Úvod » Chat s odborníkem » Karel Kýhos, Ing. Slavomíra Vavreinová, CSc.

Karel Kýhos, Ing. Slavomíra Vavreinová, CSc.

potravináři

Fotografie

Karel Kýhos je dlouholetým výzkumným pracovníkem se specializací na zpracování proteinů v potravinářském průmyslu. Zavedl několik nových technologií pro využití vaječného bílku v potravinách. Zabývá se výzkumem nízkoenergetických potravin s vysokým obsahem bílkovinné složky. V posledních letech se podílel na řešení projektu MŠMT „Bezpečné a kvalitní potraviny k podpoře snižování nadváhy“. Je autorem několika patentů a publikací z oboru potravinářství. Mezi jeho nejvýznamnější práce patří technologie sterilizace vaječného bílku se zachováním naturálních vlastností, plátek Šmakoun, či proteinové nudle.

Slavomíra Vavreinová je absolventka Vysoké školy chemicko-technologické, Fakulty potravinářské chemie, obor sacharidy (cukrovarnictví a pekárenství). Od ukončení studia dodnes je zaměstnána ve Výzkumném ústavu potravinářském Praha, kde se zpočátku zabývala bílkovinami a jejich získáváním z netradičních zdrojů (vojtěška, sója, řepka), netradičním zpracováním a využitím vaječných bílků a krve jatečných zvířat. Od devadesátých let, kdy došlo k posunu celkového zaměření ústavu, se věnuje výzkumu v oboru lidské výživy se specializací na výživu skupin populace se specifickými požadavky (dříve diety, zejména celiakie a fenylketonurie) a na funkční potraviny. Dnes je ředitelkou ústavu.

více v reportáži Konstrukce nových potravin z cyklu PORT

Záznam chatu z 11. 2. 2011

Alena K. Praha:
Dobrý den, poslední dobou jsem četla několik článků o chystaných proteinových nudlích. Už se na ně moc těším. Oblíbila jsem si váš dřívější "vynález" proteinového plátku - Šmakoun a tak už netrpělivě čekám na začátek prodeje. Můžete mi prosím říci, kdy se asi začne prodávat a kde bude k dostání v Praze? A pak mám ještě jeden praktický dotaz. V jakém stavu se budou nudle prodávat. Budou sušené podobně jako běžné těstoviny nebo budou chlazené či mražené? Děkuji
Karel Kýhos, Ing. Slavomíra Vavreinová, CSc.: 13:56
Sledujte stránky www.smacker.cz. dozvíte se o prodejcích a rozšíření proteinových nudlí do obchodní sitě.Máme zprávu o výrobce , že první výrobky se objeví již příští pondělí na pultech prodejen zdravé výživy.Nudle jsou hovové, stačí pouze ohřát v MV troubě a servírovat.Nevařit nemrazit.
Marie, Dačice:
Kde je možné proteinové nudle koupit? Je o ně zájem?
Karel Kýhos, Ing. Slavomíra Vavreinová, CSc.: 13:59
Vše o prodeji nudlí zjistíte na www.smacker.cz.První várka má být na pultech obchodů se zdravou výživou již příští pondělí. Zdá se, že zájem je značný.
Bětka, Praha 4:
Uvažujete také a konstrukci nějaké potraviny z bílkovin žížal nebo vhodných červů? Dnes se přece o přípravě jídel z poněkud nezvyklých živočichů hodně hovoří.
Karel Kýhos, Ing. Slavomíra Vavreinová, CSc.: 14:03
V našem výzkumném ústavu jsme schopni zpracovat do formy lidské stravy kdejakou surovinu. Tedy, pokud si to bude někdo přát, tak i žížaly a červy. Konec konců, jen stará dobrá Evropa je tak konzervativní, že je ještě nekonzumuje.
Jarda, V. Mýto:
Dobrý den, můžete prozdradit alespoň něco z toho, proč se bezlepkové těsto už nerozpadá?
Karel Kýhos, Ing. Slavomíra Vavreinová, CSc.: 14:05
Rozpadu těsta zabraňuje použitý hydrokoloid. Jde tedy o to, jaký je použit.
Vlasta, Kladno:
Musí vaše nové potraviny projít zkouškami na nezávadnost v jiných nezávislých laboratořích, než jdou do prodeje?
Karel Kýhos, Ing. Slavomíra Vavreinová, CSc.: 14:11
Jedním z hlavních kriterií potravin obecně, je jejich bezpečnost, a jde zejména o bezpečnost mikrobiální. Ve stadiu výzkumu tedy se provádějí kontrolní mikrobiologické analýzy během celého procesu vývoje potraviny, následně pak při poloprovozních a konečně provozních zkouškách. Rozbory provádějí jak naše, tak nezávislé laboratoře. V praxi pak za bezpečnost ručí výrobce, který si pravidelně nechá dělat tuto kontrolu.
Honzík Praha:
Dobrý Šmakoun nám nějak zmizel z obchodů a kdy se objeví nudle ? Už jsem moc zvědav jak vypadají a jak chutnají a hlavně kde se objeví. Dobrou chuť
Karel Kýhos, Ing. Slavomíra Vavreinová, CSc.: 14:12
Honzo z Prahy,vše o prodeji nudlí zjistíte na www.smacker.cz.První várka má být na pultech obchodů se zdravou výživou již příští pondělí. Zdá se, že zájem je značný.
Kamil, Opava:
Dobrý den, jak hodnotíte chuť nově zkonstruovaných potravin? Máte na to nějaké skupiny ochutnávačů?
Karel Kýhos, Ing. Slavomíra Vavreinová, CSc.: 14:13
Chuť nových potravin je hodnocena jak odborníky v senzorických laboratořích, tak laickou veřejností např. na různých předváděcích akcích.
Ivana, Ostrava:
Dobrý den, vaše práce mne velmi zaujala. Jaké školy je třeba ke studiu? Děkuji.
Karel Kýhos, Ing. Slavomíra Vavreinová, CSc.: 14:16
Střední-gymnázum nebo potravinářská průmyslovka a potom VŠ -např. VŠCHT Praha, UTB Zlín, VŠCHT Pardubice, MZLU v Brně
Agáta, Třinec:
Dobrý den, je možné, že se proteinové nudle či plátky dostanou na pulty takových obchodních řetězců, jako např. Tesco, Albert, Koruna apod., anebo pouze prodejny se zdravou výživou? Děkuji, máte mou podporu!
Karel Kýhos, Ing. Slavomíra Vavreinová, CSc.: 14:19
Snahou výrobců je dostat se do všech řetězců . Prozatím jsou nudle a plátky v řetězci Koruna.
Čeněk, Brno:
Dobrý den, čím se, paní ředitelko, zabývá váš ústav kromě konstrukce nových potravin?
Karel Kýhos, Ing. Slavomíra Vavreinová, CSc.: 14:24
Vývojem analytických metod pro stanovení různých složek potravin Optimalizací technologických postupů výroby potravin, včetně bioptravin.Novými technologiemi zajišťujícími bezpečnost potravin.
Jiřina, Cheb:
Dobrý den, jaké potraviny nyní přiravujete pro "populaci se zvláštními výživovými požadavky"?
Karel Kýhos, Ing. Slavomíra Vavreinová, CSc.: 14:30
Podílíme se na vývoji potravin naopak nízkobílkovinných pro populaci postiženou chorobami ledvin,potravin se sníženým obsahem alergenních složek( pro alergiky) a vyšším obsahem vlákniny ( jako prevence rakoviny tlustého střeva).
Petr - Pelhřimov:
Dají se proteinové nudle konzumovat ve studeném stavu?
Karel Kýhos, Ing. Slavomíra Vavreinová, CSc.: 15:20
Ano dají a dokonce jsou velice dobré v úpravě studených salátů. Jejich příprava je stejná jako u klasických vařených těstovin.
Petr - Pelhřimov:
Dají se proteinové nudle konzumovat ve studeném stavu?
Karel Kýhos, Ing. Slavomíra Vavreinová, CSc.: 15:21
Děkujeme za dotaz, odpověděli jsme v předchozím vstupu.
Baculka Praha:
Pořad se mi líbil a ráda bych zhubla. Budu asi muset konzumovat nudle dlouho. Bojím se, že se mi přejí. Mohu si připravit tyto nudle i na sladko s ovocem nebo s mákem?
Karel Kýhos, Ing. Slavomíra Vavreinová, CSc.: 16:00
Proteinové nudle posypané mákem (ořechy), cukrem a omaštěné máslem, jsou výborné. Jejich nízkokalorický efekt se nám ale trochu vytratí. Řadíte-li se mezi obézní část populace, pak bych tuto úpravu nedoporučoval. Jednou za čas ale hřešiti je lidské a tak to zkuste, budete příjemně překvapena. Dobrou chuť přejeme z VÚPP v.v.i.

Přehled chatů

Ing. Dana Sephtonová

Fotografie

22. 6. 2012

chemik

Ing. Petr Ondráček, CSc.

Fotografie

15. 6. 2012

námořní kapitán

Martin Řezníček

Fotografie

8. 6. 2012

student

Ing. Vít Syrový

Fotografie

1. 6. 2012

potravinář

Prof. RNDr. Štěpán Urban, CSc.

Fotografie

25. 5. 2012

fyzikální chemik

Ing. Dana Sephtonová

Fotografie

18. 5. 2012

chemik

David Obdržálek

Fotografie

11. 5. 2012

robotik

PhDr. Martin Kuška, Ph.D.

Fotografie

4. 5. 2012

kulturolog

Mgr. Michal Švanda, Ph. D.

Fotografie

27. 4. 2012

astronom

Ing. Ludmila Kazdová, CSc.

Fotografie

20. 4. 2012

odbornice na inzulinovou rezistenci

Dr. Ing. Petr Vítek

Fotografie

13. 4. 2012

Prof. Ing. Petr Dvořák, CSc.

Fotografie

6. 4. 2012

molekulární biolog a genetik

Jarmila Ondráčková

Fotografie

30. 3. 2012

jachtařka

RNDr. Ladislav Metelka

Fotografie

23. 3. 2012

klimatolog

Doc. MUDr. Petr Neužil, CSc., FESC

Fotografie

16. 3. 2012

kardiolog

první | předchozí | 1 2 3 4 5 | další | poslední (15)