26 minut

2. října 2020

Obsah dílu

Začaly krajské a senátní volby — Začaly krajské a senátní volby — Začaly krajské a senátní volby — Referendum v Mostech u Jablunkova — Jak se volí — Přibývá hospitalizovaných s koronavirem — Aktualizace koronavirového semaforu — Omezení od 5. října — Omezení od 5. října — Nezaměstnanost mírně klesla — Kurz pro sanitáře v Českém Těšíně — Výstraha před silným větrem — Ostravská univerzita sází stromy — Soud kvůli vraždě servírky — V Ostravě začal festival Jeden svět — Nový dirigent Janáčkovy filharmonie

Části dílu

00:44
Začaly krajské a senátní volby
    Letošní hlasování provází mimořádná hygienická opatření. Kromě občanského průkazu nebo pasu musejí mít lidé roušku. Volební místnosti se otevřely odpoledne. Připravit obálky, volební lístky, urny a dezinfekce. Členové komisí začali s chystáním volebních místností dopoledne.
    04:09
    Začaly krajské a senátní volby
      Živě z OL kraje redaktor Martin Laštůvka.
      05:47
      Začaly krajské a senátní volby
        Živě z MS kraje redaktor Jiří Šíma.
        06:38
        Referendum v Mostech u Jablunkova
          V Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku hlasují lidé současně s krajskými volbami také o tom, zda se jejich obec po více než 70 letech vrátí k původnímukratšímu názvu Mosty. Podle odhadů volebních komisařů je zájem o hlasování vysoký.
          07:59
          Jak se volí
            Připomínám, že volit můžou lidé do dnešních 22 hodin, zítra od 8 do 14 hodin. V případě přenosných uren pro voliče s nemocí COVID-19 v karanténě mohou krajské úřady zítra prodloužit hlasování v případě zvýšeného zájmu až do 17:00.
            08:20
            Přibývá hospitalizovaných s koronavirem
              V MS i OL kraji přibývá nemocných i hospitalizovaných lidí s COVIDEM-19. Podle vedení nemocnic je ale situace pod kontrolou a lůžek pro nemocné je dostatek.
              10:36
              Aktualizace koronavirového semaforu
                Ministr zdravotnictví představil aktualizovaný semafor ohledně nákazy koronavirem. Červenou barvu značící nejvyšší riziko nákazy mají kromě hlavního města Prahy nově také Praha-západ, Praha-východ a Uherskohradišťsko. Většina okresů je oranžová, což znamená 2. stupeň nebezpečí. V MS kraji se z oranžové barvy dostalo Bruntálsko, které je nyní zelené. V kraji Olomouckémnově svítí zeleně Jesenicko, naopak předtím zelený Přerov se zbarvil do oranžova.
                11:22
                Omezení od 5. října
                  Omezení kultury, divadel, sportu i jiných volnočasových aktivit přinese pondělí, kdy začne v České republice opět platit nouzový stav. Dotkne se i turistických cílů v MS kraji. 60 z nich mohou lidé navštívit až do konce října zdarma, teď ale přijdou omezení počtů návštěvníků. Divadla a kulturní organizace zase ruší představení.
                  13:41
                  Omezení od 5. října
                    Od 5. října jsou zakázány vnitřní akce nad 10 lidí a vnější nad 20. Výjimky mají například svatby a pohřby. Zakázány jsou dále muzikály a opery. Představení, ve kterých se převážně nezpívá, jsou maximálně pro 500 lidí, s rozestupy a bez občerstvení. Sportovní akce jsou bez diváků. Bohoslužeb se může účastnit maximálně 100 lidí a nesmí se při nich zpívat. Restaurace a bary musí mít od 10 hodin večer do 6 hodin ráno zavřeno.
                    15:10
                    Nezaměstnanost mírně klesla
                      Podíl nezaměstnaných v MS kraji klesl v září o desetinu procentního bodu na 5,4 %. Spolu s Ústeckým krajem je to ale stále nejvyšší hodnotav zemi. Z evidence ubylo v kraji 322 lidí a na konci měsíce nemělo práci 44 665 obyvatel. I v Olomouckém kraji klesla nezaměstnanost o 0,1 %. Bez práce bylo na konci září v kraji 15 448 lidí, v srpnu jich úřady práce evidovaly 15 606.
                      15:44
                      Kurz pro sanitáře v Českém Těšíně
                        A právě lidem bez práce nabízí nové místo nemonice v Českém Těšíně. Už poněkolikáté spustila kurz pro sanitáře. Právě Karvinsko je totiž z hlediska nezaměstnanosti jedním z nejpostiženějších v Česku.
                        Zdravotnickým personálem se tu může stat každý, komu už bylo 18 let.
                        17:58
                        Výstraha před silným větrem
                          V Česku bude od soboty do nedělního rána foukat silný vítr. Nárazy větru mohou dosáhnout rychlosti až 90 km/h, na horách místy až 110 km/h. Před silným větrem varují meteorologové v celé zemi s výjimkou západu Čech a Prahy.
                          18:16
                          Ostravská univerzita sází stromy
                            Dobrovolníci z Ostravské univerzity vysazují stromy v Beskydech. Před rokem zahájila univerzita kampaň Ovlivni nejen svou budoucnost a v rámci té dala uchazečům slib, že za každou přihlášku ke studiu zasadí strom. Akce, která má pomoci opět zalesnit Beskydy, bude pokračovat i zítra.
                            20:16
                            Soud kvůli vraždě servírky
                              17 let vězení za vraždu servírky v Ostravě navrhl žalobce Ladislavu Kandráčovi. Loni den před Štědrým dnem ji podle žalobce téměř 50x bodl nožem, aby ukradl tržbu 40 tis. Kč.
                              21:38
                              V Ostravě začal festival Jeden svět
                                V ostravských kinech odstartoval Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Mottem letošního ročníku je "Až naprší a uschne". Většina filmů se tak věnuje životnímu prostředí. Diváci je budou moci zhlédnout do pátku 9. října a následovat budou diskuse s hosty. Hlavním tahákem je oceňovaný snímek Pro Samu zachycující obléhání syrského Aleppa.
                                22:09
                                Nový dirigent Janáčkovy filharmonie
                                  Ruský hudebník Vassily Sinaisky poprvé v roli šéfdirigenta Janáčkovy filharmonie Ostrava. S orchestrem provede Stravinského nebo Strausse. Dirigent, který vedl Velké divadlo v Moskvě a řídil orchestry v Londýně, Vídni i Sao Paulu, Ostravu za žádné provinční město nepovažuje. Před Janáčkovou filharmonií stál poprvé před 2 lety. Už tehdy s orchestrem souzněl, a proto nabídku do Ostravy přijal.
                                  Přehrát celé video
                                  Stopáž26 minut
                                  Další díl
                                  5. října 2020

                                  Přehled dílů

                                   
                                  Stopáž25 minut

                                  25. dubna

                                  25. 4. 2024 na ČT1
                                  Stopáž25 minut

                                  24. dubna

                                  Přípravy Mistrovství světa v hokeji v Ostravě — Přípravy Mistrovství světa v hokeji v Ostravě — Vliv návratu zimy na zvěř — Meteorologové předpovídají sněžení — Výsledky rozboru vody v Jičínce — Ostrava bude jednat o prodeji mrakodrapu — Soud o údajném prodeji vojenského materiálu — 30 let od odjezdu expedice Živá Afrika — Povolení pro přestavbu přejezdu ve Studénce — Kariérní festival Ostravské univerzity — Fandové sledují hokej na dálku ve Werk Aréně — Zkušenosti s čištěním vody v Moravském Berouně — Výstava o vzniku Opavy

                                  24. 4. 2024 na ČT1
                                  Stopáž25 minut

                                  23. dubna

                                  Vývoj počtu případů černého kašle — Vývoj počtu případů černého kašle — Další mrazivá noc — Teplárny: transformace bude stát 200 miliard — Dotace na dekarbonizaci — Developer chce vybudovat zónu v Přerově — V Litovelském Pomoraví končí projekt proti komářím kalamitám — Cisterny pro letadla NATO — Únik plynu v centru Ostravy — Začíná Academia Film Olomouc — Výběr ze sociálních sítí — Nová plavební komora na Baťově kanálu — Celostátní finále mladých nástrojářů — Vyhlašování cen Jantar

                                  23. 4. 2024 na ČT1
                                  Stopáž25 minut

                                  22. dubna

                                  Dolní Lutyně o referendu ke gigafactory — Příprava referenda ke gigafactory — Meteorologové varují před mrazy — Poho Park Gabriela získal evropskou dotaci — Výsledky Speed Marathonu — V Hanušovicích začne oprava hlavní silnice — Odborníci zkoumají řeč na Hané — V Kopřivnici otevře domov pro seniory — Vyšetřování úhynu ryb v Jičínce — V OD Breda objevili historické schodiště — Vážení přetížených kamionů na Jesenicku — Výročí návratu modelu Tatry 148 na český trh

                                  22. 4. 2024 na ČT1
                                  Stopáž25 minut

                                  19. dubna

                                  Přibývá obézních dětí — Obezita u dospělých — Mráz může ohrozit úrodu — OKD má souhlas pro těžbu — Muž donesl na policii 23 funkčních granátů — Policejní akce Speed Marathon — Speed marathon 2024 — Vyšla poslední kniha z trilogie Šikmý kostel — Nové prostory pro hendikepované v Olomouci — Přerov zbourá bývalý hotel Strojař — Výběr ze sociálních sítí ČT — Novinky v olomoucké MHD — Za hranicí mysli Tomáše Petrečka

                                  19. 4. 2024 na ČT1
                                  Stopáž25 minut

                                  18. dubna

                                  Ve Zlatých Horách vznikne stanice záchranné služby — Hromadné výpovědi učitelů ZŠ Doubrava — Trest za vydírání pro bývalého zastupitele — Podezření na týrání koní — Open Studios Ostrava 2024 — Spor o stavbu cyklostezky v Trojanovicích — Výstraha před mrazem ve vegetačním období — Akce Zlepši si techniku na VŠB — Výběr ze sociálních sítí ČT — Retrospektiva fotografa Michala Kalhouse

                                  18. 4. 2024 na ČT1
                                  Stopáž25 minut

                                  17. dubna

                                  Spor o větrníky u Moravského Berouna — Budoucnost větrné energetiky — Vývoj kolem heřmanické haldy — Gabriela Lefenda novou ředitelkou TS Ostrava — O Hanácká kasárna v Olomouci není zájem — Hejtman Bělica opustil některé sněmovní orgány — Zločin a trest v Bílovci — Razantní pokles teplot — Péče o děti s autismem — Baletní pocta českým skladatelům

                                  17. 4. 2024 na ČT1
                                  Stopáž25 minut

                                  16. dubna

                                  Nová trasa pro horská kola v Mostech

                                  16. 4. 2024 na ČT1
                                  Stopáž25 minut

                                  15. dubna

                                  Stojírenství pořád v krizi — Vývoj kondice průmyslových podniků — Prasečí hlavy před Androvým stadionem vyšetřuje policie — Výročí zahájeno ostravsko-opavské operace — Hlasování věřitelů o restrukturalizaci Liberty — Nemocniční pavilon z konejnerů — Inaugurace olomouckého arcibiskupa — Uzavírka Kovonského mostu — Výběr ze sociálních sítí — Bilance potravinové sbírky — Přijímací zkoušky na střední školy — 50. let výročí založení HaDivadla

                                  15. 4. 2024 na ČT1
                                  Stopáž25 minut

                                  12. dubna

                                  Přijímací řízení na střední školy — Začaly přijímací zkoušky na střední školy — Zemědělci sázejí, stará úroda je ve skladech — Projektový záměr dostavby Severního spoje — Sbírka na Ukrajinu na Právnické fakultě UPOL — Ostravsku chybí pěstouni — Modernizace elektrárny Dlouhé stráně — Omezení dopravy na D1 — V Olomouci vrcholí přípravy inaugurace — 185 let Třineckých železáren — Začal krnovský filmový festival KRRR!

                                  12. 4. 2024 na ČT1

                                  Události v regionech (Ostrava) na sociálních sítích

                                  Napište nám