26 minut

13. května 2020

Obsah dílu

Školy obnovují provoz — Školy obnovují provoz — Školy obnovují provoz — Školy obnovují provoz — Výuka kytary pomocí videí — Výuka na vysokých školách — Zdražování potravin — Aktuální počet nakažených — Záchranný box pro zvířata — Otáčení autobusů v Opavě — Sociální organizace obnovují provoz — Uvolnění sportovních tréninků — Hasicí přístroje v autech — Policie ukončila šetření výbuchu — Obnova mokřadů

Části dílu

00:50
Školy obnovují provoz
    Do mateřských škol v MS kraji se pomalu vracejí děti. Jedna z prvních se otevřela ve Frýdku-Místku.
    Vedení města zjišťovalo, zda je o obnovení provozu zájem, a rozhodlo se tak pomoci rodičům, kteří opět nastupují do práce.
    02:47
    Školy obnovují provoz
      Většina okresních měst MS i OL kraje otevře své vlastní MŠ až v posledním květnovém týdnu. Kromě Frýdku-Místku už jsou otevřené některé školky v Karviné. V OL kraji se to týká Šumperku, v ostatních velkých městech můžou děti přijít až v dalších týdnech.
      03:10
      Školy obnovují provoz
        První dny výuky v novém režimu mají za sebou taky základní školy. Od 11. května do nich mohou opět docházet žáci posledního ročníku, kteří se připravují na přijímací zkoušky na SŠ. Na ZŠ v Ostravě-Zábřehu, kde se v tomto školním roce vzdělává na 600 dětí, tuto možnost využila přibližně polovina letošních deváťáků.
        04:54
        Školy obnovují provoz
          Živě Stanislav Folwarczny, náměstek hejtmana MS kraje.
          07:59
          Výuka kytary pomocí videí
            Tento týden se vrací žáci do základních uměleckých škol. 2 měsíce byli doma a se školou komunikovali jen online. Učitelé výtvarných, tanečních a hudebních oborů se s přerušením výuky vyrovnali každý po svém. Třeba v Havířově zkusili někteří pedagogové individuální výuková videa.
            10:07
            Výuka na vysokých školách
              A doplním ještě informaci o výuce na vysokých školách. Ta od pondělí může probíhatve všech ročnících, ale pouze do 15 studentů. Některé školy, jako třeba ostravská VŠB-TUO nebo olomoucká
              Univerzita Palackého, prodloužily letní semestr a posunuly zkouškové období. Výuka v učebnách neprobíhá.
              10:31
              Zdražování potravin
                Potraviny v českých obchodech zdražily. Na vině je mj. také narušení mezinárodního obchodu s potravinami kvůli pandemii koronaviru. V supermarketech se kromě ovoce a zeleniny zdražily také trvanlivé potraviny. K postupnému zpomalování inflace zatím pomohl zejména pokles cen pohonných hmot.
                12:34
                Aktuální počet nakažených
                  A teď aktuální čísla. 7 nově nakažených nemocí COVID-19 hlásí od včerejška MS kraj. Vyléčilo se dalších 36 lidí a nikdo další nezemřel. V ostravské městské nemocnici je teď 32 nakažených zaměstnanců. A geriatrické oddělení, odkud bylo nejvíce nemocných zdravotníků, je dál zavřené. V OL kraji přibylo 7 nakažených a 11 vyléčených, nikdo další nezemřel. V karanténě zůstává 249 lidí.
                  13:07
                  Záchranný box pro zvířata
                    Ve Frýdku-Místku otevřeli záchranný box pro zvířata. Jedná se o první podobné zařízení na Moravě a ve Slezsku. Lidé ho můžou využít zdarma pro uložení zraněných nebo zatoulaných zvířat. I nadále je však mohou přinést také do záchranné stanice v Bartošovicích, kde už letos zaznamenali rekordní zájem.
                    15:18
                    Otáčení autobusů v Opavě
                      Dálkové autobusy společnosti ČSAD Vsetín už nebudou v Opavě jezdit mezi panelové domy na sídlišti v Kylešovicích. Spoje se tam často otáčely a vozy tam i parkovaly, což vadilo místním obyvatelům.
                      Dopravce, který pracuje pro MS kraj, nyní získal od města dotaci na pronájem točny, parkoviště a dalšího zázemí od konkurence.
                      16:43
                      Sociální organizace obnovují provoz
                        S postupným rozvolňováním vládních opatření začínají obnovovat činnost i organizace a podniky se sociálním zaměřením. Některé z nich ale i kvůli nemožnosti získat dotaci od státu nemají na provoz dost peněz. Jiné na pomoc teprve čekají.
                        19:21
                        Uvolnění sportovních tréninků
                          Možnost účastnit se sportovních aktivit ve skupinách do 100 osob. I to je jedna ze změn, které přinesla další vlna rozvolňování opatření. Opět se tak zpřístupnila ostravská lezecká stěna v Dolních Vítkovicích.
                          20:30
                          Hasicí přístroje v autech
                            Až šestina požárů, ke kterým každoročně vyjíždějí hasiči, se týká automobilů. Příčiny mohou být různé, nejčastěji jsou to technické závady na elektronice. Hasiči proto radí vozitmalý hasicí přístroj. Ten ale není součástí povinné výbavy.
                            22:22
                            Policie ukončila šetření výbuchu
                              Kriminalisté po více než půldruhém roce vyšetřování ukončili případ výbuchu domu v Mostkovicích na Prostějovsku, při kterém zemřel 33letý muž. Právě jeho neodborná manipulace s tzv. složemi pro výrobu zábavní pyrotechniky měla způsobit detonaci, která tehdy poškodila 60 budov v okolí. Případ policisté vyšetřovali pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.
                              22:50
                              Obnova mokřadů
                                Do tuzemské krajiny se zvolna vracejí mokřady. Třeba v Březolupech a Podolí na Uherskohradišťsku.
                                Systém mokřadů a malých rybníků v blízkosti vesnic zadrží vodu, která by jinak nenávratně odtekla.
                                Efekt je rychlý, vesnice méně trpí suchem.
                                Přehrát celé video
                                Stopáž26 minut
                                Další díl
                                14. května 2020

                                Přehled dílů

                                 
                                Stopáž25 minut

                                17. dubna

                                Spor o větrníky u Moravského Berouna — Budoucnost větrné energetiky — Vývoj kolem heřmanické haldy — Gabriela Lefenda novou ředitelkou TS Ostrava — O Hanácká kasárna v Olomouci není zájem — Hejtman Bělica opustil některé sněmovní orgány — Zločin a trest v Bílovci — Razantní pokles teplot — Péče o děti s autismem — Baletní pocta českým skladatelům

                                17. 4. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                16. dubna

                                Nová trasa pro horská kola v Mostech

                                16. 4. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                15. dubna

                                Stojírenství pořád v krizi — Vývoj kondice průmyslových podniků — Prasečí hlavy před Androvým stadionem vyšetřuje policie — Výročí zahájeno ostravsko-opavské operace — Hlasování věřitelů o restrukturalizaci Liberty — Nemocniční pavilon z konejnerů — Inaugurace olomouckého arcibiskupa — Uzavírka Kovonského mostu — Výběr ze sociálních sítí — Bilance potravinové sbírky — Přijímací zkoušky na střední školy — 50. let výročí založení HaDivadla

                                15. 4. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                12. dubna

                                Přijímací řízení na střední školy — Začaly přijímací zkoušky na střední školy — Zemědělci sázejí, stará úroda je ve skladech — Projektový záměr dostavby Severního spoje — Sbírka na Ukrajinu na Právnické fakultě UPOL — Ostravsku chybí pěstouni — Modernizace elektrárny Dlouhé stráně — Omezení dopravy na D1 — V Olomouci vrcholí přípravy inaugurace — 185 let Třineckých železáren — Začal krnovský filmový festival KRRR!

                                12. 4. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                11. dubna

                                Méně stavebních úřadů — Města redukují počet stavebních úřadů — Hradisko má potíže s pitnou vodou — Nový tým v šumperské nemocnici — Nová základna záchranářů ve Zlatých Horách — Hokejová horečka v Třinci — Přibývá asistentů prevence kriminality — Česká pošta snižuje ztrátu — Balíkovna v Mošnově čeká na rozhodnutí — Výběr ze sociálních sítí ČT — Začal festival Jeden svět

                                11. 4. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                10. dubna

                                Majitel Liberty jednal s vládou — Schůzka s majitelem Liberty zklamáním — Obce a DIAMO jednaly o těžbě plynu — Vedlejší větev kauzy Bečva před soudem — Výstava o osudu H. Píky — Nebezpečný úsek silnice na Prostějovsku — Další kamery do vozidel Dopravního podniku — Boris Jirků vystavuje v Galerii Chagall

                                10. 4. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                9. dubna

                                Tameh čeká reorganizace — Jan Světlík čelí obvinění — Nové dálkové lety z mošnovského letiště — Podvodníci okradli seniory — Polovina klíšťat v Olomouci nakažena — Návrat sousoší do Staré Vody — Letní teploty vystřídá prudké ochlazení — Čajovna u knihovny končí — Těšínské divadlo projde rekonstrukcí

                                9. 4. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                8. dubna

                                Bezpečnostní opatření šampionátu v hokeji — Změny ve vedení společnosti Renarkon — Věřitelé Liberty hlasovali o restrukturalizaci — Dítě se vzácnou nemocí léčí v Darkově — Počasí a teploty trhají rekordy — Zabavené zvony míří zpět do obcí — Volební urny pro eurovolby — Archiv Vítkovických železáren slouží 70 let

                                8. 4. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                5. dubna

                                Spor o návrh rozpočtového určení daní — Spor o návrh rozpočtového určení daní — Zaměstnanci Liberty budou dostávat 70 % mzdy — Rekonstrukce náměstí SNP v Ostravě — Otevření centra telemedicíny v Havířově — Skupina November 2nd má cenu Anděl — Tresty v kauze zakázek Vlastivědného muzea — Výběr ze sociálních sítí ČT — ČT uvede druhou řadu Stínů v mlze — Vzpomínky Marie Szottkové pro Paměť národa

                                5. 4. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                4. dubna

                                Oprava Sloupu Nejsvětější Trojice v Olomouci — Památky Unesco v Česku — Olomouc opraví Sloup Nejsvětější Trojice — Začínají uzavírky hlavních silnic — Další uzavírky hlavních silnic — Ostrava podepsala smlouvu na koncertní sál — Řidičáky na zkoušku — Sovy pálené v jablunkovském klášteře — Nový domov pro handikepované v Zábřehu — V Ostravě vyvíjí nový typ vytápění budov — Výběr ze sociálních sítí ČT — Nové rehabilitační oddělení v Nemocnici Třinec — Výstava obrazů o hrozbách kyberprostoru

                                4. 4. 2024 na ČT1

                                Události v regionech (Ostrava) na sociálních sítích

                                Napište nám