřní akce nad 10 lidí a vnější nad 20. Výjimky mají například svatby a pohřby. Zakázány jsou dále muzikály a opery. Představení, ve kterých se převážně nezpívá, jsou maximálně pro 500 lidí, s rozestupy a bez občerstvení. Sportovní akce jsou bez diváků. Bohoslužeb se může účastnit maximálně 100 lidí a nesmí se při nich zpívat. Restaurace a bary musí mít od 10 hodin večer do 6 hodin ráno zavřeno.
                    15:10
                    Nezaměstnanost mírně klesla
                      Podíl nezaměstnaných v MS kraji klesl v září o desetinu procentního bodu na 5,4 %. Spolu s Ústeckým krajem je to ale stále nejvyšší hodnotav zemi. Z evidence ubylo v kraji 322 lidí a na konci měsíce nemělo práci 44 665 obyvatel. I v Olomouckém kraji klesla nezaměstnanost o 0,1 %. Bez práce bylo na konci září v kraji 15 448 lidí, v srpnu jich úřady práce evidovaly 15 606.
                      15:44
                      Kurz pro sanitáře v Českém Těšíně
                        A právě lidem bez práce nabízí nové místo nemonice v Českém Těšíně. Už poněkolikáté spustila kurz pro sanitáře. Právě Karvinsko je totiž z hlediska nezaměstnanosti jedním z nejpostiženějších v Česku.
                        Zdravotnickým personálem se tu může stat každý, komu už bylo 18 let.
                        17:58
                        Výstraha před silným větrem
                          V Česku bude od soboty do nedělního rána foukat silný vítr. Nárazy větru mohou dosáhnout rychlosti až 90 km/h, na horách místy až 110 km/h. Před silným větrem varují meteorologové v celé zemi s výjimkou západu Čech a Prahy.
                          18:16
                          Ostravská univerzita sází stromy
                            Dobrovolníci z Ostravské univerzity vysazují stromy v Beskydech. Před rokem zahájila univerzita kampaň Ovlivni nejen svou budoucnost a v rámci té dala uchazečům slib, že za každou přihlášku ke studiu zasadí strom. Akce, která má pomoci opět zalesnit Beskydy, bude pokračovat i zítra.
                            20:16
                            Soud kvůli vraždě servírky
                              17 let vězení za vraždu servírky v Ostravě navrhl žalobce Ladislavu Kandráčovi. Loni den před Štědrým dnem ji podle žalobce téměř 50x bodl nožem, aby ukradl tržbu 40 tis. Kč.
                              21:38
                              V Ostravě začal festival Jeden svět
                                V ostravských kinech odstartoval Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Mottem letošního ročníku je "Až naprší a uschne". Většina filmů se tak věnuje životnímu prostředí. Diváci je budou moci zhlédnout do pátku 9. října a následovat budou diskuse s hosty. Hlavním tahákem je oceňovaný snímek Pro Samu zachycující obléhání syrského Aleppa.
                                22:09
                                Nový dirigent Janáčkovy filharmonie
                                  Ruský hudebník Vassily Sinaisky poprvé v roli šéfdirigenta Janáčkovy filharmonie Ostrava. S orchestrem provede Stravinského nebo Strausse. Dirigent, který vedl Velké divadlo v Moskvě a řídil orchestry v Londýně, Vídni i Sao Paulu, Ostravu za žádné provinční město nepovažuje. Před Janáčkovou filharmonií stál poprvé před 2 lety. Už tehdy s orchestrem souzněl, a proto nabídku do Ostravy přijal.
                                  Přehrát celé video
                                  Stopáž26 minut
                                  Další díl
                                  5. října 2020

                                  Přehled dílů

                                   
                                  Stopáž25 minut

                                  19. dubna

                                  Přibývá obézních dětí — Obezita u dospělých — Mráz může ohrozit úrodu — OKD má souhlas pro těžbu — Muž donesl na policii 23 funkčních granátů — Policejní akce Speed Marathon — Speed marathon 2024 — Vyšla poslední kniha z trilogie Šikmý kostel — Nové prostory pro hendikepované v Olomouci — Přerov zbourá bývalý hotel Strojař — Výběr ze sociálních sítí ČT — Novinky v olomoucké MHD — Za hranicí mysli Tomáše Petrečka

                                  19. 4. 2024 na ČT1
                                  Stopáž25 minut

                                  18. dubna

                                  Ve Zlatých Horách vznikne stanice záchranné služby — Hromadné výpovědi učitelů ZŠ Doubrava — Trest za vydírání pro bývalého zastupitele — Podezření na týrání koní — Open Studios Ostrava 2024 — Spor o stavbu cyklostezky v Trojanovicích — Výstraha před mrazem ve vegetačním období — Akce Zlepši si techniku na VŠB — Výběr ze sociálních sítí ČT — Retrospektiva fotografa Michala Kalhouse

                                  18. 4. 2024 na ČT1
                                  Stopáž25 minut

                                  17. dubna

                                  Spor o větrníky u Moravského Berouna — Budoucnost větrné energetiky — Vývoj kolem heřmanické haldy — Gabriela Lefenda novou ředitelkou TS Ostrava — O Hanácká kasárna v Olomouci není zájem — Hejtman Bělica opustil některé sněmovní orgány — Zločin a trest v Bílovci — Razantní pokles teplot — Péče o děti s autismem — Baletní pocta českým skladatelům

                                  17. 4. 2024 na ČT1
                                  Stopáž25 minut

                                  16. dubna

                                  Nová trasa pro horská kola v Mostech

                                  16. 4. 2024 na ČT1
                                  Stopáž25 minut

                                  15. dubna

                                  Stojírenství pořád v krizi — Vývoj kondice průmyslových podniků — Prasečí hlavy před Androvým stadionem vyšetřuje policie — Výročí zahájeno ostravsko-opavské operace — Hlasování věřitelů o restrukturalizaci Liberty — Nemocniční pavilon z konejnerů — Inaugurace olomouckého arcibiskupa — Uzavírka Kovonského mostu — Výběr ze sociálních sítí — Bilance potravinové sbírky — Přijímací zkoušky na střední školy — 50. let výročí založení HaDivadla

                                  15. 4. 2024 na ČT1
                                  Stopáž25 minut

                                  12. dubna

                                  Přijímací řízení na střední školy — Začaly přijímací zkoušky na střední školy — Zemědělci sázejí, stará úroda je ve skladech — Projektový záměr dostavby Severního spoje — Sbírka na Ukrajinu na Právnické fakultě UPOL — Ostravsku chybí pěstouni — Modernizace elektrárny Dlouhé stráně — Omezení dopravy na D1 — V Olomouci vrcholí přípravy inaugurace — 185 let Třineckých železáren — Začal krnovský filmový festival KRRR!

                                  12. 4. 2024 na ČT1
                                  Stopáž25 minut

                                  11. dubna

                                  Méně stavebních úřadů — Města redukují počet stavebních úřadů — Hradisko má potíže s pitnou vodou — Nový tým v šumperské nemocnici — Nová základna záchranářů ve Zlatých Horách — Hokejová horečka v Třinci — Přibývá asistentů prevence kriminality — Česká pošta snižuje ztrátu — Balíkovna v Mošnově čeká na rozhodnutí — Výběr ze sociálních sítí ČT — Začal festival Jeden svět

                                  11. 4. 2024 na ČT1
                                  Stopáž25 minut

                                  10. dubna

                                  Majitel Liberty jednal s vládou — Schůzka s majitelem Liberty zklamáním — Obce a DIAMO jednaly o těžbě plynu — Vedlejší větev kauzy Bečva před soudem — Výstava o osudu H. Píky — Nebezpečný úsek silnice na Prostějovsku — Další kamery do vozidel Dopravního podniku — Boris Jirků vystavuje v Galerii Chagall

                                  10. 4. 2024 na ČT1
                                  Stopáž25 minut

                                  9. dubna

                                  Tameh čeká reorganizace — Jan Světlík čelí obvinění — Nové dálkové lety z mošnovského letiště — Podvodníci okradli seniory — Polovina klíšťat v Olomouci nakažena — Návrat sousoší do Staré Vody — Letní teploty vystřídá prudké ochlazení — Čajovna u knihovny končí — Těšínské divadlo projde rekonstrukcí

                                  9. 4. 2024 na ČT1
                                  Stopáž25 minut

                                  8. dubna

                                  Bezpečnostní opatření šampionátu v hokeji — Změny ve vedení společnosti Renarkon — Věřitelé Liberty hlasovali o restrukturalizaci — Dítě se vzácnou nemocí léčí v Darkově — Počasí a teploty trhají rekordy — Zabavené zvony míří zpět do obcí — Volební urny pro eurovolby — Archiv Vítkovických železáren slouží 70 let

                                  8. 4. 2024 na ČT1

                                  Události v regionech (Ostrava) na sociálních sítích

                                  Napište nám