26 minut

7. června 2021

Obsah dílu

Dostavba dálnice D4 — Dálnice D4 se stane vzorem pro další stavby — Počet projektů PPP mírně roste — Projekty PPP ekonomicky — PPP projekty v Česku — PPP projekty v Česku nejsou novinkou — Školy kritizují vládní nařízení — Některé restaurace zdražují — Do bazénu jen s negativním testem — Požár ubytovny v Havlíčkově Brodě — Výsledky maturit z češtiny a matematiky — Zastupitel města i kraje ve střetu se zákonem — Zájem o zahrádky stále roste — Zazdění Rorýsové — Stavba moderní čtvrti v Plzni — Stavba prvního úseku metra D má zlenou — Makak chocholatý na útěku — Průzkum krypty pražské Lorety — Ve školách bez roušky

Části dílu

01:06
Dostavba dálnice D4
    Příbram a Písek spojí dálnice, jejíž stavba dnes u Let oficiálně začala. A bude to dálnice úplně nového a v Česku dosud nebývalého druhu. Jde o tzv. projekt PPP.
    02:38
    Dálnice D4 se stane vzorem pro další stavby
      Tato stavba bude takovým testem, zkouškou, jestli dokážeme v Česku budovat dálnice touto formou - tedy že ji postaví soukromá firma, bude se o ni následně desítky let starat a stát jí za to bude platit. D4 se pak stane vzorem pro další stavby.
      04:09
      Počet projektů PPP mírně roste
        PPP projekty - partnerství podnikatelů a státu je velkým trendem v zahraničí. V sousedním Německu jich bylo šest, ve Velké Británii dokonce 48 za jediný rok.
        04:38
        Projekty PPP ekonomicky
          Výhody a nevýhody PPP projektů teď ekonomickým pohledem.
          05:14
          PPP projekty v Česku
            D4 je tedy první dálnicí, která takto u nás vzniká. Pro Česko to ale není první zkušenost.
            05:32
            PPP projekty v Česku nejsou novinkou
              V Česku už se uskutečnily tzv. PPP projekty. Přikladem je třeba výstavba hřiště v Tachově nebo bytové domy v pražských Běchovicích.
              07:10
              Školy kritizují vládní nařízení
                Používání respirátorů během výuky kritizují ředitelé pardubických základních škol i radnice.
                08:42
                Některé restaurace zdražují
                  První zkušenosti z otevření restaurací po covidovém lockdownu už lze vyhodnotit. Mnoho restaurací, kaváren, hospod a barů zdražilo - konkrétně v jižních Čechách v průměru o 10 %.
                  10:25
                  Do bazénu jen s negativním testem
                    Jaký test je a bude potřeba pro návštěvu bazénu - i to je tématem dnešního jednání vlády. Zatím platí, že tam lidi můžou, pokud mají potvrzení o platném očkování nebo prodělání covidu v posledních 180 dnech, anebo musí mít test z akreditované laboratoře.
                    11:23
                    Požár ubytovny v Havlíčkově Brodě
                      Víkendový požár ubytovny v Havlíčkově Brodě s nutnou evakuací 27 lidí má nečekaný vývoj. Ukázalo se, že památkově chráněná Šupichova vila nebyla pro ubytovávání zkolaudovaná.
                      13:07
                      Výsledky maturit z češtiny a matematiky
                        Středoškolští studenti dnes dostali výsledky státních maturitních testů. Zatímco u češtiny se úspěšnost oproti loňsku zvýšila a testy zvládlo 95 % maturantů.
                        14:42
                        Zastupitel města i kraje ve střetu se zákonem
                          Zastupitel Hradce Králové a kraje Aleš Dohnal (Piráti) zatajil své odsouzení za úmyslný čin. Před dvěma lety byl přistižený při řízení pod vlivem alkoholu.
                          16:49
                          Zájem o zahrádky stále roste
                            Karlovy Vary zprovoznily zahrádkářské komunitní centrum pro lidi nad 65 let: Ti v něm mají k dispozici záhony, o které se můžou starat.
                            18:23
                            Zazdění Rorýsové
                              6 zazděných hnízd ptáku dnes objevil ornitolog při rekonstrukci MŠ U plavecké haly v Ústí nad Labem. Jednalo se o hnízda rorýsů obecných a vrabců. Česká inspekce životního prostředí stavbu okamžitě zastavila.
                              19:25
                              Stavba moderní čtvrti v Plzni
                                Plzeňský Kvítečkov - kdysi vyloučená lokalita, už brzy ale moderní čtvrť. Prvních 8 nových domů už v ní stojí. Jde přímo o projekt města, které do něj z rozpočtu investuje něco přes 400 milionů korun.
                                21:02
                                Stavba prvního úseku metra D má zlenou
                                  Vedení hlavního města dnes souhlasilo se zahájením stavby prvního úseku trasy metra D z Pankráce na Nové Dvory. Náklady by měly být při započtení inflace zhruba 52,09 miliardy korun.
                                  22:21
                                  Makak chocholatý na útěku
                                    3 hodiny byl dnes na cestě Děčínem samec makaka chocholatého, který utekl z tamní Zoo. O jeho pohybu byli lidi průběžně informovaní třeba na sociálních sítích - příspěvek o jeho útěku sdílelo přes 2 tisíce lidí.
                                    23:00
                                    Průzkum krypty pražské Lorety
                                      Krypta pod loretánským kostelem Narození Páně na pražských Hradčanech se dnes znovu na několik hodin otevřela. Restaurátoři zkoumali nástěnné malby ze 17. století, které tam nečekaně před 10 lety objevili.
                                      25:02
                                      Ve školách bez roušky
                                        Nošení roušek ve školách od zítřka skončí ve většině krajů. Tedy alespoň ve třídách je už nebudou muset nosit žáci téměř v celé Česku. Výjimkami jsou kraje Jihočeský, Liberecký a Zlínský.
                                        Přehrát celé video
                                        Stopáž26 minut
                                        Další díl
                                        8. června 2021

                                        Přehled dílů

                                         
                                        Video nelze z licenčních důvodů přehrát
                                        Stopáž25 minut

                                        28. března

                                        28. 3. 2024 na ČT1
                                        Stopáž26 minut

                                        27. března

                                        Diamo chystá velké propouštění — Zvýšení mezd pracovníkům pošty — Soud rozhodl o pronájmu letiště Líně — Šest let vězení pro sbormistra za zneužívání dětí — Spor o obchvat v jihočeské Nové Bystřici — Požár v jablonecké nemocnici — Teplé počasí a poslední lyžování — Lex Aš daňově zvýhodní příhraniční města — Základní školy se připravují na zápis do prvních tříd — Víc pohybu pro děti — 2000 odběratelů bez elektřiny — Kácení nebezpečných stromů na D10 — Zásahy hasičů kvůli silnému větru — Oprava poničené šumavské stezky Olšina — Tradice pletení pomlázek

                                        27. 3. 2024 na ČT1
                                        Stopáž26 minut

                                        26. března

                                        Ředitel Letiště Pardubice rezignoval — Další mezinárodní letiště v ČR — Požár barokního kostela v Chlumu u Třeboně — Větrné elektrárny na Vysočině — Obavy obcí z vysokorychlostní trati na Vysočině — Likvidace slepic kvůli výskytu salmonely — Squat v centru Karlových Varů jde k zemi — Narozeninový dárek skončil dopravní nehodou — Česko má za sebou mrazivou noc — Silný vítr komplikuje dopravu na Vysočině — Změny v rybářském řádu — Stará podoba Mostu ožívá díky studentům — Památky zahajují novou sezonu — Po stopách Habsburků

                                        26. 3. 2024 na ČT1
                                        Stopáž26 minut

                                        25. března

                                        Dostavba jaderné elektrány Dukovany — Prodej pozemků průmyslové zóny — Kontrola kamionů na severu Moravy — Nové smlouvy na údržbu silnic — Radní Blovic odvolali ředitelku základní školy kvůli šikaně — Druhá obět černého kašle — Očkování proti černému kašli — V drůbežárně v Trnové u Dobříše se objevila salmonela — Narovnání serpentin v Bečově na Karlovarsku — Muž skočil z hradeb Vyšehradu — Záchrana dítěte před pádem z okna — Dvanáctiletý trest pro Miroslava Závadu — Z Liberce zmizí další kilometry zastaralých parovodů — Do Krkonoš se vrátila zima — Hasiči trénují záchranu osob na ferratě — Představení Národní sbírka zlozvyků

                                        25. 3. 2024 na ČT1
                                        Stopáž25 minut

                                        22. března

                                        Obce proti záplavovým oblastem — V tržnici prodávali oblečení i pervitin — Cvičný zásah při požáru autobusu vězeňské služby — Obyvatelé Plotišt proti hradeckému obchvatu — Referendum o větrných elektrárnách — Petice proti výstavbě bytových domů v Letňanech — Most na D1 na Vysočině zbourají o víkendu — Obnova minerálky Ida v Náchodě — Archeologové dokončují průzkum na trase D3 — Klíšťata v parcích jsou nebezpečnější než v přírodě — Bohnický hřbitov čeká obnova — Kempy se chystají na novou návštěvnickou sezonu

                                        22. 3. 2024 na ČT1
                                        Stopáž25 minut

                                        21. března

                                        Zpoždění vlaků mezi Prahou a Táborem — Bohuslav Svoboda měl černý kašel — Chytrý domov pro seniory — Města si začínají najímat bezpečnostní agentury — Odsouzený hejtman Krkoška rezignoval — Srub bez povolení v CHKO Lužické hory — Oprava křižovatky Mileta v Hradci Králové — Výletní loď Máj se s pomocí jeřábů vrátila na Máchovo jezero — Úklid orlické přehrady — Úprava letní cesty na hřebeny Krkonoš — Největší jízdárna v Čechách vítá návštěvníky

                                        21. 3. 2024 na ČT1
                                        Stopáž26 minut

                                        20. března

                                        Zemědělci znovu vyjeli do ulic — Dotace na zřízení dětských skupin — Soudní úředník zpronevěřil 16 milionů — Vysočina mění postoj k větrným elektrárnám — Plzeňský kraj proti větrným elektrárnám — Lidí v Česku loni dál přibývalo — Karlovarský kraj si chce udržet své obyvatele — Začalo astronomické jaro — Oprava dálničního přivaděče u Teplic se protahuje — Požár třídící haly na Kolínsku — Obnova Českého Švýcarska po požáru — Silnice kolem přehradní nádrže Souš zůstává zavřená — Svaz pekařů a cukrářů láká zájemce do oboru — Výročí 600 let od smrti Jana Žižky — Barokní zámek v Týnci u Klatov se poprvé otevře veřejnosti

                                        20. 3. 2024 na ČT1
                                        Stopáž26 minut

                                        19. března

                                        Zápis do mateřských škol — Přibývá odkladů povinné školní docházky — Spor mezi Zásilkovnou a bývalým externím dodavatelem z Liberecka pokračuje — Problémy s trolejbusovou dopravou na letiště — Turistická doprava — Nové operační sály ve Dvoře Králové — Hejtman Krkoška je obžalován z uplácení — Razie v Tržnici v Potůčkách na Karlovarsku — Kauza pádu mostu ve Vilémově — Protest proti zpracování gumárenského dopadu — Bourání silničních nájezdů u Třeboně — V Česku scházejí řezníci — Zrekonstruovaná synagoga v Žatci

                                        19. 3. 2024 na ČT1
                                        Stopáž26 minut

                                        18. března

                                        Kraje, města a obce se ode dneška můžou dočkat svých peněz, které měly uložené ve zkrachovalé Sberbank napojené na Rusko. — Chotěboř má u Sberbank 106 milionů korun — V Česku je letos nejvíc případů černého kašle za posledních 60 let. Od začátku roku ho lékaři diagnostikovali u 3 101 pacientů. Jeden z nich zemřel. — V Liberci pokračují stavební práce — Oprava dálničního mostu se prodraží — Šampionát v hokeji v Praze a v Ostravě — Speciální vlak kontroluje stav tratí — Sbírka na opravu památníku v Lidicích — Oprava plynového potrubí v rozsáhlém přírodním biotopu pod plzeňským bobřím mokřadem. — Oprava lanovky na Sněžku — Těžba zlata u Kašperských hor zřejmě nebude — Dopouštění Boleveckého rybníku v Plzni — Záchrana Klokotské aleje — Úspěch zoologů ze Safari parku ve Dvoře Králové

                                        18. 3. 2024 na ČT1
                                        Stopáž26 minut

                                        15. března

                                        Černý kašel je dál na postupu Českem — Černý kašel na školách — Černý kašel a kauza pražského primátora — Bývalý prezident Miloš Zeman se včera v nemocnici v Praze-Motole podrobil operaci. — Obce odmítají vysokorychlostní trať — Záhada, proč se na trati mezi Novým Městem na Moravě a Tišnovem soustavně a zdánlivě bez příčiny poškozují kola vlaků, zdá se být odhalená. — Dnes uplynulo 85 let od okupace Československa nacistickým Německem v roce 1939. — Samotné okupaci z 15.března roku 1939 předcházela celá řada událostí v celoevropském kontextu. — Soud v Českém Krumlově nařídil vyklizení Vítkova hrádku, nejvýš položené hradní zříceniny v Česku. — V Česku padaly teplotní rekordy — Na silnicích přibývá srážek se zvěří — Karlovy Vary už skoro rok řeší reklamaci některých prací při rekonstrukci Mlýnské kolonády. — Jihočeský Frymburk usiluje o statut lázeňského města. Rozhodnout o tom může v příštích týdnech vláda. — Lázně Luhačovice otevřely prameny o měsíc dřív — Edmundova soutěska a Gabrielina stezka v Českém Švýcarsku zůstanou pro turisty uzavřené minimálně ještě tři roky.

                                        15. 3. 2024 na ČT1

                                        Napište nám